Det er blitt skrevet en del bøker om den spanske borgerkrigen og diktaturet som fulgte. Å lese historiebøker kan blir for faktaorientert - og hva var egentlig fakta i en slik situasjon? Gjennom skjønnlitteraturen kan man lære mye om hendelsene gjennom oppdiktete personer. Her er en rangert liste over bøker jeg har lest om temaet. Flere tips mottas med takk :)
Denne boka er preget av forfatterens historiske oversikt, han har greid å lage en roman om hendelsene, slik at man sitter igjen med kunnskap om den andre republikken fra 1931, selve borgerkrigen, fangeleirene, kirkas rolle, Englands forhold til Spania, Tysklands rolle til Spania, Spanias rolle under den andre verdenskrig.
Aldri har jeg grått så mye da jeg leste en bok! Romanen er basert på intervju med folk som opplevde bordgerdrigen/diktaturet eller som kjente noen nært som deltok på et eller annet vis. Boka viser særlig hvordan kvinnenes stilling var.
En kritikk av det høyreorienterte diktaturet sett gjennom en død, rød ektemann og hans mer eller mindre sørgende enke, som er meget konservativ. Boka er en kritikk av samfunnet, den kom ut i 1966 og det er et under at den ikke ble sensurert. Stor romankunst!
En vev av hendelser flettes sammen. Nåtida er tidlig 90-tallet, men samtalen dreier seg om hendelser over et lengre tidsrom. Man kommer nært innpå flere personer som deltok på ulike måter.
Her dukket det opp mange merkelige tegn i tittelen, gitt... "Qué me quieres, amor?" er en novellesamling som blant annet har novellen "La lengua de las mariposas". Det er blitt laget en film med samme tittel (Butterfly) på engelsk. En fin novelle og film fra dagene rett før borgerkrigen startet.
En grei innføring for dem som ikek kan noe om borgerkrigen fra før. Forfatteren følger samme best-selgeroppskrift som i "Øya", og det lykkes hun slett ikke med.