Det er blitt skrevet en del bøker om den spanske borgerkrigen og diktaturet som fulgte. Å lese historiebøker kan blir for faktaorientert - og hva var egentlig fakta i en slik situasjon? Gjennom skjønnlitteraturen kan man lære mye om hendelsene gjennom oppdiktete personer. Her er en rangert liste over bøker jeg har lest om temaet. Flere tips mottas med takk :)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 18 svar.

27.10 i år eg det fagleg-pedagiks dag på Universitetet i Oslo - med m.a. denne førelesinga:

Kl. 13.15 - 14.00, P.A. Munchs hus, seminarrom 10 Lo viviste o te lo contaron? La guerra civil española y su posguerra en la literatura española de los últimos setenta años. Subgeneros, híbridos y autoficción.

Fagreferent i romanske språk José M. Izquierdo

Den spanske borgerkrigen har vært et svært viktig tema i historien av den spanske litteraturen. Innlegget skal handle om hvordan dette tema har vært behandlet i de siste årene i forhold til romaner fra femti og åttitallet av forrige århundre. Holdes på spansk

Eg er borte, i eit tyskspråkleg område, på dette tidspunktet, men vi bør vel kunne sende ein bokelskar til Blindern den dagen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg gjekk på eit språkkurs i Spania i vinter, og eit av temaene vi diskuterte var den spanske borgarkrigen og diktaturet. Læraren min kunne anbefale meg ein roman frå denne tida; "El corazon helado" av Almudena Grandes. Har funne ut at boka er oversatt til engelsk; "The frozen heart", men diverre ikkje til norsk enno. Eg sliter fortsatt med å komme meg gjennom ein heil roman på spansk, så eg trur eg foreløbig ventar...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det ville vere fint, håper eg, om du kunne leggje inn dei bøkene som du har fått tips om slik at lista blir fyldig - og enda meir til glede for oss som har interesse i denne retninga?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig godt forslag, så det er herved gjort :) Det varierer litt hvilket språk jeg har lagt dem inn på. Stort sett er det originalspråket.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vil anbefale Manuel Rivas: Tømmermannsblyanten. Den handler blant annet om den spanske borgerkrigen.

Mange år siden jeg leste den nå, men den sitter i meg enda og jeg skal lese den på ny. Husker den var god.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk, den har jeg begynt på på spansk, visste ikke at den var oversatt :) Han har også skrevet "Qué me quieres, amor?" som blant annet inneholder novellen "La lengua de las mariposas". Den er filmatisert, samme tittel på spansk, "Butterfly" på engelsk. Fin film, har brukt novellen og filmen i undervisningen. Tidspunktet for handlingen er starten av borgerkrigen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og denne - Javier Cercas: Soldados de Salamina.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leser idag en artikkel i Klassekampen "Det avgjørende øyeblikk" av Jo Stein Moen som tar utgangspunktet i det mislykkede kuppet 1981 der militæret nok en gang viste sitt stygge tryne. Men kong Juan Carlos sa nei! På tross av nobelprisvinner Vargas Llosas utsagn om at det har vært vellykket å glemme borgerkrigen, se framover, går stadig prosessen med å se tilbake for seg. Ja, hvordan glemme et sår? Selv har Jo Stein Moen skrevet boka "Tusen dager - Norge og den spanske borgerkrigen". Merker jeg blir en smule pragmatisk her og undres: "hva er fakta i en slik situasjon" spør du? Selvsagt kan man tilnærme seg fakta ved hjelp av skjønnlitteratur og av og til får skjønnlitteraturen sagt det usagte. Uten at dette fenomenet bør stå uten en prosaisk faktasøken: Det finnes mange veier til faktum ikke sant? Artikkelen herved anbefalt, og boken sikkert vel verdt å lese. Noen ganger er fakta mer spennende enn fiksjon. Så spennende at fiksjonen ikke fungerer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Liker utgangspunktet, men synes det er veldig greit å ha fakta i nærheten. Plukker derfor fram "Kampen om Spania" av Antony Beevor og kapitlet "Propagandakrigen og de intellektuele". De var ikke så rent få forfattere som aktivt støttet republikken. Mest kjent selvfølgelig Ernest Hemingwy som skrev "Klokkene ..." rett etter krigen var tapt. George Orwell skrev "Hyllest til Catalonia", og ga den ut mens krigen ennå varte (1938). Et åpenbart problem for forfatterne som deltok var å kunne gjøre denne harde realismen de hadde opplevd om til lesbar fiksjon. De lyktes ikke særlig heller kan vi vel slå fast, selv om mange vil bli og har blitt fascinert av både Hemingway og Orwells bøker og fordi vi kan lese dem i en historisk kontekst i ettertid. De bøkene du nevner som Sansom og Hislop har kommet til med solid avstand til hendelsene, og kanskje det fungerer bedre? Nysgjerrig på de med spanske titler. Slapsgårds biografi likeså ... (hennes om Undset var framifrå)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg liker også mye bedre å lese historie på denne måten og kan anbefale Dave Bolings roman Guernica. Der får vi et innblikk i den baskiske kulturen og hva som skjedde med Guernica.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Davitas harpe av Chaim Potok var boken som fikk meg til å beslutte "å se Piccasos Guernica før jeg dør". Mulig at også Davitas harpe er litt på siden; den forteller likevel noe om den spanske borgerkrigen. Det er ikke ofte jeg gråter når jeg leser. Davitas harpe er en gripende bok jeg anbefaler på det sterkeste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg foreslår Krigens penn, Sigrun Slapgards biografi om Lise Lindbæk, Norges første kvinnelige krigskorrespondent. Lindbæk rapporterte blant annet fra den spanske borgerkrigen.
Boken er muligens litt på siden av det du er ute etter. Den gir ikke dessto mindre et levende og interessant innblikk i Lindbæks strev for å nå sine mål, og i den spanske borgerkrigen. Slapgard er kunnskapsrik, reflektert og skriver godt. Anbefales på det varmeste!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Virkar som veldig gode bøker dette her. Er sjølv veldig interessert i den spanske borgarkrigen og tida etterpå. Eg vil også tipse deg om ei anna bok om borgarkrigen, den heiter Guernica av Dave Boling. Eg har enno ikkje lese ho, men ho har fått gode kritikkar. Dei bøkene med spnske titlar, som du har med i lista di, er dei oversatt til norsk?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hemmingway, Klokkene ringer for deg. (Eneste Hemmingwayen som jeg har fått lest så langt.) Om en frivillig fra USA som kommer til en geriljagruppe i fjellene, med ordre om å sprenge en bro, og om konflikten når gruppas leder synes at oppdraget er for risikabelt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for lista. Skal halde deg orientert etter kvart som eg kjem over andre bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

... som f.eks. Fernando Fernán-Gómez: Las bicicletas son para el verano og Ramón J. Sender: Réquiem por un campesino español.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

... og Nordahl Griegs Ung må verden ennu være og Spansk sommer!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kom på sjølvbiografien til Marco Ana (med mye poesi i): Decidme como es un arbol og André Malraux: L'Espoir.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Stig TbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenIngeborg G