Ingen lesedato
Omtale fra forlaget
Kánon / kannon / kanón gir et bredt panorama over våre mest elskede modernister som Rolf Jacobsen, Olav H. Hauge, Gunvor Hofmo samt de noe yngre Arild Nyquist, Cecilie Løveid, Bjørn Aamodt. Han kaster lys over Ellen Einan og Kjell Heggelund, Gunnar Larsen og Øyvind Berg, samt bortgjemte størrelser som Sigurd Bodvar, Johan Fredrik Grøgaard og Nicolette, dikterinne med det borgerlige navn Karen Sofie Hanssen, flittig bidragsyter i Tidens Tegn på 1920- og 1930-tallet. Boken gir en større presentasjon av Harald Heide-Steen jr. som tekstleverandør, med utskrift av hans improvisasjoner over Spantax-flygeren og den russiske ubåtkapteinen. Volds vilje til å utvide poesibegrepet går skarpt imot den lyrikkforvaltning mange norske akademikere utviser. I et større oppgjør fra 1985 ripper han opp i den aldri avsluttede modernisme-debatten i vårt land. Ved å trekke paralleller til Danmark og Sverige får han tydelig fram den etablerte norske «vrangvilje». Det er et friskt drag over Volds prosa, enten han stryker medhårs eller mothårs. "Jan Erik Volds eminente poesiformidling mangler sidestykke i Norge." - en underfundig og megetsigende boktittel - der han har samlet tidligere essays og artikler og også presenterer nye skriftstykker om poesi, lyrikk og enkeltforfattere ... ja, det meste som har med lyrikk, poesi og litteratur å gjøre finnes i denne Sareptas krukke." Endre Ruset, Dagbladet "Men dette er blitt en samleboks med mye snacks først og fremst fordi formidleren Vold får det til å svinge av den nære kulturhistorien, med sin sikre evne til å dra frem interessevekkende strofer og dikt." Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv "... den nettopp utkomne og kanskje viktigste lyrikkboka dette året, Jan Erik Volds forbilledlige verk Kánon/ kannon/kanón - en underfundig og megetsigende boktittel - der han har samlet tidligere essays og artikler og også presenterer nye skriftstykker om poesi, lyrikk og enkeltforfattere ... ja, det meste som har med lyrikk, poesi og litteratur å gjøre finnes i denne Sareptas krukke." Finn Stenstad, Tønsberg Blad "Som stridende poet, litteraturhistoriker og essayist i én person kommer ingen opp mot Jan Erik Vold i etterkrigstidas norske litteratur.... Hans nye bok dokumenterer deler av de siste tiårenes innsats på området, med umistelige lesninger av ny norsk poesi." Tom Egil Hverven, Klassekampen
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2016
Format Innbundet
ISBN13 9788205475618
EAN 9788205475618
Språk Bokmål
Sider 622
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Jan Erik Vold si bok Kánon/Kannon/Kanón. En krønike om litterær kvalitet er snacks på nattbordet! Kven og kva er vår norske poetiske kánon - og kven og kva er evt. ganske så "kannon", for ikkje å seia kanón? Korte og ikkje minst lesbare og kloke artiklar over eit breitt spekter - listetoppar som Rolf Jacobsen, Olav H. Hauge, vidare Gunvor Hofmo, Arild Nyquist, Cecilie Løveid, Bjørn Aamodt osv. osv. Men også ho som i dag er gløymd og gjort litt narr av, Karen Sofie Hanssen ("hun satt mye på Teaterkafeen", som det vart skrive om henne i ein annan samanheng), og også Harald Heide-Steen jr. som tekstleverandør. JEV har tidlegare gjeve ut fleire større verk om poetar og poesi som iallfall er med på mi hitliste, men eg trur denne boka kjem til å stå sentralt i lang tid framover. Om du vil læra noko om norsk poesihistorie og bli klok på bok er dette definitivt staden å ta fatt.
Dette må jo være en av de best skjulte bokskattene i Norge? Eller er den allemannseie, det er bare jeg som ikke har fått det med meg? Jan Erik Vold skriver presist og medrivende, tidvis rørende, om norske diktere (Våre mest elskede modernister står det på baksiden). Boken inneholder mange dikt som mange sikkert ikke kjenner i fra før, med Jan Erik Volds kommentarer og forklaringer. Det kompliserte blir forståelig og nært med Volds tekst. Fantastisk jobb han har gjort for oss andre. Løp og kjøp! Det ser ut til at den er i salg ennå. Jeg har lånt den to ganger på biblioteket og nå bestilt den selv.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketLitteraturfestivalen Kapittel går av stabelen her i Stavanger 14. - 18. september. Årets tema er vandring. Vi på biblioteket har laget en liste med over hundre aktuelle bøker til festivalen.