Dette må jo være en av de best skjulte bokskattene i Norge? Eller er den allemannseie, det er bare jeg som ikke har fått det med meg? Jan Erik Vold skriver presist og medrivende, tidvis rørende, om norske diktere (Våre mest elskede modernister står det på baksiden). Boken inneholder mange dikt som mange sikkert ikke kjenner i fra før, med Jan Erik Volds kommentarer og forklaringer. Det kompliserte blir forståelig og nært med Volds tekst. Fantastisk jobb han har gjort for oss andre. Løp og kjøp! Det ser ut til at den er i salg ennå. Jeg har lånt den to ganger på biblioteket og nå bestilt den selv.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Boken er lagt til ønskelisten; jeg stoler på dine anbefalinger :-)
Fint å se deg her, Strindin.
Hilsen Lillevi

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så hyggelig skrevet Lillevi :-) Ja, denne anbefalingen er jeg trygg på. Tror ikke du blir skuffet. Tekstene er slik at du kan lese de for seg når du vil. I dag har jeg lest om Terje Vigen/ Peer Gynt, Gunvor Hofmo, Ola H. Hauge og for meg ukjente Sigurd Bodvar. Forklaringen på hvorfor han har valgt boktittelen er også fin.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boken er i hus. Jeg har bare bladd litt og lest den teksten der Terje Vigen og Peer Gynt settes opp mot hverandre. Kostelig - og tankevekkende. Her er det mye å glede seg til i lang tid fremover. Jeg nøler ikke med å bringe anbefalingen din videre.

(PS.: finnes til nedsatt pris hos Haugen bok.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg liker også den teksten godt. Jeg har liten og overfladisk kunnskap om Peer Gynt, men har sett stykket som nå går på Det norske teateret. Ble tatt på senga over hvor usympatisk PG kunne være og det er en dyp uro i mennesket knyttet til dette med iscenesettelse av oss selv. Er det noe igjen om kjernen blir blottlagt? Vigdis Hjorth stiller vel et lignende spørsmål i Lærerinnens sang. Når jeg så stykket om Peer Gynt føltes det spørsmålet nesten ubehagelig, ja jeg grubla på det i uker etterpå. Så mener Vold gjør rett når han spør seg hva som egentlig er budskapet til en pris i PGs navn.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, spørsmålet du stiller: «Er det noe igjen om kjernen blir blottlagt?» er ubehagelig og påtrengende. Gjelder det oss alle, meg, eller bare typer som Peer? Peer Gynt blir aldri utdebattert. Vigdis Hjort har jeg ikke lest.

For noen år siden hadde noen av oss en interessant felleslesing av boken.

Det er forunderlig at Peer Gynt er blitt en slags folkehelt her til lands. Har vi gått rett i fella? Ser vi ikke hva Ibsen vil fortelle om «den norske folkesjela» gjennom dette dramaet? Kan det virkelig være en ære å få Peer Gynt-prisen?

Jan Erik Vold skriver: «Ibsen hadde ikke vært Ibsen uten Peer Gynt», et verk i verdensklasse.
Jeg får lyst til å føye til, Jan Erik Vold hadde ikke vært Jan Erik Vold uten å la en tekst om Gynt og Vigen tone ut i harang om Bislet, Holmenkollen og Lambda!

Gleder meg til å lese videre!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg Marit TinholtJarmo LarsenChristoffer SmedaasEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.Tove Obrestad WøiengretemorCarine OlsrødAud- HelenPiippokattaGrete AastorpAnne-Stine Ruud HusevågKristine LouiseBerit B LieOlemgeWencheDressmyshelfRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinHarald KBeathe SolbergAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjerstiVigdis VoldCathrine PedersenTanteMamieSolveigAvaAnne Berit GrønbechMarianne  SkageMartinMorten BolstadJan-Olav Selfors