Mannen fra middelalderen

historikeren og morderen Tormod Torfæus

av (forfatter).

Vigmostad Bjørke 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.08 (24 terningkast.)

57 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Olav Østebø Olsens eksemplar av Mannen fra middelalderen - historikeren og morderen Tormod Torfæus

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Historie og biografi

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

En utrolig beretning om jakten på historien vår. I samme stil som i Den svarte vikingen, gir Bergsveinn Birgisson oss denne gang et besettende tidsbilde fra 1600-tallet. En ung islending sendes til Island for å samle inn alt han kommer over av gamle sagaer og overleveringer og ta det med tilbake til kongen i København. Dette er starten på en uvanlig spennende historie om begjær og trolldom, mord og forlis. Men det er også historien om hvordan det meste av det vi vet om vikingtiden overlevde på grunn av tilfeldigheter. Mannen fra middelalderen fikk Bokhandelens sakprosapris 2021. «… dette er en bok til å bli klokere av … jeg håper denne boka blir lest av alle som kritisk gransker fortida» Carline Tromp, Klassekampen «… ein knakande god forteljar og formidlar … ein personleg litterær sjanger som kombinerer historiske hendingar og historiske fakta med individuell tolking og meddikting.» Gunnstein Akselberg, Hordaland «… en spennende fortelling om og et portrett av en svært spesiell mann … Som i en kriminalroman skildrer Birgisson hvordan Torfæus gjennom kløkt og viktige bekjentskaper ble benådet i en drapssak der bøddelen var mer enn klar til å iverksette straffen. Og forfatteren tråkker i fotsporene til sin hovedperson ... Historien blir levende. Vi er med hele tida … Med sin skarpe penn og analytiske og populariserende evner bør han nå et publikum som er langt større enn de spesielt historieinteresserte.» [Terningkast 5] Jan-Erik Smilden, Dagbladet «Resultatet er lysande, boka er både lærdomsrik og skriven med eit driv som mang ein underhaldningsforfattarar kan misunna Bergsveinn Birgisson.» «Kan en sakprosabiografi om en ukjent historiker fra 1600-tallet også være en pageturner? Svaret er ja ... får oss til å oppleve det som om vi oppdager historien sammen ... Mannen fra middelalderen er ikke bare en biografi over en ualminnelig begavet mann og et spennende tidsbilde fra en brytningstid. Det er også en fortelling som får meg til å føle meg opplyst og oppløftet.» [Terningkast 5] Maria Årolilja Rø, Adresseavisen

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788241918278

EAN 9788241918278

Omtalt tid 1600-tallet

Omtalt person Tormod Torfæus

Språk Bokmål

Sider 335

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Bokhandelens sakprosapris til forfattere 2021

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 15 2 1 0 0

Bokomtaler

Dette er den fascinerende historien om hvordan den første norgeshistorien ble til, om mannen som skrev den og om hans tid, - 1600-tallet. Tormod Torfæus (opprinnelig Torfason) var en begavet islending som vokste opp omgitt av gamle norrøne sagaer og skrifter. Interessen for disse førte ham til universitetet i København hvor han en periode var kongelig antikvar og sørget for innsamling og avskrift av de gamle islandske håndskriftene, før skjebnen førte ham til Norge og Karmøy. På kongelig bestilling skrev han der et firebinds verk om Norges historie, mens hans skrivere sørget for avskrifter av de originale islandske sagaene, - som i en periode ble oppbevart i en potetkjeller der! Dette arbeidet, som ble utført på gården Stangeland på Karmøy, var så stort og omfattende at Birgisson skriver at det var tre filologiske institusjoner i datidens Skandinavia: Universitetet i København, Stangeland på Karmøy og Antikvitetskollegiet i Uppsala/Stockholm! Tenk det!

Torfæus gjorde et fantastisk arbeid for å tilgjengeliggjøre de gamle skriftene og var stor i sin tid, både som antikvar og historiker, men ettertiden har ikke visst å verdsette hans historieskriving. Særlig hans form for metode og tilsynelatende manglende kildekritikk har blitt kritisert, og norgeshistorien i fire bind som var skrevet på latin, har ikke blitt oversatt før i våre dager. Det er heller ikke lenger allment kjent at det var på grunn av hans iherdige innsats at vi i dag kjenner så mange islandske håndskrifter, - eller at han for eksempel var den første som mente Vinland måtte være på New Foundland!

Men nå har Birgisson løftet ham frem i lyset og skrevet en fascinerende og lærerik bok om hans liv og gjerning, og jeg føler meg hele tiden i trygge hender. Birgisson har tydeligvis et stort kildetilfang å ta av, og han dikter aldri, men gir oss et verdifullt innblikk i siste halvdel av 1600-tallet generelt og Torfæus liv og virke spesielt. Vi blir ført fra livet på Island, til kongens hoff og det dansk-norske embetsverket i København og til storgården Stangeland på Karmøy. Vi er også med på en skjebnesvanger slåsskamp i en kro i Danmark og bivåner en trolldomsprosess i et rettslokale i Rogaland, men vi føres først og fremst inn i Torfæus’ iherdige arbeid med de norrøne håndskriftene og historieverket hans. Dessuten treffer vi Torfæus’ gode venn og etterfølger som har fått et mer kjent navn i ettertiden: Arni Magnusson. I den forbindelse får vi også en innføring i kildekritikk og forskjellig bruk av sagaene og tilnærming til historien.

Jeg har gjennom denne boken fått tettet hull i min viten og bundet sammen spredt kunnskap til et storslagent bilde som strekker seg ut både i tid og rom. Som det vel fremgår er jeg altså veldig begeistret, og boken kan anbefales til alle som er interessert i eldre historie - både sagaer og 16-1700-tallet! Den fikk en sekser av meg!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Mannen fra middelalderen ga meg en fascinerende innsikt i historikeren Tormod Torfæus, som med sin urokkelige nysgjerrighet og intellekt bidro til å forme vår forståelse av nordisk historie. Han var en islandsk historiker og embedsmann som spilte en betydelig rolle i dokumentasjonen og forståelsen av norsk og islandsk historie, særlig middelalderen. Birgisson bringer både Torfæus' tid og tanker til live. Han bruker en blanding av biografi, historiefortelling og spekulativ fiksjon for å utforske livet til Tormod Torfæus. Boken graver dypt i kildene, men den er også preget av forfatterens kreative friheter. En reise gjennom både tid og sinn, der middelalderens mystikk og brutalitet veves sammen med moderne refleksjoner. Birgisson er en fantastisk formidler.
Dette er en glimrende bok for alle som vil lære og forstå norsk historie. Vi burde takke to islendinger for at vi kjenner historien om Norge så godt. Nemlig Tormod Torfæus og Snorre Sturlason.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Tormod Torfæus ble født på Island i 1636. Familien hadde midler til å sende både han og storebroren på skole, og godt var det, for Tormod hadde et lyst hode. Med god hjelp av biskop Brynjólfur Sveinsson, får han papirer og kan reise til København for å studere. Han havner etterhvert ved hoffet til kong Fredrik 3. Han er en belest mann, og han beordrer Tormod tilbake til Island for å hente flere bøker, som skal oversettes til dansk. Den islandske biskopen vil at bøkene skal være til glede for hele befolkningen, og Tormod får med seg både yngre og eldre Edda, og Flatøybok til Danmark. Kongen er også meget interessert i de gamle historiene til kongeriket Danmark-Norge, som også Island er en del av. Tormod blir i løpet av livet også en morder, og ventetiden på benådning fra kongen, blir lang. Mens han venter, skriver han den første sammenhengende norgeshistorien.
Utrolig interessant og lærerik bok om både livet på 1600-tallet, men også om en mann jeg visste null og niks om. Biskop Sveinsson, og Torfæus har faktisk æren for at vi vet så mye om b.l.a. vikingtiden.
Litt mye kjedelig fakta mot slutten, men vel verdt å få med seg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mannen fra middelalderen. Bergsveinn Birgisson.
Dette er virkelig ei bok etter min smak, skrevet av en svært kunnskapsrik fyr, med en formidlingsevne i verdensklasse.
Handlinga er lagt til dette viktige århundret 1600-tallet, hvor vi følger en ung islending i sin innsamlingsaksjon for å finne gamle bøker på Island. Herfra går det videre til Danmark og Norge. Dette er jo det vi kaller dansketida, og forfatteren briljerer med så å si sømløst fortelle om spåk, historie og språkhistorie med svært levende og spennende karakterer. For meg som ikke har greie på det virker dette som sjangerblanding mellom sakprosa og historisk roman.
Anbefales til alle som er glad i språk, Island, Danmark, Norge og ei god fortelling.
Bergsveinn er en fantastisk forfatter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjempegod bok, her lærte jeg mye om 1600- tallet som ikke er så lett å lese andre steder. Både det som stod om Island, Danmark og Norge var spennende. Birgisson har nok en gang gjort en kjempejobb

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Vitenskap var noe annet den gangen, og på mange måter det stikk motsatte av hva den er blitt nå, siden den var underkastet religion og dogmatikk. Dersom datidens vitenskap for eksempel skulle forklare pesten, ville ingen hevde at den skyldtes bakteriesmitte i en blind natur. Noe slikt ville ikke engang en professor i medisin påstå. Himmelen spilte en sentral rolle i ethvert anliggende. Pesten var et svar fra Gud på hvordan menneskene oppførte seg på jorden - naturkatastrofer og andre dystre hendelser var en beskjed fra skaperen.

Et godt eksempel på den rådende oppfatning av at Herren hadde en finger med i alt, er en advarsel universitetets fremste professorer sendte til studentene ved et pestutbrudd i 1626. De advarte dem mot "usømmelig klædedrakt", for det kunne vekke guds vrede. Pest, brann og andre himmelske og jordiske tegn varsler ondt, het det, og studentene ble derfor oppfordret til ydmykhet i måten de kledde seg på, og til å slutte med hårpynt, broderte korder og belter og spisse sko med bjeller.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Prinsessen får gave fra bokbransjen H. K. H. prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18. år 21.01.22 «Bokbransjen har gått sammen om å gi prinsessen en dannelsesgave. Og hva er vel mer dannende enn en bokpakke? I et videointervju i regi av NRK svarer prinsessen på spørsmål fra andre ungdommer. En av ungdommene spør hva prinsessens nyttårsforsetter er. Prinsessen svarer: Å lese mer bok og være mer aktiv. Bokpakken består av et utvalg av de siste års vinnere av Brageprisen, Kritikerprisen, Bokhandlerprisen, Bokhandelens sakprosapris, Vesaasprisen, Rosettaprisen, Bastianprisen, Uprisen, Årets tegneserie og Arbeiderlitteraturprisen» (bok365.no, 21.01.22)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Christian Frederiks tapte rike" av Mona Ringvej
  • "Den hellige Birgitta - enken som utfordret Europa" av Unn Falkeid
  • "Bibelens kvinner - historiene som forma verda" av Alf Kjetil Walgermo
  • "Til verdens ende - krydderets verdenshistorie" av Thomas Reinertsen Berg
  • "Eirik Raude" av Øystein Morten
  • "Nordens Casablanca - nordmenn i Stockholm under krigen" av Alf Skjeseth
  • "Knut Alvssons krig - ridderen som ville erobre Norge" av Øystein Hellesøe Brekke
  • "Ask og Emblas barn - en historie om vikingene" av Neil S. Price
  • "Valkyrjesong - vikingtida i spenn frå Bysants til Island" av Solveig Aareskjold
  • "Dronning Ingerids land" av Mona Renate Ringvej
  • "Dødens hærfører" av Jan Ove Ekeberg
  • "Soga om Geirmund Heljarskinn" av Bergsveinn Birgisson
Alle bokanbefalinger for dette verket