Stjernetasten

av (forfatter) og Kjell Olaf Jensen (oversetter).

Arneberg forl. 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.14 (28 terningkast.)

85 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Karin Jensens eksemplar av Stjernetasten

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Oversatt litteratur

Lesedato

2012

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Alice er over 80 år og skuer tilbake med både raseri, melankoli, humor og skarpe blikk. Samtidig formidler hun både positive og negative sider ved det å være ei moderne, tilårskommen kvinne. Romanen er ei allegorisk beretning om livet og om en familie, fortalt gjennom familiens sterke kvinneskikkelser.

Omtale fra forlaget

Stjernetasten er en allegorisk beretning om en familie dominert av sterke kvinner. 87 år gamle Benoîte Groult . feminist, journalist og forfatter gjennom et drøyt halvt århundre . har skrevet et litterært testament for Alice, langt over 80 år gammel. Med underfundig raseri, sår resignasjon, mykhet, melankoli, humor og skarpe blikk skuer Alice tilbake . samtidig som hun formidler både strev og glede ved å være en moderne, tilårskommen kvinne. . Men kanskje nok nå, med dette livet, undrer hun seg.
. Trykk på stjernetasten, du, så skal jeg ta meg av resten, forsikrer skjebnegudinnen Moira.

Stjernetasten ble en umiddelbar romansuksess i Frankrike da den ble utgitt, våren 2006. Nær 300.000 eksemplarer ble solgt i løpet av to måneder, og boken har toppet franske bestselgerlister i lang tid. Utgivelse i over 20 land står for tur.

Det finnes faktisk bøker som man ivrer etter å låne bort, og som man tenker at kan lese sammen med noen. Stjernetasten er en slik bok; for venninner, mor og datter, svigermor, mormor og farmor. - En roman som inviterer til å dele hemmeligheter, gråte og le.
Fémina

I Benoîte Groults siste roman Stjernetasten . eller skal vi tro: hennes litterære selvbiografi . står overraskelsene i kø. Dette er varmt og sprudlende, men også trist desperasjon. En tvers igjennom rørende leseopplevelse.
Elle

Vi bøyer oss for 87 år gamle Benoîte Groult. Hun er blitt en skrivende rebell som skildrer kvinnekampen og andre .kamper. uten bitterhet, men med uovertruffen sans for humor . og tristesse. Dette er mer enn refleksjoner om skjebnen, kvinnen og kvinneskjebner. Stjernetasten er en lysende fortelling; like mye om å bli gammel som å være ung.
Marie-Claire

Benoîte Groult, født i Paris i 1920, underviste i latin og litteratur i noen år, før hun begynte å skrive . som journalist og forfatter. Hun har et omfangsrikt forfatterskap bak seg og har virket aktivt for franske kvinners rettigheter. Tidligere (og eneste) norske utgivelse: Hjertets kar (Aschehoug, 1991).

Bokdetaljer

Forlag Arneberg forl.

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788291614526

EAN 9788291614526

Språk Bokmål

Sider 223

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 10 8 3 3 1

Bokomtaler

Vi følger Alice og kvinnene i familien hennes gjennom sorg, ungdom, og alderdom. Alice er godt over 80 og hun undrer seg over både barnebarn og oldebarn. Vi får høre hennes datter Marions historie om kjærligheten til to menn. Også skjebnegudinnen Moira har et ord med i laget.

Til tider ustyrtelig morsom, samtidig som boka gir et innblikk i det å både bli gammel, og det å være ung.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alice, en kvinne på over 80 år, ser tilbake på livet sitt - på alt hun har gledet seg over, men også mtp de bekymringer hennes generasjons kvinner hadde, og som dagens kvinner heldigvis slipper. Hun er fremdeles frisk og rørig og selv om hun nå er en eldre kvinne, har hun ikke mistet sansen for det gode liv. Samtidig innser hun at hun for hver dag som går, mister noe, ikke minst mennesker hun er glad i.

Alice er en moderne og sterk kvinne, og med humor skildrer hun sitt møte med nymotens oppfinnelser. Jeg lo godt av episodene om innkjøp av PC, induksjonstopp m.m.

Vi møter også datteren hennes, som nærmer seg 60. Selv om mor og datter tilhører to ulike generasjoner, er de ikke så forskjellige når det kommer til stykket. Etter hvert svekkes Alice´ helse, og hun er opptatt av ikke å bli avhengig av andre.

Anne-Marit Jacobsen gir Alice sin stemme. En herlig "leser"-opplevelse!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Alder er en godt bevoktet hemmelighet. Sier man at noe skyldes alderen, er det som å prøve å beskrive snøen for mennesker som lever i tropene.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Vi hadde aldri vært på cruise før, Adrien og jeg. De ekteparene som bestemmer seg for denne formen for reise, er de som har prøvet alle andre muligheter. Safari i Afrika er for slitsomt, fottur i Nepal er farlig, seiling på Nilen har man allerede gjort to ganger før, dessuten er det umulig på grunn av en forstuing, og den siste skiferien vår endte i gips! Juleferie med Club Med er ikke å tenke på lenger, fordi barnebarna er over den alderen da de liker å more seg sammen med besteforeldrene. Dermed gjensto en båttur hvor man tar med seg hver sin kokong, hver sin elendighet og hver sine piller.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Hjertets kar" av Benoîte Groult
 • "Jeg bekjenner" av Jaume Cabré
 • "David Golder" av Irène Némirovsky
 • "Mørkerom" av Anders Lunde
 • "Vinterdvale" av Anne Michaels
 • "Ikke gråte - roman" av Lydie Salvayre
 • "Skjels år og alder - frihetens veier 1" av Jean-Paul Sartre
 • "Lillian Leybs utrolige reise" av Amy Bloom
 • "Veien ved Boolavaun" av Anne Enright
 • "Lyset bak øynene" av Tommi Kinnunen
 • "Hvordan helbrede en fanatiker" av Amos Oz
 • "Venner til sist" av Jane Gardam
Alle bokanbefalinger for dette verket