Fri

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2003 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.65 (102 terningkast.)

722 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Inger-Lises eksemplar av Fri - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

2024

Lesedato

2024

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Julie har forlatt gården og Storvik og bosatt seg i Kristiansund, hvor hun arbeider i ei manufakturforretning. Hun opplever spenninga ved å leve i ei tid med store og utfordrende endringer i samfunnet, og hun bruker mye krefter på å følge opp de fem voksne barna. Dette er den fjerde romanen om Julie Storvik, og handlinga utspiller seg på 1960-tallet og avsluttes med EEC-avstemninga i 1972.

Omtale fra forlaget

Julie har forlatt gården og Storvik og bosatt seg i Kristiansund, hvor hun arbeider i ei manufakturforretning. Hun opplever spenninga ved å leve i ei tid med store og utfordrende endringer i samfunnet, og hun bruker mye krefter på å følge opp de fem voksne barna. Dette er den fjerde romanen om Julie Storvik, og handlinga utspiller seg på 1960-tallet og avsluttes med EEC-avstemninga i 1972.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2003

Format Innbundet

ISBN13 9788203186813

EAN 9788203186813

Serie Julie (4)

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1970-1979 1960-1969

Omtalt sted Møre og Romsdal

Språk Bokmål

Sider 303

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

11 52 32 6 1 0

Bokomtaler

Fra etterkrigstidens Kristiansund

I denne siste boka i serien om Julie har Julie forlatt Storvik gård og flyttet inn til Kristiansund. Hun maktet ikke lenger å bo i kårboligen på Storvik, hvor hun ble vitne til at Josteins kone, datteren av bygdas stor-nazist under krigen, støter både Dreng-Anders og Astrid ut fra gården, uten å ta hensyn til vilkårene for overtakelse av odelen. Jostein følger heller ikke opp sine forpliktelser overfor henne. I stedet ser hun hvordan alt hun forbant med gården, gradvis slettes ut, og slukes av nabogården Aas, hvor altså den tidligere nazisten Hallgrim Aas holder til. I denne boka følger vi henne fra midten av 1950-årene og sånn ca. tyve år frem i tid.

I Kristiansund livnærer Julie seg til å begynne med av søm. Hun syr klær til fintfolket i byen, og det går ikke lang tid før hennes ry som syerske fører til fast jobb i en av byens manufakturer. I de påfølgende årene lever hun mye godt kun for barna og barnebarna, og det er ikke få ting hun etter hvert må forholde seg til. Blant annet er hennes vakreste sønn Helge homofil. Christer har slått seg opp som skuespiller på Nasjonalteateret i Oslo, og er etter hvert blitt en profilert kjendis som deltar i byens sosietetsliv. Ekteskapet med kona Eva hangler imidlertid, og når skilsmissen er et faktum og Julie får presentert ulike fakta fra begge ektefeller, gjør hun som mødre alltid har gjort - både før og etter hennes tid: hun fester mest lit til sønnens historie.

Datteren Sunniva er overhode ikke tam, og Julie fortviles mang en gang over hennes ymse innfall. I motsetning til moren blåser Sunniva i hva folk vil si, og lever et liv i tråd med egne behov uten å ta hensyn til folkesnakk og sladder.

Etter hvert må Julie sitte og se på at barna både skifter kjærester, gifter seg, skilles og treffer nye ektefeller, mens hun gremmes og skammer seg på Storvik-familiens vegne. Hun skjønner imidlertid tidlig at dersom hun ikke skal miste kontakten med barna, må hun la enkelte temaer ligge. I stedet forsøker hun å være et solid anker for barnebarna når foreldrene ikke er fysisk eller mentalt til stede for dem. Da Helenes mann Ivar, Julies svoger, dør, blir disse to kvinnene svært viktige for hverandre. Og så spørs det om Julie en gang for alle skal få anledning til å tenke kun på sin egne behov? Ulrik, en lege på stedet, og hun har lenge hatt et godt øye til hverandre, men Ulrik er gift med en pleietrengende kvinne ...

Som jeg tidligere har skrevet om disse bøkene, opplevde jeg de to første bøkene - "Julie" og "Som dine dager er" - som meget gode, mens den tredje boka - "Lenker" - var litt nedtur. Dette inntrykket har for så vidt også vedvart gjennom "Fri". Forfatteren har åpenbart hatt som ambisjon å få med mest mulig norgeshistorie i boka, og alle gjentakelsene fra de tidligere bøkene opplevde jeg som unødvendige og litt irriterende. Det blir for mye oppramsing og lite som minner om stor litteratur. Uansett er jeg glad for at jeg har fått øynene opp for Anne Karin Elstads bøker, og gleder meg til å lese flere av disse i tiden som kommer. Denne bokserien om Julie har vært engasjerende å følge, og jeg skjønner at jeg har mye å glede meg til når det gjelder bokserien om folket på Innhaug, hvor handlingen er lagt til 1800-tallet. Denne siste boka i serien om Julie - "Fri" - fortjener terningkast fire, synes jeg. Og det er vemodig å ta farvel med familien Storvik ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En fin avslutning på serien om Julie. Har hørt denne boka på lydbok, nydelig opplest av Merete Moen. Denne boka er lysere og lettere enn den forrige, Lenker, som ble mer mørk og dyster, preget av krigen men også av dramatiske hendelser i Julies liv. Men det er jo som vanlig nok av dramatikk i denne boka også, og "bekymringsministeren" Julie har nok å henge fingrene i av bekymring for barn og barnebarn. Tror nok de fleste kvinner kan kjenne seg igjen i denne boka/serien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Følelser kan du ikke styre, men du kan bruke fornuft og tøyle dem. Så enkelt og så vanskelig er det.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette privilegium som tilfaller barn som vokser opp på en gard med besteforeldre vegg i vegg. Å ha noen å gå til som har tid til å lytte, en klagemur når de føler seg urettferdig behandlet av foreldre eller søsken, berettiget eller ikke, å få medhold, få stukket til seg en godbit.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er lett å virke fornuftig når du har penger nok mellom hendene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et menneske må få lov te å leva slik det e skapt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Stakkars mora mi (Julie)", sier Sunniva og klemmer henne. "Du skull ha vært bekymringsminister, du"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et brudd er vanskelig, enten du er gift eller ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Noen av bøkene i hylla mi, fler kommer etterhvert.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her er en liste over noen av favorittbøkene mine


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er skjønnlitterære bøker jeg har arvet etter ei som stod meg nær. Savnet etter henne er stort, og jeg satte veldig pris på å få disse etter henne. Fortell meg gjerne hvilken du ville ha begynt med...


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Lenker - roman" av Anne Karin Elstad
 • "Veiene møtes - roman" av Anne Karin Elstad
 • "Nytt rotfeste - roman" av Anne Karin Elstad
 • "Som dine dager er - roman" av Anne Karin Elstad
 • "Magret" av Anne Karin Elstad
 • "Sitt eget liv - roman" av Anne Karin Elstad
 • "Hjem" av Anne Karin Elstad
 • "Fortellingen om Julie" av Anne Karin Elstad
 • "Maria, Maria - roman" av Anne Karin Elstad
 • "For dagene er onde - roman" av Anne Karin Elstad
 • "Odel - roman" av Anne Karin Elstad
 • "Folket på Innhaug ; Magret" av Anne Karin Elstad
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver