Ingen hylle
2022
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Zulejkha åpner øynene av Guzel Jakhina er en roman på bredt lerret om livet, døden og kjærligheten – mot bakgrunn av sovjetmyndighetenes hensynsløse behandling av befolkningen under første halvdel av 1900-tallet. Romanen vant «Den store boken» da den kom ut i Russland i 2015, og har siden blitt oversatt til 40 språk. Zulejkha lever som tatarkvinner har gjort før henne i hundrevis av år: Morgen til kveld slaver hun for ektemannen og den blinde svigermora som hun bare kaller Gammelheksa. Begge holder Zulejkha ansvarlig for at hun aldri har gitt dem noen mannlig arving, bare født fire jenter som døde da de var små. Men de kan ikke stoppe moderniteten – i form av den nye kommunistmakta – fra å innta landsbyen. Når mannen motsetter seg tvangskollektivisering, blir han skutt på stedet, mens Zulejkha sendes til Sibir. Med det starter en beretning om overlevelse, sult og iskalde vintre, men også en fortelling om frigjøring, fornyelse og menneskelig styrke – og om to sjeler som finner hverandre under nærmest umulige betingelser. «En mektig beretning om enkeltmenneskers liv fanget i en av det 20. århundrets største tragedier.» The Times
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2022
Format Innbundet
ISBN13 9788202688011
EAN 9788202688011
Genre Historisk litteratur
Omtalt tid 1939-1945 1918-1939
Språk Bokmål
Sider 479
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Zulejkha åpner øynene» er en uvanlig helstøpt debutroman. Den lå i flere år på toppen av bestselgerlisten i Russland og var lenge den mest lånte boken på bibliotekene i Moskva. Romanen følger Zulejkhas videre skjebne i det sovjetiske systemet, fra fangenskap i provinshovedstaden Kazan, til hun blir plassert i en krøttervogn mot Sibir. Der blir hun innlemmet i fellesskapet til de andre fortapte, folk fra alle samfunnslag og yrker som er forvist til arbeidsleirene i øst.
For en historie! En gripende fortelling om hvor mye motgang og nød et menneske er i stand til å tåle, og om hva som, midt oppi alt det grusomme, kan gjøre livet verdt å leve. Foregår i Sovjetunionen på 1920 -30 og -40-tallet, kronologisk fortelling, lettlest men rikt språk. Komplekse og levende karakterer som er i stadig utvikling. Trist, nesten deprimerende tone, men med glimt av håp og glede midt oppi det hele. Lang historie, men det blir aldri kjedelig eller stillestående. Tankevekkende innblikk i tragisk del av Sovjetunionens historie.
Masse leseglede, en slukebok. Mangler kanskje noe i følelsesmessig dybde.. men her er det overlevelse og vekst, kjærlighet, motstand og håp, med en sibirsk GULag-bakgrunn. Vel verdt å lese.
Fantastisk og medrivende. Jeg har jo alltid visst at Stalin drev og flyttet p[ folk, men akkurat hvordan det skjedde, har jeg aldri tenkt over. Anbefales!
En bok om tvangsflyttingen som var i Russland på 1930-tallet. Verdt å lese!
Året er 1930. Stedet - den russiske landsbygda. Her bor Zulejkha med ektemannen og svigermoren. Zulejkha er tatar, og hennes oppgave i livet er å gjøre ektemannen til lags. Hun har født fire døtre, men alle døde som nesten nyfødte.
Svigermoren, som Zulejkha kaller Gammelheksa, er misfornøyd med henne. I følge henne klarer ikke Zulejkha å gjøre selv den minste ting riktig.
Ektemannen forguder moren, og krever umenneskelige ting av Zulejkha.
Da kommunistene kommer, nekter Zulejkhas ektemann å etterkomme kravene til å dele avlingen sin, og det blir gjort kort prosess. Etter ektemannens død, sendes Zulejkha til Sibir. Svigermoren etterlates alene. Hun er nesten hundre, og døv og blind.
Reisen til Sibir blir dramatisk, og gir et godt innblikk i det som faktisk foregikk på den tiden det er snakk om.
Interessant og lærerik.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket