Ingen lesetilstand
Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Bøker har en mangfoldig historie, som har vært lite belyst. Elisabeth S. Eide har studert bokhistorien og kan påvise at lesing var nokså utbredt i 1800-tallets Norge. Hvem var det som leste? Hva slags litteratur leste de? Og hvor fant de bøkene? De var ikke forbeholdt "de kondisjonerte", men også i omløp blant allmuens folk, sier Eide. Men leste embetsfolk, bønder og byborgere det samme? Eide forteller om boksamler Boecks bibliofile besettelse, kvinnelige leseselskap og om koraner og andre sjeldne bokskatter, fra Solør til Kjærringøy. Utover i århundret ble ideen om folkeopplysning ført videre. Og med skolegang og leseevne kom leselysten. Folk ville bli opplyst og underholdt, de var nysgjerrige på andres levemåter og de grunnet over livet, troen og døden: alt dette ble stimulert gjennom lesning. Bøker ble snart en del av hverdagslivet. De bygget både bygd og by.
Forlag Pax
Utgivelsesår 2013
Format Innbundet
ISBN13 9788253036441
EAN 9788253036441
Omtalt tid 1800-tallet
Språk Bokmål
Sider 333
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket1800-tallet var et viktig århundre for den unge nasjonen. Hva vet vi om norsk bokhistorie? Hva slags kunnskap har vi om bøker, lesning og boksamlinger i århundret som fulgte?
Hvem leste, og hva leste de? Hvilken tilgang på bøker hadde folk flest i folkeopplysningens tid? Hva fantes av bøker i private hjem, i sosiale klubber og i offentlige samlinger på 1800-tallet? Skjedde det større endringer i løpet av hundreåret? Var det noen likhetstrekk mellom elitens bokkultur og almuens Eidsvoll? Denne boken handler om bøker og bibliotek i nasjonsbyggingens tidsalder. Den viser at det fantes bøker og boksamlinger på steder man minst har kunne vente det. På skrinne gårder høyt oppe i fjellet, på relativt fattige øyer nord i Norge og i trange daler.