Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Hvem var egentlig kjøpmannsdatteren som ble glad i kongssønnen? Hvordan var det å bli en del av kongehuset og få folkets blikk rettet mot seg? Hvem måtte hun bli? Hva har det kostet? Vi møter dronning Sonja i offisielle sammenhenger og ute i naturen, som ektefelle, mor, svigermor og bestemor og som entusiastisk kulturformidler, varm omsorgsperson og krevende leder. Vi kommer tett på hennes tanker og følelser i rollen som Norges førstedame. Dette er også en beretning om monarkiets utvikling de siste femti årene. For første gang fortelles hele den sterke historien fra kronprins Harald fant Sonja Haraldsens hånd en kveld i 1959, og frem til kongeparet i dag leier prinsesse Ingrid Alexandra mot tronen. Biografien er fyldig illustrert, blant annet med et stort utvalg av Dronningens private bilder. "Et finkornet dronningportrett. Ingar Sletten Kolloen skildrer Dronning Sonja med en nesten forbløffende sans for detaljer (…) en svært velskrevet fortelling." Knut Hoem, NRK Kulturnytt "Dette er en bok det norske folk i hus og hytte kan kose seg med i de lange vinterkveldene." Jan-Erik Ebbestad Hansen, Aftenposten "Ingar Sletten Kolloens biografi Dronningen vil bidra til forståelse om hvem dronning Sonja er.(…) I Dronningen viser han sin styrke som folkeforteller." Mode Steinkjer, Dagsavisen Hun stod nede på sletta sammen med 40 000 andre. – Jeg kjente en intens glede over å være norsk, og stolthet over at så mange fra andre land fikk oppleve dette. På skolen hadde jeg lært hvordan danskfødte kong Haakon og britiske Maud på ski og kjelke fant vinterveien til sitt nye folk. Blikket hennes ble dratt opp mot kongetribunen, der det ikke hadde vært så folksomt siden OL i 1952. – Bare mine aller mest fortrolige – enn venninne og mor – visste at jeg hadde vært sammen med de kongelige kvelden før. Like uventet som de offisielle kongelige invitasjonene dukket opp i Sonjas liv, like brått forsvant de. Kong Olav hadde gjort foreldres eldste regnestykke, summert en pluss en, og funnet svaret ukorrekt. Det skulle gå syv og et halvt år før kong Olav tillot at de møttes igjen. De måtte treffe hverandre uten at han visste det.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2012
Format Innbundet
ISBN13 9788205395251
EAN 9788205395251
Omtalt person Sonja
Språk Bokmål
Sider 534
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Jammen leste jeg den fra perm til perm! Det hadde jeg igrunnen ikke trodd at jeg ville orket, men så ble jeg fanget og faktisk ganske oppslukt av Dronningens historie. Hun er en skikkelig tøff og flott dame som har gjort veldig mye bra for landet, og da i særdeleshet for å promotere norsk kunst og norsk natur. Boken er litt merkelig "gammeldags" i språket, synes jeg, men så tenker jeg at det kler personen den handler om, hun snakker jo også selv et noe utdatert og temmelig konservativt norsk (ihvertfall i offentlige sammenhenger som vi vanlige kjenner henne fra). Ellers var det ikke veldig mye helt ukjent stoff om henne her. Ingen kritisk biografi er dette heller, tvert i mot, Dronningen nærmest lovprises på hver side.. Men at selveste Kong Olav V, folkekongen som absolutt alle elsket ukritisk, viste seg å være svært konservativ, sta og ha liten forståelse for at nye tider krever nye koster, det var litt nytt for meg. Jeg visste jo at han var imot at Harald skulle gifte seg borgerlig og at han brukte mange år på å komme fram til at det var greit likevel, men at han ikke snakket med sin sønn om dette (ikke mange andre heller) før like før forlovelsen, og at Sonja ikke fikk komme på Slottet før hun og Harald et offisielt par, at han ikke lot henne få eget kontor på Slottet og sekretær før etter mange mange år som kronprinsesse, og at han overlot et nedslitt og dårlig vedlikeholdt slott til dem ved sin bortgang -det skapte noen riper i Olav V-lakken for meg hvertfall.
Jeg synes ikke vi skal skamme oss over rynker og andre alderstegn. De viser at vi har levd et liv.
Jeg sanser i hvert fall alt rundt meg sterkere når jeg går. Og jeg tenker bedre. Og ingenting er som å oppleve Norge på egne ben. Jeg skal gå til jeg stuper!
Vi kan se tilbake på noen øyeblikk der livet tar en uventet og tilsynelatende ugjenkallelig retning. Såkalte skjebnestunder, men er vi underlagt en høyere vilje enn kun vår egen? Det kan vi fundere på hele livet uten å finne noe helt sikkert svar.
Jeg funderer mye på hvilke krefter som må finnes i naturen. Et mysterium vi mennesker gjennom alle tider har forholdt oss til. Har vi ikke alltid hentet kraft i naturen?