26. november 2023: Randi

Da er jeg i gang med lesingen, og jeg ser også at dette kan ta tid. Jeg liker tonen godt, med treffsikre og fine metaforer og en humoristisk og lett distansert beretning om egentlig ganske tragiske hendelser. I løpet av de første 20 sidene er vi vitne til flere konkrete dødsfall, til nedbrenning av landsbyer og lidelse for både dyr og mennesker.

Jeg likte det første kapittelet veldig godt, der er en blanding mellom en veldig konkret gjengivelse av en (abstrakt) samtale, og en nesten allegorisk eller drømmeaktig sekvens om hvordan han vervet seg. Det starter med pomp og prakt, musikk og marsjering, heiing og blomster, men etterhvert forsvinner disse elementene. Da er portene stengt og de «sitter i rottefellen». Tankene går til eventyret om rottefangeren som frister alle barna med fløytespillet sitt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

25. november 2023: Steinar Sæther

Etter noen uker og helger med politikk og lite lesing, fikk jeg anledning til å lese siste halvdelen av Museum for Mordere og Redningsmenn av Simon Stranger. En fremragende doku-roman om hans egen familie under og etter krigen. En ny måte å skrive på, blir det sagt, og det stemmer sikkert. Boka anbefales på det varmeste.

Har nå kommet halvveis i Leksikon om Lys og Mørke, som ble skrevet før "Museum...". Det går like fullt fint an å lese i denne rekkefølgen også. Det omhandler familien til Stranger her også, men et annet navn fra Trondheim og krigen, Henry Oliver Rinnan, er sentral i boka.

Ønsker alle og enhver en fortsatt god helg og tilsvarende god uke :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

24. november 2023: Lillevi

Jeg gjenleser Palestinerne, historie og frigjøringskamp av Peder Martin Lysestøl fra 1973, fortsatt et standardverk om det palestinske folket. Skrevet i en tid da palestinerne etter det rådende norske syn knapt fantes.

Mens Odd Karsten Tveit i sin nye Palestina, Israels ran, vårt svik (2023) tar utgangspunkt i etableringen av staten Israel i 1948, trekker Lysestøl linjene tusener av år tilbake i tid. Han går grundig gjennom alle erobringene Palestina har vært utsatt for. En rekke stammer og folkegrupper har opp gjennom historien rivalisert om dette området. En av stammene som slo seg ned i Kanaans land (Palestina), var hebreerne, Abrahams etterkommere. De «oppfant» en Gud (jødedommen), som de hevdet hadde gitt dem dette landet. At datidens religiøse ledere så seg som sin guds «utvalgte folk», kan forstås. Men hvordan kan dette argumentet fortsatt hevdes gyldig i dag?

Vi følger palestinere og arabere videre under angrepene av kristne europeere, de såkalte korstogene, og gjennom fire hundre år under Det ottomanske riket, styrt av sultanen i Istanbul. (Jeg har en gang beundret det praktfulle Topkapipalasset i Istanbul; nå vet jeg hvor pengene kom fra.) Jeg har lest til tiden etter 1. verdenskrig, da Storbritannia, som en del av krigsoppgjøret, «fikk» Palestina, og den jødiske og sionistiske immigrasjonen skjøt fart.

Lysestøl legger vekt på at kampene og erobringene ikke var religiøst motivert. Hovedmotivet var Palestinas gunstige geografisk beliggenhet. Kontrollen over denne kyststripen ved det sydøstlige Middelhavet innebar kontroll med viktige handelsveier mellom øst og vest.

Lysestøl skal ha all ære for sitt grundige og banebrytende arbeid gjennom selvstudier og sine kontakter i Midtøsten. Men jeg finner boken relativt krevende, nå som for nesten førti år siden. Svært mange aspekter og analyser skal med, og teksten er skrevet i en form for marxistisk terminologi. Ikke desto mindre er dette viktig, interessant og dessverre fortsatt høyst aktuell bok.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

23. november 2023: ingar h

Du også ja...
Jeg fikk tak i denne i en bokbutikk, og bestemte meg for å hive meg på ei felleslesing igjen for første gang på lenge. Når jeg skulle legge den inn i boksamlinga så jeg hadde lest den vinteren 2018. Ser jeg har gitt den en firer. Ellers har den tydeligvis ikke gjort noe stort inntrykk. Begynner på nytt, kanskje den gir mer denne gangen?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

22. november 2023: Kirsten Lund

Fant denne på Ark (black week)

Medarbeidere for evangeliet - de fulgte Paulus Av Kjell Dahlene (NOK 119)

Biografier, kristne (10071), Bibeltolkinger, bibelteologi o.l. (10070), Kirkehistorie (10072) hos Budskapet Antikvariat.
Nr foran tittelen er art.nr for boken. Dette er en lang liste med bøker. Du blar ned til du kommer til forfatterens navn.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

21. november 2023: Lillevi

Da kan jeg følge opp med min manns yndlings-skjærehistorie 😊

To skjæreunger rotet rundt, som skjæreunger gjør, på plenen utenfor kjøkkenvinduet vårt. Lette etter mark og mat og lekte seg. En trost begynte å plage dem, stupte ned mot dem og prøvde å jage dem. Til å begynne med lot ikke ungene seg affisere, men etter flere angrep ble de lei av plageånden. De to lettet, fløy og hentet «mamma»! Da de kom tilbake sammen med en voksen skjære, trakk trosten seg klokelig tilbake og lot skjæreungene være fred.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

20. november 2023: Lillevi

Tusen takk for den perfekte bursdagsgaven til min mann, Nicolai Alexander!

Etter å ha hatt boken liggende siden du skrev om den, opprant endelig dagen! Gubben, som er svært fasinert av skjærer, og stupte fluksens inn i den, humret og koste seg. Selv har jeg bare hørt partier han ivrig har lest opp, og tittet på de eventyrlige bildene. Den skal bli lest.

Men Skjæreboka var ikke enkel å få tak i. Omsider fant jeg at «Natur og fritid» på Sørvest-landet hadde kjøpt opp restopplaget. Takk igjen for at du gjorde meg oppmerksom på denne boken.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

19. november 2023: Torill Revheim

Til Lesesirkel 2021:
Da har jeg fått tak i "Reisen til nattens ende" av Louis-Ferdinand Céline, og håper at alle dere andre også har fått tak i boken, og er klar for felleslesing. Og så håper jeg på engasjement underveis i lesingen her i denne tråden.

Leseperioden begynner i dag søndag 19. november 2023 og varer i ca. 3 uker, evt. lenger om dere ønsker det.

Ny lesesirkel med nye regler begynner den 1. uken i januar 2024 - følg med (se egen tråd.

Når dere skriver innlegg, er det en fordel om dere angir i begynnelsen av innlegget hvor langt dere er kommet i boken.

Lenke til hovudtråden

Godt sagt! (4) Varsle Svar

18. november 2023: Laila

Jeg har ikke lest boka, men så serien på tv i sin tid. Sterk historie. Jeg leste boka Sunn og sterk uansett alder, av Elisabeth S. Lingjerde i går kveld. Lettlest, og forhåpentligvis med noen gode tips jeg skal ta med meg videre i trening og kosthold. I tillegg leser jeg Leksikon om lys og mørke, av Simon Stranger akkurat nå. Den leser jeg litt nå og litt da. Sterke historier. Ønsker alle en fin helg! Her er det 7 kuldegrader og sol, og nå venter tur ved sjøen og i skogen på meg.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

17. november 2023: Readninggirl30

Denne helgen leser jeg Anne B Ragde Berlinerpolene, som jeg trodde var litt annerledes.Jeg hadde ikke lest med mye opp på handlingen, men skjønte etter hvert at dette var noe annet enn hva jeg hadde sett for meg, veldig alvorlig og brutale skildringer fra det ekte liv på mange måter. Spent på hva resten byr.

Hva leser du denne helgen?

Ønsker alle en god helg :)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

16. november 2023: Piippokatta

Jeg har ikke lest boken, så med det i minnet, ta innspillet mitt som et «pip» fra sidelinjen.
Det slå meg at dette kan være et bevisst litterært grep. Med det i tankene ser jeg med interesse på måten du beskriver din leseopplevelse. Du velger ord som stillstand, langsomt, passive objekter, implodere og triggermekanismer, og du synes det tar lang tid og er uten utsikter for bedring. Er det ikke akkurat denne følelsen av meningsløshet og stillstand disse sjøfolkene har følt på, og som Lid Larsen greier å få leseren med på i løpet av kun 60 sider, det er jo genialt.
Du holdt det ikke ut, og la boken vekk, du hadde et valg om å forlate opplevelsen, noe slavene ikke kunne…
Jeg undres på om det hadde vært mulig for deg å lese videre med et annet perspektiv/innstilling/følelse, for eksempel med beundring, forbløffelse eller en annen form for interesse?
Uansett så fikk dine betraktninger meg til å filosofere over litteraturens viderverdigheter og hvor forskjellig vi opplever den, så takk for at du deler opplevelsen her.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

15. november 2023: RandiA

Uten tvil en viktig bok. Sjokkerende. Interessant. Trodde jeg visste det meste rundt historikken, men her var det en del jeg ikke var klar over. Veldig aktuell bok, spesielt nå. Men hard kost. Noen vil vel peke på noe slagslide - men det som er fakta, bør så absolutt frem i lyset - uansett hvilken "side" det kommer fra.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

14. november 2023: Torill Revheim

Forslag til endring av LESESIRKELEN ved nyttår

Torill Revheim er administrator

I lesesirkelen leser vi utvalgte bøker sammen etter følgende syklus:

Samtidslitteratur:
Nyere nordisk litteratur (Nn), utgitt etter 2000
Nyere verdenslitteratur (Nv) utgitt etter 2000
Eldre litteratur:
Eldre nordisk litteratur (En), utgitt før 2000
Eldre verdenslitteratur (Ev), utgitt før 2000

Eller er det ønskelig med kun 2 kategorier kanskje?
Det kan være delt i nordisk eller verden / eller nyere og eldre.

LISTE OVER DELTAKERE I LESESIRKELEN 2021:
Eli Hagelund, Hilda, Ingar h, Ingunn S, Laila, Randi, Torill, tuhamre, Vannflaske, Harald K, Gretemor, Hanne Midtsund.

En del deltakere er fjernet pga av inaktiviet. Noen har jeg vært i kontakt med.
Savner du navnet ditt her og vil være med - si ifra.
Andre nye bokelskere som har lyst å delta i lesesirkelen vår, så ta gjerne kontakt. VELKOMMEN!

For å kunne være med på forslags- og valgrunde for neste bok må du være registrert i deltakerlisten. Alle kan være med på diskusjonene under og etter felleslesingen av den enkelte bok.

Jeg foreslår at vi bruker 2 mdr. på å lese en roman i lag.
Det betyr at det er mulig å ha en fast rytme. For eksempel:

Forslag til bok begynner den første uken i disse månedene (jan-mars-mai-juli-sept-november). Vi kan ha færre runder om noen tenker at det er lurt å ha en lengre sommerpause eller rundt jueltider.

Vi bruker deretter en uke til å stemme fram en av de nominerte bøkene.
Det er nok å stemme på en bok, men mulig å stemme på flere.
Det kan bli aktuelt med en ny stemmerunde på de bøkene som har fått flest stemmer
(en ekstra uke).

Vi bruker en uke til å skaffe den valgte boken

Vi har en leseperiode på ca. 3 uker (kan variere).
Det kan gi en liten pause før neste runde begynner.
Det vil bli laget egne tråder for bokforslag og avstemming.
Og selvsagt egne diskusjonstråder for de bøkene vi leser sammen.

Tilslutt vil jeg bare oppmunte alle til å bidra med sine tanker og meninger om leseropplevelsene.
Glem å tenke "analyse". Det er bare et fint ord for refleksjon rundt lesingen. Det er fint å spørre om ting man lurer på underveis. Ingen sitter med noen fasit uansett. Viktig å ikke føle at man skal prestere noe. Det kjekke med lesesirklen er når der er aktivitet i diskusjonstrådene.

Noe jeg har glemt å tenke på nå?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

12. november 2023: Randi

Jeg har full forståelse for at spørsmålet blir stilt. Jeg er en av de som i liten grad har deltatt de siste rundene. Det skyldes både at jeg har hatt mye annet, men det er også kombinert med at jeg synes det har vært lite diskusjoner rundt bøkene de siste årene. Jeg er kanskje, i motsetning til andre som har kommentert, en av de som har ønsket meg en lesesirkel der man fortolker og diskuterer virkemidler. Ikke for å være «flink», men fordi jeg synes det er spennende og bidrar til en dypere forståelse av boken. For meg er det noe av vitsen med å lese bøker sammen; å diskutere ulike lesninger og fortolkninger av boken. Vi har hatt noen fine lesninger tidligere der mange har bidratt med observasjoner og tolkninger, som for meg har vært veldig inspirerende og meningsfulle. På sitt beste synes jeg vi har bygget ulike lesninger gjennom diskusjonene og laget et bredt fortolkningrom. Da kan jeg leve med å lese bøker jeg kanskje ikke er så interessert i. For det er det jo noen ganger, og det kan jeg leve med.

Når det gjelder inndelingen i eldre og nyere og nordisk og internasjonal litteratur, har jeg likt variasjonen det bidrar til. Det er ofte mer spennende å lese det ikke alle andre leser, og forslagsrundene har ofte gitt nye lesetips.

Hva skal til for at jeg blir mer aktiv (igjen)? At det er mer aktivitet og at det er levende diskusjoner rundt bøkene. Det er vanskelig å «vedta», men at det er flere med samme interesse og lyst er et godt utgangspunkt. Kanskje ambisjonsnivået for hyppighet kan kanskje reduseres, slik at det leses litt færre bøker i året?

Sist, men ikke minst: takk for at du legger til rette på utmerket vis!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

11. november 2023: Hilda

Eg sat her og nesten brukte «elle -melle» på kva eg skulle lese no i helga…har så utruleg mange bøker eg skulle ha kasta meg over! Men- det vart Gjestene av Agnes Ravatn.
Har lese boka før, men om ikkje lenge skal eg vere med og diskutere romanen i ein lesesirkel eg er med i, så det var best å repetere.
Hugsar eg likte boka godt, og trur eg nesten likar den endå betre no. Her er det lett å drage på smilebanda….humor og ironi er det rikeleg av.
…og om eg skulle bli fort ferdig, så vil eg gå over til Den dagen Nils Vik døde av Frode Grytten.
Eg har fleire andre som ligg og ventar og freistar, men denne fekk eg i ei uventa gåve i går- og innbiller meg at den er verdt å bruke litt tid på…….trass i ein deprimerande tittel!

Ynskjer alle ei god helg, med farsdag og alt……

Godt sagt! (7) Varsle Svar

10. november 2023: Eivind Eriksen

Har to lengre bøker i helga. "Skogen" av Anne Sverdrup-Thygeson. Veldig interessant bok om alt som rører seg i den norske skogen, selv om språket i biologien riktignok kan være litt vanskelig i blant - Men prøver å henge med.

Så har jeg endelig fått den nye Anne-Cath Vestly-biografien i hus - Gleder meg utrolig til å ta fatt på den.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

9. november 2023: Piippokatta

Jeg ville søke opp en person under oversikten på «finn og følg», endte opp med å trykke søk før jeg fikk skrevet noe, og da fikk jeg opp de nyeste registrerte. Håper jeg ikke fornærmer noen, men da jeg bladde meg nedover og bakover, syns jeg det var noe merkelig ved mange av brukernavnene, spesielt når jeg sammenligner dem med de eldste registrerte. Kan det være no muffens?
Kanskje ADMIN, som jeg aldri får kontakt med, skulle tatt en titt på dette!

Godt sagt! (16) Varsle Svar

8. november 2023: Harald K

Synes inndelingen i epoker og områder har bidratt til å sikre bredden i lesesirkelen. Vi har dermed unngått å bli en ren bestselgerklubb. Men kanskje det kan varieres noe på områdene: asiatisk, latin-amerikansk osv?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

7. november 2023: gretemor

En annen ting som skiller seg fra når vi startet lesesirkelen, er at den gangen leste vi den boken som ble valgt enten vi hadde lyst eller ikke. Og ofte fikk vi mest ut av de bøkene vi hadde motstand mot. Sånn er det ikke lenger. Jeg har bare vært med på en lesesirkel utenom bokelskere, men alle var da med på å lese den boken som ble valgt. Folk har det travelt, det forstår jeg, men det brer seg en negativitet, når den ene etter den andre melder pass.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sist sett

Per Åge SerigstadSilje-Vera Wiik ValeCecilie69Amanda AKjersti SK. H.Heidi HoltanLailaBrit HonningsvågHarald AndersenRuneEvaBookiacLesevimsaLisbeth Kingsrud KvistenPirelliNorahPiippokattaTurid KjendlieIna Elisabeth Bøgh VigreMonika SvarstadAnneTorill RevheimIngunn SBeathe SolbergKirsten LundGrofornixHarald KAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBenedikteSynnøve H HoelDemeterTor Arne DahlJulie StensethÅsmund ÅdnøyLinda NyrudTrude JensenTanteMamieDaffy Englund