Politimannen Cormac Reilly blir sendt ut på sitt første oppdrag som involverer et dødsfall og det skal bli en sak som han sent kommer til å glemme. En alkoholisert kvinne ligger død i senga si, i et forfallent hus i Galway i Irland, og to forsømte barn blir foreldreløse.
20 år seinere er Reilly tilbake i byen der han startet politikarrieren sin. Etter å ha gjort suksess i Dublin blir han ikke akkurat tatt i mot med åpne armer av de nye kollegaene sine og det er ikke så lett å vite hvem han kan stole på. Han får stort sett bare arbeide med gamle uløste saker og den gamle saken der han selv var første politimann på åstedet blir tatt opp igjen på grunn av et nytt dødsfall.
Jeg syntes dette var en skikkelig god krim og jeg ser frem til å lese flere bøker i serien om Cormac Reilly.
På en skihytte i de franske fjellene gjør betjeningen seg klar til å ta imot en ny gruppe med gjester. Denne gangen er det ansatte og aksjonærer i app-selskapet Snoop som er ventet. Det er en broket forsamling som kommer ramlende og ikke alle står på like god fot med hverandre. Det som skulle være en avslappende skiferie utvikler seg raskt til å bli et mareritt da en av gjestene forsvinner og de gjenværende blir isolert på hytta etter et snøskred. Hvem kan man egentlig stole på?
Jeg har lest en del bøker i det siste som alle ser ut til å være laget over samme lest. Jaktselskapet av Lucy Foley for eksempel er ganske lik denne i oppbygning og stil. Ung kvinne som har opplevd noe tragisk tar seg jobb på avsidesliggende sted der hun opplever enda flere traumatiske ting. Så særlig originalt er dette ikke, men jeg kan ikke la være å lese slike bøker allikevel. Ok underholdning.
Anna Willis er på vei hjem fra et helgeopphold på hotell der hun og medarbeiderne hennes har vært på teambuilding. Stemningen i bilen er ikke særlig god da det skjer en alvorlig ulykke. Anna klandrer seg selv for det som skjedde og sliter med søvløshet. I tillegg er det noen som legger igjen ekle beskjeder om at hun skal sove for godt.
Hun bestemmer seg til slutt for å si opp jobben, gjøre det slutt med kjæresten og begynne på nytt som medarbeider på et hotell på den isolerte øya Rum utenfor Skottland. Hun har knapt begynt i den nye jobben da det kommer et følge på 7 gjester og en svært kraftig storm treffer øya. I tillegg dukker det opp en ny beskjed. Er det noen som har fulgt etter henne ut til Rum?
Denne boka likte jeg veldig godt. Krimdramaer som foregår på et begrenset område kan bli virkelig spennende hvis de er godt skrevet og det syns jeg denne var. Det var ikke opplagt hvem som var gjerningsperson og karakterene var interessante. En god bok å lese i mørke vinterkvelder.
Jeg syns denne ble litt langdryg og kjedelig. Handlingen hoppet mye fra den ene til den andre tidsepoken, og hun som jeg trodde var hovedperson i boka forsvant nesten ut fra handlingen i store perioder.
Fem kvinner reiser på firmatur ut i den australske villmarka. Kun fire kommer tilbake. Slik er opptakten til denne boka, og handlingen veksler mellom nåtid der letemannskap og politi prøver å finne den savnede kvinnen, og tilbakeblikk på det som hendte i dagene før hun forsvant. Kvinnene som kom seg ut av skogen forteller alle litt forskjellige historier om hva som hendte så hvem skal man egentlig tro på?
Dette er den andre boka i serien om politimannen Aaron Falk, oppfølgeren til den strålende "The Dry". Selv om dette er en serie er selve historien frittstående, handlingen foregår et annet sted og det er bare Falk som er igjen av persongalleriet fra foregående bok.
Jeg syntes boka var spennende og jeg koste meg skikkelig med å lese den.
Her syns jeg serien gikk litt på tomgang og Banks har blitt forferdelig snobbete i de siste bøkene. Det var nesten like mye selvtilfreds svada om musikk og mat som krimgåte i denne. Kjedelig.
Året er 1857. Audrey Hart reiser fra London til øya Skye, som ligger utenfor Skotland, for å søke jobb som assistent for en kvinnelig folklorist. Hun har reist hjemmefra uten å si hvor hun skal til sin far og stemor, fordi hun var sikker på at de ville stoppet henne hvis hun hadde fortalt hva hun skulle. Det er ikke bare jobbmuligheten som drar henne til Skye, det var der hennes egen mor døde for flere år siden, og Audrey har aldri fått faren til å fortelle hva som egentlig skjedde. Ved å reise ut dit selv, håper hun å finne svar.
Det er en lang reise, og da hun endelig er framme, får hun jobben med å samle inn sagn og historier fra lokalbefolkningen på prøve, men det viser seg å være vanskelig å få de lokale historiefortellerne i tale. De er ikke vennlig innstilte til en fremmed som Audrey.
En dag finner hun en ung jente død i strandkanten. Folkene i bygda er overbevist om at det er overnaturlige krefter som står bak og siden det var Audrey som fant liket, åpner de seg endelig litt og lar henne ta del i den lokale historiefortellingen.
Denne boka er både en historisk roman, og en bok med elementer fra krim og gotiske romaner. Man får også innblikk i lokale skikker og livet på den tiden handlingen foregår.
Et sentralt tema er "Highland clearances", perioden da husmennene ble drevet bort fra husene og gårdene sine av godseierne fordi de skulle bruke landet mer effektivt. Mange ble tvunget til å emigrere til Amerika eller Australia, men ikke alle hadde muligheten til det og de ble ofte syke og døde i ytterste fattigdom. En annen ting som belyses, er de begrensede mulighetene kvinner hadde i denne perioden. Hvis man ikke ville, eller fant noen å gifte seg med, var det ikke mye man kunne tillate seg å gjøre. I tillegg får man innblikk i den lokale folketroen om underjordiske og andre vesener.
Språket er en nytelse, landskap og miljøbeskrivelsene er rike på atmosfære og landskapet er mørkt, vilt og karrig. Den passer perfekt å lese i denne mørke årstiden. Jeg koste meg skikkelig.
Familien Fletcher har bygd seg et nytt hus i landsbyen Heptonclough, mellom to kirker og like ved kirkegården ligger det i maleriske omgivelser, men de sliter med å finne seg til rette, da de ikke føler seg velkomne i det lille samfunnet. De to eldste barna leker ofte på kirkegården og særlig den eldste Tom, føler at det er noen som hvisker til ham og følger med på alt han gjør når han er der ute.
Presten Harry Laycock er også ny, han skal åpne kirka for første gang på ti år, etter at den har stått ubrukt på grunn av en tragisk hendelse. Han blir kjent med familien Fletcher og han merker også et slags nærvær og hører en hvisking som han sliter å finne en naturlig forklaring på.
Den unge kvinnen Gillian sliter med å takle tapet av datteren som omkom i en brann for noen få år siden. Hun blir henvist til psykologen Evi Oliver som skal forsøke å hjelpe henne å få orden på livet sitt. Det viser seg at flere barn i samme område har enten forsvunnet eller blitt drept de siste årene. Hvilke mørke krefter er det som skjuler seg i Heptonclough?
Dette er en velskrevet og spennende bok. Jeg slet med å legge den fra meg, særlig på slutten.
Beskrivelsene av de merkelige tradisjonene i landsbyen er interessante, og skildringen av både personer og landskap i boka virker troverdig.
Selv om dette er en frittstående bok, så har den en link til serien om Lacey Flint, da Evi Oliver også dukker opp i et par av de bøkene. Særlig i Dead Scared har hun en ganske fremtredende rolle, så det kan være en fordel å ha lest Blood Harvest først. (Det gjorde ikke jeg).
The houes stretched away to the left, hiding behind their own timber fences, but on the right it was nothing but fields bathing in the moonlight. Sinister grey shapes moved across the stubble, their eyes gleaming like jackals'. Sinister sheep. Sheeping sinisterly.
In the rear-view mirror he looked bigger than he was. Blond, snubbed nose. Prominent ears. A bit more overbite than was healthy in a grown man.
Grusomt god.
Skotske Stuart MacBride har hatt stor suksess med krimserien om Logan McRae som foregår i Aberdeen. Denne boka er en såkalt "standalone" og det er en bok som står støtt på egne bein. Vel, nesten. Lesere av bøkene om Ash Henderson vil nok dra kjensel på den i overkant pratsomme Dr Alice MacDonald, som har en gjesterolle i denne boka. Handlingen er satt til den fiktive byen Oldcastle og jeg må innrømme at jeg googla for å sjekke om byen var virkelig eller ikke.
Politimannen Callum MacGregor har havna i "the Misfit Mob". En avdeling der de mest håpløse politifolkene blir plassert. De får sjelden noe interessant å etterforske, så da det kommer en melding om at det har blitt funnet et lik, og at de skal jobbe med saken, stiger forventningene. Skuffelsen blir desto større at det viser seg at det som er funnet er en inntørka mumie. Callum er fast bestemt på at dette skal han komme til bunns i, samme hvor mange sure museumsansatte han må snakke med i jakten på eieren av mumien. Det viser seg snart at det er en forbindelse mellom mumien og en svært tidsnær forsvinning. Kan Callum og hans "håpløse" kollegaer finne den som står bak før det er for sent?
Dette er en tjukk og god bok. Handlingen er kompleks, med mange sidehistorer og jeg gjetta på hvem som sto bak flere ganger, og tok feil. Dette gjorde at boka holdt interessen oppe helt til siste slutt, ja den kunne godt ha vart litt til for min del. Persongalleriet er akkurat så frodig og eksentrisk som en kan forvente i en MacBride bok.
Two of them lurked in the ruined graveyard. Two shadowy figures, one hunched and squat, the other lean and menacing, both of them Olympic-grade lurkers. If Bruce Springsteen had ever recorded "Born to Lurk," these two would have been on the album cover.
The only other people in the dining room were a family party, a mother and father with a small boy and girl, and they talked to one another softly and gently, and once the little girl turned and regarded Elanor with frank curiosity and, after a minute, smiled. The lights from the stream below touched the ceiling and the polished tables and glanced along the little girl's curls, and the little girl's mother said, "She wants her cup of stars."
Enda en bok fra Peter May der handlingen er lagt til Hebridene og øya Lewis. Denne gangen handler det om ekteparet Niamh og Ruairidh Macfarlane. De driver et fima som produserer Ranish Tweed, en mykere og mer eksklusiv utgave av dette stoffet, med uvanlige fargekombinasjoner.
Da de to er på forretningsreise i Paris, får Niamh mistanker om at ektemannen skjuler noe for henne. Hun har mottatt en e-post som påstår at mannen hennes har et forhold til en annen kvinne. Like etter at hun har konfrontert Ruairidh med dette, blir han og elskerinnen drept av en bilbome med Niamh som vitne.
Niamh må reise hjem til Lewis alene med restene av sin døde mann i en eske. Det blir en ganske dyster hjemkomst, da hun har et ganske anstrengt forhold både til svigerfamilien og til sine egne foreldre.
Som vanlig i May sine bøker, veksler handlingen mellom nå- og fortid. For å forklare dagens handlinger og hvordan forholdet mellom personene i boka er nå, ser man tilbake på ting som har hendt mellom disse personene tidligere.
Jeg har hatt stor glede av May sine tidligere bøker, særlig Lewis trilogien, men denne boka syns jeg rett og slett var dårlig. Handlingen var klisjefylt og tidvis komisk usannsynlig. Vekslinga mellom nåtid og fortid fungerte ikke så bra som tidligere. Handlingen fløt ikke skikkelig, det ble mer som en hakkete oppramsing av ting som har hendt. Beskrivelsen av vær og landskap på øya er flott, men her blir det dessverre bare en fin innpakning av en dårlig historie.
Bok nummer 10 i serien om presten Merrily Watkins skuffer ikke. Det nærmer seg jul i Ledwardine og Merrily har naturlig nok mye å gjøre. Jula er ikke akkurat den roligste tiden på året når man er prest. En kjent ateist som har skrevet en kontroversiell bok har flyttet til området og Merrily er urolig for hvordan dette vil påvirke folk i landsbyen.
Datteren hennes Jane gleder seg til det skal startes arkeologiske utgravninger i området der hun oppdaget noen forhistoriske bautasteiner for en tid tilbake. En profilert arkeolog skal lede arbeidet.
Politimannen Frannie Bliss er i trøbbel, han har rota det til både på hjemmebane og på jobb, og når det gjøres et makabert funn, blir han satt utenfor etterforskningen og heller bedt om å ta seg av det som ser ut som en rutinesak, langt under hans rang som politimann.
Musikeren Lol Robinson, Merrilys kjæreste har endelig begynt å få fart på karrierren sin, men han er nervøs for en opptreden på den lokale puben på julaften.
Regnet øser ned, elva vokser seg større og større og man begynner for alvor å bli redd for at det skal bli flom.
Dette er en kompleks historie der handlingen langsomt siger framover. Boka er rik på atmosfære, både landskapsbeskrivelsene og det øsende regnet gjør sitt her. Noen vil nok syns at det går for tregt, at det skjer for lite, men jeg digger denne serien.
Jeg skjønner godt at denne serien har blitt veldig populær. Velskrevet, og med et interessant plott der det ikke er opplagt fra første stund hvordan alt henger sammen. Jeg leste til langt på natt da jeg holdt på med denne, for jeg klarte ikke å legge den fra meg. Det var jo så spennende!
Gotisk uhygge.
Året er 1865, Elsie Bainbridge er nygift, gravid og enke. Mannen hennes døde plutselig da han befant seg på det gamle familiegodset, der han skulle gjøre huset klart til at kona og barnet de ventet skulle komme etter og flytte inn. Nå må Elsie istedet reise til "The Bridge" som huset heter, for å delta i begravelsen til mannen sin. Med seg har hun Sarah Bainbridge, mannens kusine som nå er Elsies selskapsdame.
Det blir ikke noe hjertelig velkomst på de to, tjenerne er dårlig forberedt på å ta imot herskapsfolk, huset har ikke hatt Bainbridger boende på mange år.Og det hersker generelt en ganske dårlig stemning over det hele. Allerede første natten våkner Elsie av uforklarlige lyder.
En dag Elsie og Sarah har begynt å utforske huset finner de et avstengt rom der de finner en gammel dagbok. Den er skrevet av en kvinne som bodde i "The Bridge" tidligere og er skrevet i 1635. De finner også en merkelig figur av tre, med veldig realistisk påmalte menneskelige trekk. En såkalt "silent companion".
Jeg syns boka er godt skrevet med gode miljøskildringer, men spøkeriene og de overnaturlige hendelsene fremstår for meg som ganske tåpelige. Det blir til tider mer komisk enn skummelt fordi ting blir så overdrevet.
Bokomslaget er i hvert fall nydelig, og det var en av grunnene til at jeg kjøpte denne boka.
Oseanografen Cal McGill har startet sitt eget firma "The Sea Detective". Ved å analysere havstrømmene, bølger og vindforhold, jobber han med å finne kilder til havforurensing, i tillegg til at han hjelper politiet med å prøve å finne ut hvor døde kropper som driver i land opprinnelig falt i vannet. Familier som har mistet en av sine kjære på havet tar også kontakt med McGill, med håp om at han skal kunne hjelpe dem med å finne liket, slik at de får en grav å gå til.
I denne, den tredje boken i serien, får Cal McGill et vanskelig oppdrag. For fem år siden forsvant 14-åringen Max Wheeler da han skulle overnatte på den ubebodde øya "Priest's Island" En fiktiv øy i nærheten av Shetland. Det har vært søkt etter gutten på land i årevis, men ingen har lett i havet før nå. Oppdraget blir ikke mindre vanskelig av den fiendtlige holdningen han møter på den bebodde naboøya (også oppdiktet). Folk er bitre over at de har blitt mistenkeliggjort og er svært skeptiske til folk utenfra.
Jeg liker godt denne serien og syns denne boka er vel så god som de foregående. Beskrivelsen av et lite samfunn i havgapet er troverdig og miljøbeskrivelsene er veldig gode. Det at akkurat disse øyene er oppdiktet, syns jeg ikke gjør noe for historien og leseopplevelsen.
Jeg pleier å like bøkene til Nygårdshaug, men dette synst jeg var noe sludder. Det var vanskelig å følge dialogen, da flere personer så ut til å snakke i en og samme setning. Det er mulig dette ble gjort for å skape mer realistiske samtaler, men det fungerte ikke etter min mening. Til slutt gadd jeg ikke prøve å følge med på hvem som sa hva.
Over the porcelain basin and beneath the water trickling from the tap I saw two hands.
That was all - two small hands, a child's hands. I cannot tell how they ended.