En utrolig flott bok som på få sider greier å ta opp overraskende mange og viktige temaer som burde huskes og fokuseres på til de ikke lenger er problemer. Les mer om hva jeg fikk ut av boken både kulturelt og litterært her, en prosjektblogg der målet er å lese meg verden rundt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne myten handler kort og godt om fiskenes opprinnelse, deriblant også havslangen, Bakwa. Han blir så kongen over Kilanagofolket, og fungerer nærmest sagt som en gud, som innfrir ønsker og beskytter. En dag dukker det opp «gigantiske fisker» (skip), og jeg regner med at dette er Colombus og hans menn, i det de oppdager øya. En krig bryter ut og Kilanagofolket og Bakwa samarbeider for å beskytte Dominica. Når krigen tar en ende gjemmer Bakwa seg i hulen på toppen av fjellet, og der sitter han ennå, og vil ikke komme ut før han kommer ut igjen.

Les mer her (en bokprosjektblogg der målet er å lese jorda rundt!)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi blir brakt med til starten av den russiske revolusjon, hvor vi blir kjent med forfatteren som barn, hans familie, hans hverdag og hans klan. Ordet Kulak er ofte nevnt i boken, og smått begynner historietimene å demre i hodet mitt, om Stalin, den russiske revolusjon og vanskelighetene som kom med forandringene under revolusjonen. Forfatter Shayakhmetov skriver detaljert og spennende om sin egen nomadegruppe, hva de gikk gjennom, hva de gjorde, og hva de burde gjort. Skildringene er ofte voldsomme, og jeg kunne kjenne smerten i ryggraden og en forferdelig fornemmelse av hva som ventet på den neste siden. Til tross for at boken er dokumentarisk, blir jeg revet med, kanskje også noe fordi jeg er veldig glad i historie. Mye er også fremmed for meg, da jeg må innrømme at jeg ikke akkurat var forberedt på denne historiske beskrivelsen av nomadene i Kasakhstan. Det tok derfor litt tid før jeg fikk satt meg ordentlig inn i handlingen, men fascinert var jeg hele tiden. Før vi vet ordet av det, blir vi brakt videre til Kasakhstans innlemmelse i Sovjetunionen og de brutale følgene av dette, for eksempel den landsomdekkende hungersnøden som tok form på grunn av kollektivgårdene. Vi kommer også borti gulagleirene og til slutt skildres soldaters liv i den røde armé i 2 verdenskrig.

Les mer her (På prosjektbloggen min)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi blir kastet inn i en helt ordinær, eller kanskje ikke så ordinær, dag i hovedpersonens liv, som svigerdatter i storfamiliens bolig. Hun har nettopp funnet ut at hun er gravid, og er ikke i toppform. Det forventes av henne, som svigerdatter uten barn, å følge tradisjonene, ved å lage alle måltider og rydde med hodet tildekket. Hun forsøker å fortelle mannen sin, og forventer at han skal bli glad, men han bryr seg ikke stort og svarer henne ikke etter å ha hørt den store nyheten. Hun som hadde giftet seg av kjærlighet! Hun hadde forestilt seg et ganske så annet liv, men mannen blir en helt annen etter ekteskapet, og hans brå endring overrasker henne stort. For hva er vel poenget med å prøve å være romantisk og hyggelig mot sin kone når hun uansett bærer plikter – både på kjøkkenet og i senga? Bokens heltinne prøver desperat å vinne sin mann tilbake, å få han slik han var før ekteskapet tok til, til hun gir opp og finner andre ting å sysle med…

Les mer her, en prosjektblogg der målet er å lese en bok fra hvert land.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne klassikeren starter med å introdusere leseren for ekteparet Stiva og Dolly,og man blir videre kjent med de to og deres familie og omgangskrets, inkludert Anna Karenina, Kitty, Levin, Vronskij, og mange flere. Vi følger så Russlands sosietet på 1800-tallet, og nøkkelpersonenes drama, svik, bedrag og forelskelser. I en tid da skilsmisse ikke er sosialt akseptabelt og der det viktigste for overklassen er å opprettholde fasaden, byr det på problemer når det oppstår et uventet og ødeleggende kjærlighetsforhold mellom Anna Karenina og Grev Vronskij. Problemet synes å påvirke alle involverte parter, både i negativ og positiv forstand. Vi ser på hvordan ulike kjærlighetsforhold utspilte seg, via lykkelige ekteskap, ulykkelige ekteskap, ungkarer som ikke lenger kan elske fordi deres første kjærlighet døde, kvinner som er alene og ønsker så sterkt et frieri, nyforelskede og forhold med utroskap. I tillegg diskuteres mange eksistensielle spørsmål, som «hvem er jeg» og «eksisterer det virkelig en gud?»

Les mer her, en prosjektblogg der målet er å lese en bok fra hvert land.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Pajarita blir kalt landsbyens mirakel da hun som baby blir borte midt på natten, og på mystisk vis klarer å overleve alene i flere måneder, for å så dukke opp høyt, høyt i et tre som er umulig å klatre opp i. Hun gifter seg med den italienske immigranten Ignazio, og flytter med han til hovedstaden Montevideo, med brolagte veier og et noe kaldere klima. Hennes liv blir kanskje ikke så lett hun kanskje ville ha ønsket, men hun utvikler en utrolig styrke. Hun føder så en datter, Eva, som vi videre følger, også gjennom harde stunder og fortvilelse, men også gjennom hennes lykkeligere stunder. Eva gifter seg og får en datter, Salóme. Salomé blir ikke noe mindre bemerkelsesverdig enn sin mor og bestemor, og vi følger hennes liv som opprører. Fellesnevneren for disse kvinnene er en unik styrke og ferdighet. Alle er eksepsjonelt gode på hvert sitt område. Pajarita er en urtekjenner og brødfør sine barn ved å bli byens urtemedisinerer. Eva har ordene i sin makt, og bruker dem for hva det er verdt, hun er en sann poet. Salomé tar del i Sør-Amerikas revolusjon og er svært politisk aktiv i Tupamaros-geriljaen, den nasjonale frigjøringsarméen, inspirert av Ernesto «Che» Guevara og kommunismen.

Jeg elsket boken og anbefaler den til alle som er glad i en omfattende og fin historie fra Uruguay og Latin-Amerika.

Les mer her, på prosjektbloggen min.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det blir nok den jeg leser dersom jeg ikke får tak i "Tuvalu: a history," sikkert masse kunnskap om Tuvalu i den også :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant, har funnet et par dikt også, men det, kombinert med noe herfra kanskje, blir nok eventuelt en nødløsning. Ja, har spurt på biblioteket, men vedkommende hadde ingen tips, dessverre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Plutselig gleder jeg meg til Myanmar :) Jeg har vel egentlig bare funnet en samling med små fortellinger, (forøvrig også den lest på ayearofreadingtheworld) "Tuvalu: A history". Her er den på Amazon Men så vidt jeg kan huske, har jeg vært borti noe litteratur som nesten oppfylte kravene mine, men det har jeg dessverre ikke skrevet ned noe sted, jeg kan si ifra dersom jeg kommer over de igjen :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En eventyrbok er vanskelig å skrive et handlingsreferat til, da det er så mange småhistorier. Jeg kan vel godt si at dersom du har lyst til å lese om Mikronesia og øylivet i skikkelig eventyrstil, så er dette boken for deg. Vi møter mange helter, som redder landsbyer fra hungersnød, eller fra det farlige spøkelset, og vi møter sverdfisken som glatt blir lurt av en liten krabbe, og vi møter den snille spøkelsesmannen som redder sin kone fra det onde spøkelset på naboøya. Noen av eventyrene er ikke fra Mikronesiaføderasjonen, men samlebetegnelsen Mikronesia.

Når jeg leser boken blir jeg igjen den 5 år gamle jenta som med spisse ører slukte eventyrene til Asbjørnsen og Moe på kasettspilleren min. Noen av eventyrene har en klar moral, for eksempel, hør på dine foreldre, mens andre eventyr forklarer naturens fenomener, for eksempel hvorfor sverdfisken smaker bittert.

Boken var utrolig morsom å lese, og jeg koste meg hvert eneste sekund.

Les mer her, en prosjektblogg der målet er å lese én bok fra hvert land.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk! Da finner jeg nok noe av han :) Ser det er mulig å finne flere bøker av han på svensk, blir spennende hvor vidt jeg klarer å lese det, har ikke prøvd det før :) Det er vanskeligere å finne på engelsk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tips, men har allerede sett på disse, og flere av bøkene fra landene jeg mangler er jeg ganske sikker på ble litt i dyreste laget å få fraktet til Norge, en var for eksempel på over 100$, brukt på Amazon. Men dette er jo uansett fantastiske og inspirerende sider, så jeg kommer nok til å se over listene der enda en gang senere og se om det er mulig å få tak i bøkene noe billigere :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fantastisk! Alle tre virker spennende, og er enkle å få tak i, tusen takk :) Ja, Tuvalu er en nøtt..Er spent på hvor vidt jeg kan oppdrive noe derfra, vet at det finnes noen bøker, men vanskelig og ikke minst dyrt å frakte til Norge.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den virket spennende, og stiller jo likt som Rebecca. Det blir nok bra å ha noe å velge mellom, skal noteres! Takk for hjelp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tips! Det skal jeg definitivt prøve, og takk for boktips også. Det er tross alt tusen ganger bedre med en bok man må strekke litt på reglene for, enn ingen bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Begge deler, forfatteren må være fra landet, eller ha bodd der en viss tid om det er vanskelig å finne. Det samme gjelder handlingen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei! Jeg driver med et leseprosjekt for tiden, og skal altså lese en bok fra hvert land på jorda, men jeg mangler litteratur fra noen land, og håper virkelig at noen her har noen tips! Landene jeg mangler er

  • Komorene
  • Monaco
  • Nauru
  • Niue
  • Palau
  • San Marino
  • Turkmenistan
  • Tuvalu
  • Vatikanstaten
  • Vest-sahara

Jeg føler at jeg har lett meg halvt ihjel og slitt ut tastaturet på google, men det kan godt henne jeg ikke har lett grundig nok allikevel. Uansett blir jeg utrolig glad for tips, og ikke bare til disse landene, gjerne også andre land, da jeg flere steder kunne hatt nytte av bøker som virker mer interessante. (her er listen over bøkene jeg har funnet, så langt.) Takker masse for hjelp på forhånd!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Vår historie begynner midt under seksdagerskrigen i 1967, da Nada, eller som hun fort blir kalt, den blå auberginen, blir født uten annen hjelp enn et skittent tøystykke i munnen til mor. Vi følger henne så gjennom tre perioder i livet, som barn som lever i en eventyrverden der moren er dronning og husken mellom trærne knekker kjeven hennes, til ungdomsperioden hvor hun deler bopel med sine venninner, alle veldig forskjellige og på jakt etter seg selv og sine egne politiske meninger, til voksenlivet. Boken viser blant annet hvordan Egypt gikk gjennom en urolig periode på slutten av 1900-tallet generelt, der meningene og synspunktene blant befolkningen var svært delt mellom det modernistiske kontroversielle og de tradisjonelle.

Les mer her (En prosjektblogg der målet er å lese en bok fra hvert land)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Slik jeg oppfatter det virker det som om forfatteren skriver om hjemlandet sitt, Gabon, etter å ha bodd i utlandet over en lengre periode. Han mimrer tilbake til livet som barn, der moren opptrer som hovedperson. Boken heter Mema, som betyr mamma, og naturlig nok var hun et usedvanlig menneske. Hennes karakter stråler av styrke og kjærlighet, men også hennes destruktive og desperate tilstander blottlegges. Vi får lese om ikke bare hennes, men også andre kvinners liv i en landsby i Gabon. Gjennom gjenfortellingen av sin mors liv ser vi hvordan landet stod etter koloniseringen, og hvordan tvangsmøtet med den vestlige kultur, og den hvite mann, påvirker og endret Gabon for alltid. Gjennom morens øyne kan vi se og føle utfordringene ved å være kvinne i en splittet kultur der alt er under forandring. Men mest av alt handler boken om det å være mor, og alt mødre går gjennom for sine barn og sin ektemann.

Les mer her (en prosjektblogg der målet er å lese en bok fra fra hvert land)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Rose og Ruby er to søstre på 29 år, og sammen skriver de sin biografi. De har alltid vært sammen, og vil alltid være det, de er nemlig siamesiske tvillinger og er sammenvokst i hodet (craniopagus-tvillinger). I boken forteller de om sitt liv fra de var små, til hvordan livet er som 29 år gamle i byen Chatham i Canada. Vi blir kjent med deres fosterforeldre, tante Lovey og Onkel Stash, deres naboer og medelever, men også deres biologiske mor og hvordan de følelsesmessig håndterer det faktum at hun forlot dem. Vi blir også kjent med byen, og dens historie. Men mest av alt blir vi kjent med Rose og Ruby. Det er heller ikke nødvendigvis slik at dersom man kjenner den ene så kjenner man den andre. Dette kommer tydelig frem, ikke bare i form av at vi blir det fortalt, men søstrene skriver heller ingen kapitler sammen, de skriver hver sine kapitler slik at deres selvbiografi faktisk blir fortalt med begge deres stemmer. Videre får vi lese om hvordan de sammen lever sine egne liv, hver for seg, men sammen allikevel. Til tross for at man lett skulle kunne anta at boken i stor grad sirkler rundt det å være sammenvokste tvillinger, er sannheten en annen, for historien er spekket med så mye mer.

Les mer her (en prosjektblogg om verdenslitteraturen)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

LailaKaren RamsvikalpakkaBarbaraMari Nordø LommelunGrete AastorpHarald AndersenReadninggirl20Kirsten LundKathrine HaaheimmarithcTorill Elisabeth RevheimEgil StangelandSynnøve H HoelSolgunnPia Lise SelnesJulie StensethMargretheBabynemiEster SKnutMBjørn SturødHildaLise MuntheJon RyeTralteBjørg Marit TinholtKjetil AudsenLindaBØyvind BjørnerudsvarteperNeda AlaeiKristinAnn ChristinÅsmund ÅdnøyMarianne MAvaKarin BergNeraBerty