Jeg tenker som deg: Første bind. Men ser ikke bort fra at mange vil ønske å lese resten når Medmenneske er ferdiglest!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For å dra det enda litt lenger: En smule testosteron kryper vel inn i oss damer også når vi vokser i alder og visdom. Sjøl blir jeg ofte taus og faller i staver.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Må jeg få påpeke at hun sier noen menn og mange menn - ikke alle menn. Jeg kjenner flere som svarer til beskrivelsen, samt en god del som ikke gjør det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Trivelig at du gir lyd fra deg igjen! Håper du kommer deg tilbake på sporet - du har alltid hatt mye å bidra med, både seriøst og kuriøst!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne forfatteren har vært en av mine favoritter helt siden åttitallet, da jeg leste Minotauros. Umulig å få med seg alt han har skrevet, så produktiv og kreativ som han har vært. Han behersker alle sjangre! Slipp håndtaket ... var en flott leseopplevelse; tror nesten jeg må hente den fram igjen, enda så mye annet jeg gjerne skulle rekke å lese om igjen før det er for seint ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt i orden, Lillevi! Kungsgatan skal jeg lese uansett hva vi ender med i avstemningen. Og Godnatt, jord er vel verdt ei samlesing - i likhet med de fleste andre som er foreslått her!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette diskuterte vi ei stund, og bestemte til slutt at skillet skulle gå ved 1975. "Eldre nordisk" omfatter altså alt som er skrevet i 1975 eller før.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg blir med videre!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kunne gjerne stemt fram alle dem som er foreslått så langt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ehm - Øverlands oversettelse fra 1938 het Gaten. Det er nok den samme oversettelsen Bokklubben har brukt, men altså med originaltittel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Neppe bokklubbutgave i 1938. Sjekk lenke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter det jeg har fått inntrykk av, kan de leses uavhengig av hverandre. De har i alle fall ikke noe felles persongalleri. Mulig at Godnatt, jord bidrar til forståelse av bygdeungdommen som vil skape seg et bedre utkomme i byen, men ingen forutsetning, tror jeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Foreslår du å lese hele trilogien?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har du kanskje lest Godnatt, jord også? Hvis ikke, burde du unne deg enda en god leseopplevelse!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her var det bare gode forslag, og alle er bøker jeg godt kan tenke meg å lese på nytt. Men jeg velger å foreslå ei bok som jeg ser at ikke så mange her inne har lest, nemlig Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson.

Det har seg slik at jeg nettopp har lest Godnatt, jord av samme forfatter og blitt aldeles fortryllet, trass i at fortellingen er ganske trøstesløs. Natur- og årstidsskildringer, håp- og avmaktsskildringer, barndoms- og voksenskildringer i et språk som trollbandt meg.

Tilfeldig kom jeg over en omtale av forfatteren og fikk vite at dette var den første av flere "statar-fortellinger" og at Kungsgatan var nummer to. Ikke en fortsettelse, men en ny roman med samme tematikk: Brytningstida mellom bondesamfunn og urbanisering i Sverige i begynnelsen av forrige århundre. Den står i bokhylla mi, så jeg må nok ha lest den, men for så mange tiår siden at den har gått i glemmeboka.

Eneste aber er at den ikke er i handelen lenger. Jeg har funnet noen eksemplarer på antikvariat.net, og Arbeidernes Antikvariat har en.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg har vært Hovland-beundrer i flere tiår, men denne har gått meg hus forbi. Rett på ønskelista med den - takk skal du ha!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og takk til deg for god og ryddig ledelse! De to første ukene i januar 2020 er jeg bortreist og "frakobla", så forslaget om nominering i desember virker fornuftig for min del. Avstemningen går jeg jo glipp av da, men diskusjonen får jeg kanskje med meg.

Jeg har forresten tenkt litt på deltakelsen her i gruppa: Av 36 "medlemmer" er det så langt bare 9 som har bidratt i den siste diskusjonen. Kan vi på noen måte friste de passive til å gi lyd fra seg igjen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flere fragmenter av tråder som dukker opp her og der: Jeg har funnet noe jeg kaller "Poseidon-fragmentene". Pensjonatet til Kunicki heter Poseidon. Det samme gjør ferja til og fra øya han ferierer på. Professoren og kona reiser rundt til greske øyer med et cruiseskip av samme navn. Det siste kartet i boka er en illustrasjon av Odyssevs' hjemreise fra Troja, som tok 20 år (tror jeg?) - takket være Poseidon, som sørget for å legge alle slags hindringer i veien for at Odyssevs skulle vende hjem. Joda, "små" helheter finnes, men jeg klarer ikke å relatere dem til noen større helhet.

Tittelen igjen: Tysk: "Unrast" (=rastløs?), spansk: "Los errantes" (=omstreiferne), dansk: "Rejsende", og engelsk "Flights" (= flukt/flyreiser). Flere?

Denne boka er et litterært mysterium!

Godt sagt! (3) Varsle Svar
  • ta frem dagbøkene deres og skriv. Vi er jo mange, vi som skriver ned. Vi later som om vi ikke ser på hverandre, vil ikke løfte blikket fra skoene. Vi skal notere, dette er den tryggeste formen for kommunikasjon. Vi skal forvandle hverandre til bokstaver og initialer, forevige oss på papiret; vi skal plastinere, senke hverandre i setningenes formalin.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha, Gretemor - litt mer "kjøtt på beinet" der. Ikke den samme artikkelen som jeg refererte til, men et nytt spor likevel: Hensikten med reisen er både rotløshet og rotfeste?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

tuhamreannelinguamoiraLibraritas vMartinenBjørn  BakkenMereteSteinar JøsokAlice NordliLaila StenbrendenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudIngunn SAnne Berit GrønbechSimen "Boktimmy" IngemundsenGrete AastorpGro Anita MyrvangKathrinealpakkaMargrethe  Haugensomniferumkjell kÅsmund ÅdnøyIngunnJReidun SvensliAud- HelenlillianerAtmanLilleviAnniken RøilTorill Elisabeth RevheimErikTone HMarit HåverstadmgefornixHegeSigrid NygaardVigdis VoldBerit RBård Støre