Fugletribunalet er god - og ganske utradisjonell. Jeg ser at denne settes opp på Det Norske Teatret nå snart - skal jammen prøve å få sett stykket!
Lite fantasy-utvalg i år - selv om noe av det som er lagt under ungdom også må kunne regnes som fantasy.
Av og til blir man mer engasjert i det man allerede har lest, og vet er bra....så hva med Mammuttips til andre? To av mine favoritter, Americanah og De håpefulle, er på mammutsalg. Fugletribunalet er også en sterk anbefaling!
Helt grei bok, men hadde ventet meg noe større av en Nobelprisvinner. Hovedpersonen har lidd av hukommelsestap i en årrekke. Når arbeidsgiveren flytter og jobben avvikles, legger han mer innsats i å finne ut hvem han er. Han nøster opp litt etter litt.
Noter ihvertfall Mi briljante venninne av Elena Ferrante som kommer 10. Mars! Det er den beste av de siste sikkert 15-20 bøkene jeg har lest. Sjekk Klassekampen.no - der kan man også så vidt lese litt om saken som kommer om henne i bokmagasinet. Ellers er Fugletribunalet veldig god - vant også P2-prisen. Innsirkling er på nynorsk - og Anna Gavalda-bøkene, med Saman er ein mindre aleine på toppen.
Har endelig lest min første Modiano - Gater i mørke. OK, men ikke storslagen unik litterær opplevelse. Kommer nok ikke til å kaste meg over alt han har skrevet.
Her får du jammen et variert leseår! Kan sette sju kryss allerede ser jeg :-)
Merkelig vær i Tokyo av Hiromi Kawakami. Jeg er alltid like spent når jeg starter på bøker av en ny japansk forfatter; man aner ikke hva man får. I misosuppen, Søstrene Makioka, Buddha på loftet, Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilegrimsår...Helt annerledes enn alt vestlig, på hver sin måte. Hovedpersonen i denne har mange likhetstrekk med Murakami-skikkelsene; en dame som forholder seg nokså passivt og distansert til sin egen tilværelse, med få (kun en, faktisk) nær relasjon til andre mennesker. Denne ene er en gammel gymnaslærer som hun møter igjen i voksen alder. Relasjonen utvikler seg - lavmælt, men med nerve, på japansk vis. Også spiser de hele tiden; masse japanske rare retter, som bidrar til å gjøre det ganske så eksotisk. Dette er en kjærlighetshistorie, lettere tilgjengelig enn Murakami, meget japansk - går rett i hjertet. Anbefaler virkelig!
Jeg tror ikke vi leser mer ensrettet enn før. Tidligere var "halve" befolkningen medlem av bokklubb, og fikk den samme boken tilsendt hver måned. I takt med bokklubbenes tilbakegang blir nok de mest populære bøkene synligere i butikk.
Ingrid - Det finnes jo et helt enormt spennende utvalg! utrolig mye mer enn å finne seg selv-bøker! Hvis du er ute etter mer kvalitet, gå på kortlisten for feks P2-lytternes romanpris, og les deg gjennom den. Av bøker som kommer, anbefaler jeg spesielt Mi briljante venninne av Elena Ferrante (kommer på nynorsk, men ikke la deg stoppe av det). Den er jeg litt forelsket i om dagen :-)
Likte du Moyes og vil ha litt mer feeling, går for "To sekunder før miraklet" og evnt "Shotgun lovesongs" (en personlig favoritt).
Enig! Denne boka er et funn!
Alex er en skikkelig fæl pageturner - en veldig "bra" thriller. Føles litt galt å si at den er bra med så mye mishandling og vold, men hvis man liker det, kan denne anbefales. Ikke for sarte sjeler, kan vel legges til :-) Boka er i salg på papir også - gikk sporenstreks inn på bestselgerlista hos Norli, ihvertfall!
Disse leser jeg:
På lydbok: Marmor av Toril Brekke. Den er helt fantastisk! Trolig den beste lydbokinnspillingen jeg har hørt. Slektssaga fra Oslo, strekker seg hittil fem generasjoner tilbake i tid.
På mobil: Nettopp ferdig med Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro Skaranger, debutant på 19 år som skriver om oppvekst i multikulturelt miljø på Romsås - hele boka på kebab-norsk. Jeg synes den er super - virkelig noe helt for seg selv.
På papir: Den usynlige mannen fra Salem. Svensk krim, vinner av Deckar-prisen 2013. God krim, har skjønnlitterære trekk, grenser til oppvekstroman.
Må jo nevne To sekunder før miraklet av Agnes Ledig. Jojo Moyes (Et helt halvt år) møter Anna Gavalda. Gråt du av Moyes, så gråter du sannsynligvis av denne....
Alle utlendinger har lukka gardiner: Litt usikker på hva jeg skal trille for denne boka, men ender på en 6'er. Trolig en bok som vil få alt fra 1 til 6 - avhengig av hvem som leser. Den er annerledes, original - hele boka er skrevet på kebab-norsk - og det er en bok som virkelig evner å fortelle noe om livet. Livet den forteller om, er oppvekst på Romsås, i et multikulturelt miljø, sett gjennom øynene til chilenske Mariana. Litt slitsomt med denne ytterst tvilsomme setningsoppbygningen og grammatikken i begynnelsen, men man kommer inn i det. Kapitlene er korte, oftest en side, noen ganger bare noen linjer. Jeg-personen forteller om situasjoner på skolen, hjemme og på Joker'n som er "spot on", og som illustrerer kuriositeter og motsetninger ved denne mix-kulturen. Som at jeg-personen; kristne, chilenske Mariana slenger om seg med "hvis Allah vil", og "Allah, han eier ikke skam"-uttrykk, at faren hennes vil stemme Fremskrittspartiet for å få ut alle utlendingene. Jeg ler sjelden høyt når jeg leser, men her måtte jeg humre flere ganger. Denne boka er verdt å lese!
Er 1/3 på vei i lydbokutgaven av Marmor: Denne boka er jo en skatt! Varm, herlig, fargerik slektsroman. Jeg sitter 10-15 minutter i bilen etter at jeg har slått av motoren... Må bare høre videre!
Jellicoe Road er den norske tittelen. Spennende å høre hva du synes!
Ungdomsboka Jellico Road er den første på lenge som har fått frem tårene....forsømte barn, som strever veldig med å finne ut av tilværelsen. Kjempefin!
Jeg regner med å lese rundt 50 bøker i år som ifjor, og rundt 40 blir nok 2015-bøker. Først ut blir boka til Skaranger, samt en svensk krim, den usynlige mannen fra Salem.
Av tidligere bøker holder jeg på med Svik.1938, Nødhjelp, og er veldig spent på Sveens Guds barn, som har fått så spennende omtale. Det blir også en bok av Modiano. Har også veldig lyst til å lese En halv gul sol, hvis jeg får tid! Men jobben krever at jeg leser mest nytt.
Coveret har mye mer å si enn jeg trodde for noen år siden. Og det er ikke så rart - forlag lar med vilje omslagene ligne hverandre for at folk som liker en type bøker, skal forstå at dette er bøker for dem. Se bare på kvinner-med-ryggen-til-bøker, eller at mange krimbøker er røde og sorte. Ungdomsfantasy har ofte også en del fellestrekk. Omslag som feks Sommerstorm og Shotgun lovesongs appellerer veldig til meg. De aller fleste bøkene leser jeg uavhengig av omslag, men noen plukker jeg opp fordi omslaget sier meg at dette trolig er noe jeg vil like.
Kjempebra bok! Trodde kanskje jeg hadde fått min dose sørstatsromaner, men denne er annerledes. Begynner i gemyttelig Barnepiken-stemning, men utvikler seg til å bli en voldsom beskrivelse av orkanen i Florida i 1935. Sentralt er kritikken av myndighetenes svik mot krigsveteranene etter første verdenskrig - som ikke fikk sin bonus, og hvis sikkerhet ikke ble ivaretatt under orkanen. På amerikansk manér blir vi godt kjent med en rekke personer, og deres hverdagsproblemer, før vi følger dem gjennom orkanen. Anbefales!