Klikk på en bok for å skrive en omtale.
Alle geopolitisk interesserte personer - og det gjelder også deg, Thorbjørn Jagland! - burde lese denne.
Boka er ikke god, den er fantastisk. Den nummerte oppdelinga lar deg flippe frem og tilbake etter innfall, mens det tematiske bolkmessige og et oversiktlig forord legger opp til fordypning. Om du leser bare litt eller alt: ditt syn på Kina blir aldri det samme!
En fysisk bok er mer enn en tekstmasse: Tradisjonen tro satser forlaget Pax på kvalitetslitteratur i knusktørr omslagsdesign og rudimentær layout. Synd. Jeg var så nær, så nær å gi dem seksern for denne utgivelsen.
Medrivende første halvdel, så går det etter hvert noe tregere. Biografiens vitalitet dabber av i takt med den avtagende livsgnisten til personen den beskriver. Det var vel ikke meningen?
Helt greit - eller altfor subtilt til at jeg klarer å se det briljante. Nå skal det bli godt med litt Stephen King!
Så god at jeg fikk lyst å lese tobindsutgaven. To forhold er spesielt godt fremstilt i Kolloens bok: (1) Hamsuns finansielle opp- og nedturer (og hvordan disse påvirket hans handlingsmønster), og (2) hvorfor Hamsun var så Tysklandsvennlig og hvorfor han forble så standhaftig i sin støtte til nazi-Tyskland.
Årsakssamnenhengene er elegant og fornuftig kjedet sammen, uten at vi kan si: "nå har vi ham!" Hamsun er fortsatt en pussig type man ikke blir helt klok på. Men borte er den idiotiske mytologiseringen rundt Hamsuns genialitet.
Jeg mistenker at det er klippet og limt fra de to enkeltstående bindene, for noen steder henger forklaringene i lufta, som om lengre resonnement er fjernet og man har hoppet rett til konklusjonen.
En inspirert åpningsdel og en god avslutning skjemmes av et noget tørrjokkende midtparti...
Shines bright like a diamond (in disguise)
Et forsøk på å beskrive forelskelsens struktur.
På sitt beste skriver PP gyselig godt, med høy gåsehudfaktor. Det er likevel ikke tvil om at han noen ganger blir litt for pludrete og går for enkle språklige løsninger. Som i denne romanen.
For min del kunne Solstad skrevet enda flere artikler!
Et lesetips jeg plukket opp i Alf van der Hagens bok om Dag Solstad.
Et lesetips jeg plukket opp i Alf van der Hagens bok om Dag Solstad.
Et lesetips jeg plukket opp i Alf van der Hagens bok om Dag Solstad.
En skjønnlitterær reise gjennom Aker-konsernets historie. Utvilsomt en outsider i Solstads romankatalog. Selv om boken preges av forfatterens begjærlige fascinasjon for historiens detaljer og fakta, er det en sterkt subjektiv men likevel disiplinert tone som løper gjennom teksten. Det er en tone som bærer Dag Solstads umiskjennelige signatur.
Et eksempel hentet fra boka: "Var dette siste utvei? Peter Steenstrup tilhørte både gjennom fødsel og ekteskap den absolutte creme de la creme av de kondisjonertes stand i Norge. Men han hadde ingen formue. Å være premierløytnant i Marinen ga nok prestisje, men ikke penger til å bygge opp en formue, tatt i betraktning av han og hans familie måtte leve slik at det syntes på lang avstand hvor de hørte hjemme."
Bjørn Hansen forsøker å redde stumpene - forgjeves?
Jeg kommer til å lese denne mange, mange ganger.
Krim med mening!
Kort og grei innføring i barokken. Spesielt god på bruk av og kommentarer til spesifikke verk. Inndelt i tre tematiske bolker: skulptur, maleri og arkitektur. Hovedvekt på Italia og Nederland, er også innom barokken i Frankrike og Storbritannia.
En dramatisk og innholdsrik suksesshistorie, fortalt med et enkelt språk.
Samfunnsengasjerte noveller som ser på hendelser med et juridisk blikk. Som det hintes om i tittelen er det SKYLDSSPØRSMÅL og spørsmålet hva SKYLD er, som er samlingens fokuspunkt. Novellene er åpenbart ute etter å vise frem en kompleksitet rundt temaet "skyld" som man går glipp av i rettspleien. Spesielt har jeg inntrykk av at forfatteren ønsker å vise at skillet mellom "skyldig" og "uskyldig" ikke er absolutt, men at det heller befinner seg i en gråsone. Skjønnlitterært behandlet får von Schirach også frem hvor mye tilfeldighet som kan utløse en livsforandrende forbrytelse. Minus for at forfatteren litt for ofte tyr til samme grep i avslutningen av novellene. Man forstår at det er utsagn som skal være til ettertanke - og at de skal "henge" litt i lufta - men noen ganger virker de litt for formelaktige.
Ingen over!
Ingen ved siden av!
<3 u, Drillo XOXO