Tekst som har fått en stjerne av Torill Revheim:

Viser 1 til 20 av 1021:

Ny bok i Nrk - leseklubben er «Den store Gatsby». Den skal de lese sammen med Amalie Stuve.
Oppstart er 9. juli. I den forbindelse har de presentert en oppgave som lyder «Hvem er den norske Gatsby anno 2025?» Om du svarer er du med i trekningen om en eldre utgave av denne boken.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For noen dager siden så jeg tilfeldigvis en dødsannonse i en tidligere utgave av Avisa Nordland: Kjell-Inge Karlsen døde 13. april i år. Det dreier seg om vår mangeårige "bestyrer" av den gamle lesesirkelen, som jeg satte stor pris på gjennom gode leseår. Han var en av "veteranene" her på Bokelskere, står fortsatt i medlemsregisteret og var aktiv inntil for noen få måneder siden. Jeg minnes Kjell K med takknemlighet.

Godt sagt! (25) Varsle Svar

Jeg er enig, det er kjekt å lytte til, men har på følelsen at de kunne involvert lytterne mer.
Jeg skal ærlig innrømme at jeg mest sannsynlig ikke hadde plukket opp «Stolthet og fordom» om det ikke hadde vært for leseklubben, men nå får jeg utfordret egen fordom.
På forhånd tenker jeg at denne boken, er klissete, unaturlig og pompøst. At mye kommer til å handle om status og rangering av mennesker og at det ties om for mangt.
Når det er sagt, vet jeg ingenting om hverken boken eller forfatteren, så jeg vil lese meg litt opp i forkant.
Som du ser finnes det en overveiende sannsynlighet for at jeg blir positivt overrasket, heller enn skuffet.
God lesning til alle som velger å delta 📚

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hei-hei. Minner om at denne starter opp i dag, på NRK leseklubben.
Oppfordrer til å delta, synse og mene.

God lesing uansett hva du har tatt fatt på :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg leser en bok av Ferdinand von Schirach. Han er en av Tysklands fremste forsvarsadvokater, og har i «Forbrytelser» skrevet 11 sjokkerende fortellinger om forbrytelse og straff. Innholdet i boken er basert på egne erfaringer fra rettssalen.

Ha en god uke!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

NRK-leseklubben skal lese Genanse og verdighet av Dag Solstad

Om noen vil være med å dele tanker og synsinger, er dere alle velkommen til å delta her.
Personlig har jeg aldri lest noe av denne forfatteren, så det blir interessant og endelig dykke ned i hans skriverier.

Om boken har jeg sakset følgende fra internettet: I den etterfølgende Genanse og verdighet (1994) er det en norsklærer som gjør fortvilede og mislykkede forsøk på å få en skoleklasse til å fatte interesse for det samme skuespillet (Villanden) og for hans egen tolkning av dette. Nederlaget ender i et direkte sammenbrudd, og fra dette nullpunkt berettes en ny versjon av historien om den ensomme og mistilpassede intellektuelle som føler et dypt ubehag ved den kulturtilstanden han lever i. Genanse og verdighet er en av Solstads mest anerkjente romaner, især i skolekretser, hvor man nok kjenner seg igjen i og føler med hovedpersonen. Boken ble dramatisert 2000 og ble en stor suksess på Nationaltheatret i regi av Marit Moum Aune.

«Hiv dæ me da væll!»

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Da har jeg lyttet meg igjennom siste podcast. Her snakket de om så mye interessant, at jeg måtte rett og slett lese boka en gang til. Så det gjorde jeg.

Jeg ble spesielt opptatt av det de snakket om vedrørende at det i Doppler er mange referanser til andre bøker. Både direkte og indirekte. Det var derfor jeg ville lese den en gang til. Jeg fant noen, men ikke alle. Det er referanser til
Emil i Lønneberget,
Olav H. Hauges dikt,
Onkel Toms hytte,
Hakkebakkeskogen,
Ringenes herre,
Bibelen,
Folk og røvere i Kardemomme by,
Ibsen,
Forbrytelse og straff

Hvis noen har funnet noen flere referanser, så skriv dem gjerne her, helst med sidereferanse. Jeg har googlet meg fram til at det også skal være referanser fra Robinson Crusoe og Babar, men de har jeg ikke funnet.

Det ble også snakket om at boka "bryter den fjerde veggen", dvs. henvender seg direkte til leseren eller kommenterer sin egen fiksjon. I følge chatGPT er det et virkemiddel Loe har benyttet seg av i flere av sine bøker:
"I Doppler kan dette komme til uttrykk gjennom hovedpersonens refleksjoner og kommentarer som synes å være rettet direkte mot leseren, noe som skaper en følelse av at han er bevisst på sin rolle i en fortelling. Dette grepet bidrar til å forsterke romanens satiriske tone og inviterer leseren til å reflektere over samfunnets normer og forventninger.".

Med andre ord: dette er en virkelig interessant og kompleks bok med mange lag

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk Laila, for lang og innsiktsfull oppsummering av Doppler.
Det er slett ikke vanskelig å være enig med deg i det du sier, det er en utfordring å leve et liv på siden av normene, det ser vi jevnlig. Hvis felles regler, som samfunnet har satt, ikke passer med individets oppfatning av rimelighet, er det lite eller ingenting som kan gjøres med det.
Kanskje prøver Loe å stille spørsmålet «Er vi frie mennesker?»

Alt i livet handler stort sett om perspektiv og innstilling. Så, hvis jeg observerer Doppler med andre briller, er det mulig at jeg kan lese de to siste avsnittene med større grad av fryd. Jeg kan i alle fall prøve.

Når det er sagt, kan jeg fint stå inne for, at det er noe mellom meg og Loe som ikke matcher, jeg har tenkt litt på det underveis i boka, hvorfor blir jeg ikke begeistret?
Det har jeg ikke funnet et klart svar på, men jeg har gjort meg følgende tanker:

Loe sin verden, i denne boken, er hentet ut av et absurdgalleri. Han spiller lotto og samtaler med en elg. Elg i telt, elg i bånd, elg som stiller opp og hjelper, og elg i stuen til Düsseldorf. Han forbarmer seg over en tyv. Han sier på foreldremøte at barna bør få drikke så mye de vil og han vurderer selv å begynne med innbrudd, blant mye annet.
Samtidig med dette «tull-ballet» skal jeg liksom ta ham seriøst, han forvirrer meg ved å veksle mellom eventyr og barnlig lekenhet, alvor, sarkasme, seriøse tema og mange filosofiske spørsmål.
Han mestrer å blande sammen alt dette til en roman, men i dette grenselandet er det han mister meg som leser, han forventer rett og slett litt for mye av meg.
Jeg innser min begrensning og konkluderer med at forfatteren og meg passer sammen som elg og hårnett.

Blant alle tema som berøres i boken, er det flere av Doppler sine tanker jeg kan dele. Skal jeg trekke fram ett, er jeg ikke i tvil, her er vi 100% på bølgelengde.
Han sier at det bør oppfordres til å bytte varer og tjenester heller enn å kjøpe alt mulig. Jordas framtid avhenger av dette. For mennesket eier ikke jorda, det er jorda som eier menneskene. Blomstene er våre søstre, og hesten, den store ørnen, for ikke å snakke om elgen, er våre brødre.
Et kjempeviktig budskap for oss alle, som han blander med sykt stor kuk og sedspruting på omgivelsene - jeg vet ikke helt, det virker som han er innom alle avdelingene på biblioteket:)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Da har jeg også lyttet meg igjennom de neste episodene av Doppler. Inntrykket er (som det var tidligere) at dette er en rar bok. Jeg syntes den var morsommere første gangen, mens jeg nå fortsatt opplever at boka har mye å si. Loe bruker Doppler til å beskrive hvordan samfunnet er oppbygd og fungerer, og tar tak i meningsløsheten med det at livet for de fleste av oss er forutbestemt. Vi bygger opp livene våre og går i en bestemt retning. Det er ikke så stort rom for annerledeshet. Doppler har brutt med dette.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

POP-UP lesesirkel:
Det gikk raskt å lytte til de første 22 sidene, og jeg liker veldig godt at det er Erlend Loe selv som leser.
Jeg fikk svar på spørsmålet mitt: Doppler er en kar som bare må ha melk, så det er linken til bokomslaget, som forøvrig er designet av Alice Lima de Faria og illustrert av Stein Harreschou Løken.
Ingenting tyder foreløpig på en Dopplereffekt, men noe sier meg at det kan være en metafor for Doppler sitt liv i skogen, som jeg per nå, antar går fra tilfeldig, via intenst til kortvarig.

Jeg skjønner fort at fornuften må legges til side i møte med denne teksten, for dette er en eventyrhistorie der alt går an.
Så selv om jeg blir nysgjerrig og føler meg som et undrende barn igjen, med spørsmål som: Kossen klarte han å få kniven inn i hodeskallen til elgen så lett? Blir han ikke veldig tilgriset av flåingen? Hvor vasker han klær? Hvor oppbevarer han 200 kilo kjøtt? Hvordan får han tak i elgkalven og tjora den? osv.. Skjønner jeg at dette er uviktige detaljer som jeg ikke vil få svar på.

Har lest at Loe ofte skjuler alvorlige tema i komedie og ironi. Så hva, om noe, finner vi her?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hei alle forumsdeltagere, da prøver vi igjen på en spontan samlesing.
Denne gangen er det Doppler av Erlend Loe, som også er neste bok i NRK sin Leseklubb.

Etter tips fra Ajiniakra, her inne på forumet, har jeg fulgt med på NRK-leseklubben sine sendinger, og jeg liker måten de håndterer dette på. De har en leken tilnærming til teksten, samtidig som de tar alle innspill på alvor, de klarer sånn sett å ufarliggjøre det å mene noe. Det som ikke er mulig i Kristoffer Olsen og Christine Lossius Thorin sin klubb, er kontinuerlig deltagelse i diskusjonen, derfor denne parallelle POP-UP-SIRKELEN.

Du behøver ikke følge med på NRK for å delta i diskusjonen her, men for noen vil dette være et supplement til Leseklubben. Er du en av de som allerede har lest boken, og vil lufte noen tanker eller delta med innspill, er du hjertelig velkommen.

Det står ikke mye om boken her inne, så jeg tar med Cappelen Damm sin lille oppsummering av innholdet: Doppler av Erlend Loe er en ellevill, absurd og morsom roman med både alvorlige undertoner og kritikk av det moderne forbrukersamfunnet.
Doppler er en vellykket mann av sin tid. Familiefar med to barn og god jobb. En dag faller han av sykkelen på en tur i marka. Halvt svimeslått registrerer han en ro han ikke har kjent på lenge. Han slipper de trivielle tankene om nytt bad og valget om armatur og fliser. Borte er også den evinnelige surringen av barnesangene fra sønnens tallrike videoer, mens erkjennelsen om farens død blir tydeligere. Hendelsen får ham til å velge å flytte ut i marka. Han bosetter seg i telt, slakter en elg og får kalven som venn og adoptivsønn. Han prøver å leve som jeger og sanker, men må erkjenne at når det gjelder behovet for skummet melk, må han ta steget videre til bytteøkonomi.

I første forsøket på POP-UP lesesirkel var det god oppslutning. Mange, inkludert meg selv, hadde null erfaring med lesesirkel, men sammen gjorde vi det til en givende opplevelse (sier jeg på bakgrunn av deltagelse, innlegg og tilbakemeldinger). Så håpet er at dette kan gjentas.

Doppler skal visstnok være en bok med mange ulike tolkninger og oppfatninger, så dette kan bli moro, det hadde vært gøy om du heiv deg med. Bli med også om du velger å observere fra sidelinjen.

Takk til Torill for påminnelsen om oppstart av NRK sin leseklubb i morgen 8. januar og tipset om å gjøre boka til den neste i POP-UP lesesirkel. Invitasjonen burde kommet før, men jeg forskyver oppstarten til lørdag 11. jan. her på Bokelskere, slik at de som trenger å skaffe boken får mulighet til det, og slik at alle får anledning til å være med fra starten.

Velkommen alle sammen!
Er du med?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Doppler er bra! Kanskje jeg tar en gjen-lesing :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ny bok til oppstart i 2025 er nå byttet til Doppler av Erlend Loe. Dag Solstad blir tatt opp seinere.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Virker som en god videreføring etter ti år med vår egen lesesirkel på Bokelskere.no.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for flott innsats, Torill!
Jeg er godt i gang med å lese søsterklokkene nå, så jeg ser fram til at vi kan utveksle noe omkring den etterhvert.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Leseklubben er en Podkast som Nrk startet opp i slutten av august 2024. Programleder er Kristine Lossius Thorin, som har med skuespiller og komiker Kristoffer Olsen. Ideen er å legge vekk mobilen og finne igjen konsentrasjonen, og å lese sammen med flere. Drømmen er at alle i Norge skal lese samme bok samtidig, så det er bare å melde seg på. De sier «Vi er en leseklubb for sofagriser, bokelskere og mobilskrollere» De leser litt, så snakker de om boka og tar imot innspill fra alle som er med i klubben.


Godt sagt! (9) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da takker jeg for følget og inspirasjonen i årene som har gått. Søsterklokkene har jeg lest ganske nylig og holder nå på med Skråpånatta. Så jeg følger med litt fra sidelinjen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Kunne et alternativ være såkalte POP-UP-lesesirkler? Da kan hvem som helst, når som helst, foreslå en bok. De som ønsker å bli med, blir med. Forslagsstilleren tar en enkel ledelse, bestemmer dato o.l.

Pippokatta arrangerte en slik POP-UP-sirkel om Gjenferdet av Alexander Wolf for en stund siden. Jeg husker den som en suksess med flere deltakere og mange interessante innlegg.
Det krever selvfølgelig at noen tar et initiativ, men ikke forpliktende til mer enn en runde!

Så kommer kanskje tiden for en mer stabil lesesirkel tilbake senere.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I dag har jeg lest ut Koke bjørn, av Mikael Niemi. Denne boka hadde jeg tidligere prøvd å lese, men ga opp fordi den ikke fenget meg. Nå plukket jeg den fram igjen, fordi jeg ville bruke den i årets leseutfordring, som en bok som inkluderer urfolk. Det blir en sterk femmer fra meg. Det er en sterk bok som absolutt bør leses. God søndag!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Lise MuntheGrete AastorpLailaKaramasov11Anniken RøilKuboaaFindusDaffy EnglundsomniferumEgil StangelandKirsten LundsvarteperHanneReidun Anette AugustinAgnete M. HafskjoldPiippokattamay britt FagertveitVibekeEllen E. MartolMorten BolstadVannflaskeHeleneMarit AamdalBente L.LinnToneMarteTone HFrode TangenRisRosOgKlagingalpakkaEivind  VaksvikBård StøreTanteMamieNicolai Alexander StyveSolveigAkima MontgomeryCathrine PedersenMarit HøvdeSynnøve H Hoel