Litt på etterskudd fordi jeg har vært bortreist, men jeg føler likevel at Mister Pip er ei såpass god bok at den fortjener en kommentar. Da jeg begynte å lese, regnet jeg med at historien var fiktiv - men etter noen sider skjønte jeg at dette var noe som krevde litt mer bakgrunnskunnskap.
Det dreier seg om et landsbysamfunn der de hvite (herrene?) er evakuert, med unntak av en enkelt mann, som blir værende fordi han har ei kone som hører hjemme der. Historien utspiller seg på 1990-tallet, og handler om en helt reell konflikt som verden har hørt lite om, i alle fall var jeg ganske blank: Lokal gerilja mot gruveselskap, der staten (Papua New Guinea) setter inn leiesoldater for å få has på motstanden.
Her opplever vi altså at "Stilkøye", som sannsynligvis ikke har vært særlig godt integrert i den hvite overklassen, gjør et framstøt for å nærme seg lokalbefolkningen og opprettholde en slags normaltilstand: Han kunngjør at barna skal fortsette på skolen. Og på skolen bedriver han høytlesning for elevene sine, i tillegg til de skolefaga han behersker.
Som høytlesingsbok velger han altså Great Expectations, sannsynligvis fordi det er ei bok han kjenner godt. Jeg tror ikke selve Dickens-romanen har noen stor betydning for det som skjer; i mine tanker kunne han ha valgt ei hvilken som helst bok som handler om ønsker, drømmer som blir oppfylt, urettferdighet og svik. Mot slutten får vi vite at det er en "tilpasset" versjon han har gitt elevene sine. At han også inviterer landsbykvinnene til å bidra i "undervisningen", er et annet eksempel på forsoningsprosjektet hans.
Midt oppi alt dette har vi altså Matilda, som observerer og registrerer at mor og læreren ikke går overens, og kommer i en opprivende lojalitetskonflikt. (Noen av dere mener forfatterens framstilling av jenta er lite troverdig - der er jeg ikke enig. Dette er et samfunn der folk lever bortimot i naturalhusholdning, og der tror jeg gutter og jenter er ganske likeverdige i oppveksten. Men jeg tror ikke tolvårs gutter sover på ei matte ved sida av mor om natta.)
Matilda framstår for meg som ei intelligent og besluttsom jente - en del av hendelsene vi blir vitne til, er utrolig sterk kost. At folk gjennomlever slikt og kommer seg helskinnet fra det, er ubegripelig. Og at folk kan utsette medskapninger for slikt, er enda mer ubegripelig.
Fra meg får boka en sekser.
Åh, da har du mange herlige timer foran deg :-) Herlig bok :-)
Dere må komme til Odda i oktober! Da arrangeres Litteratursymposiet i Odda for 13. gang, og Marit Eikemo er en nøkkelperson for dette etter hvert kjente arrangementet. Årets tema er "løgn"
Jeg leser Alt inkludert av Marit Eikemo. Vet ikke om jeg noen gang har ledd så mye av en bok før. Vil gjerne teste ut humoren min hvis noen gidder å svare. Så nemlig en serie som heter Ku'damm, og da lo jeg også veldig mye. Trodde det var komedie. Men så var det en som sa at det var tragedie. Så lurer på om noen andre også oppfattet den som komedie. Varm og god helg til alle bokelskere.
I likhet med Moira leser jeg hele uka, eller rettere sagt hver eneste dag året rundt. Mengden varierer nok, men et dikt eller en historie er det alltid rom for.
I «vinterkulda» på 26 grader sør leser jeg for tiden bl.a. «The Good Doctor» av Damon Galgut. Har lest over halve boka, men så allerede etter de første sidene at den ikke kan måles med Galgut’s « In a Strange Room» - en bok jeg vil anbefale på « det sterkeste» og som er en av mine favoritter.
God helg - og kos dere med sol og litteratur.
Ny lesehelg,selv om jeg leser hele uka også.Har registrert at her på Tenerife er det ikke så varmt som i Norge, så koser meg på rundt 25 grader. Ble ferdig med Stefan Zweig erindringsbok for et par dager siden, Verden av i går er bare helt topp. Like bra ved annen gangs lesing.
Nå har jeg kommet godt igang med Samarkand av Amin Maalouf, også for andre gang. Bra den også. Søndag reiser jeg hjem etter tre uker på ferie, gjett om det skal bli godt.
God helg til alle, og nyt finværet og bøkene.
Leser i varmen, leser i skyggen, leser på senga. Boka om Jens Evensen, bl.a tidligere Havrettsminister, av Berit Ruud Retzer, er interessant lesning. Boka heter Mannen Som Gjorde Norge Større, og det er en god tittel. Han gikk sine egne veier og fikk på finurlig og fornuftig vis jobbet fram avtaler innad i Norge og, ikke minst, til norges beste i utlandet. Så kom Treholt-saken, som kunne ha endt Evensen sin karriere også, men heldigvis ikke! Leser kanskje ut boka nå i helga...?
Ikke pådra dere solstikk da, og husk å vanne blomster og plen ;-)
Er på biblioteket, og der har jeg plukket meg ut "MIne gleders by" av Richard Hermann. Han tar leseren med på en reise gjennom 2000 års historie. Jeg tipper det blir en bra leseopplevelse, og at jeg kommer til å lengte tilbake til byen det er 28 år siden sist jeg besøkte.
Været er fortsatt fantastisk, og denne uken har det to dager på rad vært over 30 grader på det meste.
God lesehelg til alle :)
Det hørtes spennende ut med utfordring og alltid kjekt å lese noe som faktisk er publisert i år eller i tidlig 20årene. Håper du får glede av utfordring og bøkene du leser. Denne uken har lest noe, men ingenting har virkelig satt seg eller jeg tenkte dette her var bra. Nå til helgen har jeg begynt å lese den glemte hagen av Kate Morton på stranden. Kommer nok til å forsette på denne i helgen.
Ønsker alle en flott helg med god bøker eller at dere hyggere dere med andre ting :) God helg :)!
Er nå på biblioteket, de hadde endelig fått inn Menneskeham - de henrettede i Norge 1765-1771 som jeg skulle ha fått forrige uke, men eierbiblioteket hadde sent FEIL BOK. De hadde sent en annen titel av Torgrim Sørnes som jeg hadde lest før. Denne boka leser jeg i leseutfordringen for punktet 'A book that's published in 2018'. Hadde egentlig satt opp Jenta uten hud for dette punktet, men da jeg lånte den var det under OL, og da ble det for mye TV-titting og for lite lesing. Siden boka var helt ny kunne jeg ikke fornye den heller, og satte den på vent isteden.
Hvis jeg ikke har sagt det leser jeg denne boka i helgen, og skal kanskje også lese litt av en annen bok i leseutfordringen, I, Lucifer som jeg begynte på forrige uke for punktet 'A book about a villain or antihero'. Og som ikke det var nok, leser jeg nok også litt på Blood, Bones and Body Bits (Horrible Science) .
Her er det skikkelig varmt både ute og inne, de siste minst 2 ukene har det vært så varmt at jeg sover uten teppe. Kan ikke huske at det har vært så varmt siden jeg flyttet inn her på Fritznebakken (2008).
Jeg ble ikke overraskende litt forsinket, når livet ellers er utrolig travelt hjalp det jo ikke å drive dobbeltlesing av både Mister Pip og Store forventninger. Det vil si, det hjalp ikke på progresjonen, det er lett å slå fast.
Hvorvidt det hjalp for forståelsen, har jeg ikke helt klart for meg. Jeg likte ideen om å trekke inn en klassiker inn i en helt annen verden. Det bidrar til motsetningene mellom den skrevne og den muntlige fortellertradisjonen, mellom den nye og den gamle verden, mellom svart og hvit, mellom kvinne og mann. Samtidig bygger den en bro, ved at barna selv gjenskaper boka med muntlige fortellersteiner. Senere gjenskaper Matilda boken igjen i en enda mer skriftlig form gjennom avhandlingen. Boken handler jo på mange måter om gjenskaping, der både Mister Watts, Pip og Matilda gjenskaper seg selv.
Egentlig er det jo en grusom fortelling - hvis man bare ser på handlingen. Men den har så mange andre nyanser at den ikke står frem i sin grusomhet. Kanskje nettopp fordi gjenskapelsen står så sterkt.
En lettlest bok som samtidig har dybde, og mange sukkertøy av noen visdomsord.
Som sagt: Godt sagt!
Jeg synes "Mister Pip" er en strålende fortelling. Den gir meg opplevelsen av å være et barn tilbake, et barn som finner ikke trøst, men mestring, gjennom fortellingen om håndtering av en krise. Vi kan sikkert analysere den i fillebiter, pga kjønn og kulturspørsmål, men etter det vil den fortsatt stå seg fordi den handler om de store tingene i livet. Mr Pip viser oss at det er større og viktigere spørsmål som definerer oss som mennesker, det er ikke bare hva du har lest, det er hva du vet. "Stol først og fremst på krabbene." Mister Pip er en av de bøkene som har ryggrad fordi den handler om noe som er større enn seg selv, og vet det. Er litteratur viktig, spør LLoyd Jones oss, og gir oss svaret gjennom Mister Watts. Er ikke Gud viktigere, spør Matildas mamma; Dolores Mary Laimo. Begge kommer ut av det med æren i behold. Ja, de blir også krenket og de blir stående alene. Da jeg leste om Carl Fredriksens transport for noen uker siden, og nå igjen, kom tvilen til meg om jeg faktisk har det moralske motet som noen har, når de vet at det vil koste dyrt. For her har du ikke muligheten til å slippe billig unna.
Ja, for en mai vi har! Dag etter dag med strålende vær og full sommer - så deilig!
Jeg fikk fullført Treet i Brooklyn i pinsen, den var veldig god, helt til de siste 50-100 sidene. Jeg synes kanskje den sluttet litt 'lettvint' på en måte. I uka som har gått har jeg fått lest noen gode noveller. Simenstad er debutant visstnok, og lykkes veldig bra.
Også denne helga står det mye sosialt samvær på planen, så jeg blir ikke mye hjemme. Dermed blir det antagelig ikke mye tid til lesing denne helga heller. Men jeg har en plan om å få startet på
Svarthuset (på norsk ja) av Peter May, en bok som har fått gode omtaler. Dette skal bli et spennende bekjentskap med en for meg ny forfatter.
Ønsker dere alle en riktig god helg - håper dere får lest mer enn hva jeg kommer til å få :-)
Går faktisk og venter på ei regnbyge eller to, for det er farlig tørt i skog og mark - og plenen brunes på tross av vanning om morgenen før jeg går på jobb. Har nå lest ferdig også den fjerde boka til Britt Karin Larsen fra grenseskogene mellom Norge og Sverige. Imponerende verk, og gleder meg til de 3 siste bøkene i serien.
Men nå skifter jeg tema. Biografien om Jens Evensen har lenge stått på ønskelista, og jammen dukka den opp med ett eneste eksemplar i vår lokale bokhandel, det endog til halv pris! Jeg er ingen AP-mann - som noen sikkert har lest seg til - men JE er en av norges desidert beste og viktigste politikere gjennom tidende.
En får kaste seg uti det mens en hoster så en får vondt i ribbeina. Akkurat det kunne jeg vært foruten! Les som gale, og husk solkrem!
Er på ferie, så det har blitt litt av hvert på lesefronten.Forrige uke var jeg på hjemtraktene og da ble det Rikhard Hermann jeg leste. Den er stor og tung så den ble ikke med i kofferten til Tenerife, men her har jeg lest ut Mister Pip som var OK. Nå har jeg startet gjenlesing av Stefan Zweigs Verden av i går. Har den i pocket så det passer bra. Så får vi se etter det. Værmessig kunne en kanskje likegodt vært hjemme, men det er igrunnen mer passende her med rundt tjue grader enn tretti som det er på Østlandet nå.
Uansett vær,kos dere og god helg med eller uten bøker.
Da er jeg ferdig med boka. Jeg synes det var en nydelig historie. Jeg leste Store Forventninger i fjor, og det var fint å ha den friskt i minnet mens jeg leste denne. Jeg synes spesielt siste delen av boka var sterk og fin. Jeg tenkte aldri på at Matilda kunne være en gutt, som jeg ser noen har skrevet.
Hørtes ut som utrolig kjekke bøker du har foran deg. Nå er jeg endelig ferdig med eksamene for nå i hvert fall. Så i kveld skal jeg lese og i helgen litt Det litterære apotek av Nina Geroge som har lenge ligget på ventet. Jeg har lest rundt to bøker pr dag som har vært rimelige korte, den siste jeg lest var utrolig god en tyskbok som heter Universitet av tysk forfatter Andreas Maier. Håper alle får en fin helg med bøker/eller uten og godt vær.
Har i dag hentet boka "Hersketeknikker" av Sigrid Sollund på biblioteket, etter at den omsider ble ledig. Er nå kommet bra i vei med lesingen, og kommer til å fullføre den i løpet av helgen. Dermed blir andre bøker jeg holder på med, satt på vent.
Mai måned har vært uvanlig solrik her på Vestlandet, og flere steder har satt varmerekord. Mer sol er ventet, både denne helgen og i neste uke.
God helg til alle :)
Endelig en "normal" helg på kun 3 dager. Idag skal jeg en tur på biblioteket for å levere bøker, og kanskje låne noe samtidig. Den jeg bestilte på fjernlån har ikke kommet enda, desverre.
Denne helgen leser jeg Lunch bok 6 Du jobber, vi ordner resten, Terry Deary's Terribly True Crime Stories - først og frems som utebok idag, men leser den ferdig i løpet av helgen, og så skal jeg komme meg igang med Jakten på det norske - perspektiver på utviklingen av en norsk nasjonal identitet på 1800-tallet som jeg håper på å bli ferdig med før slutten av måneden.