Tekst som har fått en stjerne av Jostein Røyset:

Viser 881 til 900 av 10348:

Også har vi "Goddag, herr Einstein" av Jean-Claude Carriere og boka jeg etterlyste lenger nede på siden. Begge blir sammenlignet med "Sofies verden". Dessuten "Dinosaurens fjær".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å, det er mange historiske romaner, og jeg vil gjerne trekke fram en norsk forfatter, Atle Næss. Han har skrevet sakprosa så vel som romaner. Men i denne tråden altså de av de historiske romanene hans jeg har lest:
Kraften som beveger, som handler om Dante i renessansetidens Italia.

Din nestes eiendom, en historisk roman der handlingen er lagt til Hvitsten ved Oslofjorden til tiden omkring 1600, men som også omhandler de første krydderferdene til Det fjerne Østen.

I himmelens tjeneste, om Tycho Brahe (1546-1601), som regnes som grunnleggeren av moderne astronomi.

Den tvilende Thomas – om den italienske maleren Caravaggio (1571 til 1610), som var viktig for utviklingen av barokken i malerkunsten. Det han er mest kjent for, er vel imidlertid bruken av chiaroscuro – altså den sterke kontrasten mellom lys og mørke – i maleriene sine.

Liker alle de fire romanene. Næss skriver godt og medrivende, og det er alltid noe å lære i bøkene hans. Men den definitive favoritten er Den tvilende Thomas – fordi Caravaggio er en maler jeg setter utrolig høyt, men også fordi han var en enfant terrible, og sånt blir det spennende bøker av.

Jeg lenker til forlagets nettside om Atle Næss der det står litt om forfatteren og alle bøkene hans er listet opp.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Interessant tråd! Må være mange flere. Det er jo eksempelvis Richard Hermanns bøker og Vera Henriksens romaner...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Den svakeste dør" av Kåre Skuland. Søk på denne boka og det kommer frem 2 tråder. Blant annet har jeg skrevet om denne boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da vil jeg anbefale Tore Skeies Jomfruen fra Norge som jeg ga terningskast seks. Her er hva jeg skrev om boken den gangen:

Dette var storveis!!!
Jeg leste også den forrige boken til Tore Skeie, "Alv Erlingsson. En adelsmanns undergang", med stor glede, men jeg synes nok denne langt overgikk den! Antakelig fordi den handler om personer fra middelalderen som jeg vet litt om: Håkon 5. Magnusson, som bygget Akershus, hans dronning Eufemia og deres eneste datter Ingeborg som ble gift med en svensk hertug ... Og så viser det seg at jeg visste jo ingen ting! For du verden, hva som skjedde i Norge, Sverige og Danmark i årene ca. 1300-1319, - det var spennende som en ekte ridderroman, - hvilket det jo også er;)
Tore Skeie gjør en kjempejobb ved å få fortalt om det politiske spillet og den militære strategien på en lettlest og forståelig måte, og slik at jeg faktisk klarte å holde rede på alle involverte personer. Men i tillegg til det formidler han også kunnskap om livet i middelalderen, gjennom skiftende årstider og i forskjellige landskap, man ser det hele for seg og lærer mye. Det spennende handlingsforløpet - jeg har sittet med hjertet i halsen - har han ikke funnet på selv, det har faktisk skjedd, - og det er jo nesten som en kriminalroman!
I tillegg må jeg legge til at det er en av de estetisk vakreste bøkene jeg har lest, det har vært en sann glede å ha den liggende på stuebordet! Bokbindet er vakkert som et gammelt kunsthåndverk, - men siden det ikke nevnt hvor det er hentet fra, går jeg utifra at det er laget i vår tid, - all ros til Øystein Vidnes!
Det er sjelden jeg føler at en roman har lært meg så mye som denne, og på en så god og inspirerende måte. Anbefales!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hva med en tråd om bøker som kombinerer skjønnlitteratur og fakta? Skriv også hva dere synes om bøkene. Til slutt kan vi ha en kåring av den beste boka hvis det er mulig. Først ut er "Sofies verden". Mange på bokelskere.no synes den er kjedelig, men jeg synes den er interessant.

På forhånd takk

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er en oversettelse av Østbye jeg har. Oversettelsen av Pollestad er ikke så enkel å få tak i, ser det ut som. Den er på bokhylla.no, men kan bare leses i Nasj.bibli.s lokaler. Har du forresten lest En Odyssé av Daniel Mendelsohn? Synes den var interessant og lærerik.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne helgen leser jeg Harry Potter og Ildbegeret av J.K. Rowling. Harry Potter er klar for sitt fjerde år på Galtvort, men før skolestart skal Harry og venne til verdensmesterskapet i Rumpeldunk. Jeg var ikke en like stor Harry Potter fan som mange andre den gangen disse bøkene ble utgitt. Jeg skal faktisk innrømme at jeg koser meg mer med bøkene i dag enn det jeg gjorde den gang.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne veka las eg ferdig serien om Jarle Klepp (Tore Renberg), og så starta eg på ei bok eg lenge har venta og gleda meg til - Killing Commandatore av Haruki Murakami. Eg var så gira på denne boka at då eg bestilte på adlibris, fekk eg ikkje med meg at det var den danske versjonen eg klikka på...så eg blei mildt sagt skuffa då "bog 1" viste seg ikkje å vere norsk. Og då den norske oversettinga framleis ikkje er tilgjengeleg for sal, bestilte eg den engelske. Som eg no endeleg er i gang med. Var litt ambivalent mtp å lese ho - for eg er stor fan av Murakami og såg fram til ein god fortelling, men kritikerne har vore relativt lunkne med sine vurderinger. Heldigvis er ikkje eg ein slik bokkritikar, for eg elsker boka og storkoser meg med ho!

Så denne helga er det Murakami sine ord som opptek meg. Det blir dog mindre tid enn normalt til å lese fordi det skjer ein del andre ting denne helga - barnevakt, strikke-festival og krus, klatring og kjæraste-tid. Og med eit nydeleg haustver blir det og ein god tur, tenker er. Men eit par ti-tju-tredve sider her og der blir det heldigvis rom for. :-)

I lydbok-verda har eg omsider funne meg ein krimserie eg trur eg kan like - S. J. Bolton si serie om Lacey Flint. Er i gang med bok nr 1 no; "Now You See Me". Lytter til den norske versjonen heller enn denengelske, rett og slett fordi eg likar stemma og stilen til den norske opplesaren betre.

(Har forresten elles forbanna meg over ein rekke krimbøker som overhodet ikkje fenger! Blir meir og meir kresen merker eg. Nesbø, Fossum,Torkil Damhaug, Stieg Larsson, Håkan Nesser, Michael Connelly - dei leverer alltid og vil alltid vere favoritter. Blandt det nye som kjem syntes eg dessverre det meste er "brukt opp" frå før av - både kva gjelder karakterar og plott. Etterforskere eller journalister som ofte enten er "underdogs" eller sliter med pille/alkohol-misbruk, eit drap eller forsvinning som viser seg å vere meir innvikla enn ein hadde trudd, overordna etterforskarar som er kritiske til hovudpersonen sine teoriar - som til slut viser seg å vere riktige... Syntes også at språkeleg kvalitet ofte er heilt forj**** dårleg... Altså sliter eg med å finne gode krimbøker som fenger.
huff... eg er ikkje gretten altså...eg er ikkje i ferd med å bli ei gamal grinebiter av ei kjerring... eg er berre meir selektiv no enn før... likar eg å tru.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du verden, litt av et prosjekt du holder på med. Når det gjelder Odyssevs av Homer vil jeg anbefale Kjell Arild Pollestads oversettelse, den er veldig god. Har lest den med stor entusiasme og for meg er det «bøkenes bok». Uansett, lykke til.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Helg med variert lese/hørestoff. 2 lydbøker; Charles Dickens "Great Expectations", som jeg storkoser meg med, og Zorba the Greek, som jeg må ta i porsjoner for ikke å bli for fort ferdig i forhold til samlesingen. På sengekanten har jeg Michel Houllebecques "Kartet og terrenget". Snurrig bok og forfatter. Har litt problemer med å skille mellom fiksjon og fakta. Det store leseprosjektet mitt er oppdatering på virkelig gamle udødelige klassikere. Vært igjennom Njål Saga, Kallevalla og Peter Dass "Nordlands Trompet". Nå er det Homer "Iliaden" sang for sang. Mann og Guder i årelang kamp på grunn av Paris` bortrøving av skjønne Helena. Deretter har jeg tenkt Odyssevs, Det Gamle testamentet (lest som en fabel) og Snorre. Litt å ta tak i denne vinteren.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Stillitsen er absolutt ganske så bra :-) Donna Tartt har skrevet to bøker til som er spesielle og veldig bra. Anbefaler de om du liker Stillitsen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På en eller annen måte har jakt noe med mandighet å gjøre, jeg vet bare ikke hvordan. Jeg vet at det finnes mange gode og dyktige jegere som kan sine saker ; men alt for mange er altfor velnærte herrer , stivet opp med whisky og bevæpnet med storviltrifler. De skyter på alt som rører seg eller ser ut som det kan røre seg, og deres evne til å drepe hverandre skulle være en sikkerhetsventil mot overbefolkning. Hvis ofrene bare var å finne blant jegere, ville det ikke være noe problem; men de meier ned kuer, griser, bønder, hunder og veiskilt så det er livsfarlig å ferdes i bil om høsten. En farmer i Andirondacks malte ordet " Ku" med svarte bokstaver på begge sider på sin hvite Dagros, men jegerne skjøt den like fullt. Mens jeg kjørte gjennom Wisconsin , skjøt en jeger føreren sin mellom skulderbladene.
Politimesteren som forhørte ham, spurte " Trodde De han var et rådyr?"
" Ja , sir. "
" Men De var vel ikke sikker på at han var et rådyr ? "
" Nei, jeg var ikke helt sikker, sir. "

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tilbake i bokverdenen! Lenge sida sist, ja, tre uker er lang tid i denne "bransjen". I mellomtida har det vært et særs vellykka litteratursymposium med mange gjøremål over 5 dager, og bra med tid til debatter, opplesninger, konserter og foredrag med forfattere og artister. Ikke før var symposiet over før elva Opo gikk over sine bredder i deler av vassdraget utafor sentrum av Odda, og ei bru over elva fikk vaska vekk underlaget og sank 30 cm. Fotballen ruller fortsatt og krever sin mann og kvinne, og politisk har jeg blitt valgt til leder for Ullensvang SV i den nye storkommunen Ullensvang.

Lite lesing, holder fortsatt på med Sapiens. Har kommet omlag 100 sider til av gårde på tre uker, men det lysner litt nå. Ei særdeles god og opplysende bok hvor ordet perspektiv dukker opp i mitt hode stadig vekk.

Ei god lesehelg og neste leseuke likeså :-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg kom tilfeldig over en bok på biblioteket i går som heter Livskunst av Diana Athill. Bakgrunnen for at jeg lånte boken var at hun hadde jobbet som redaktør i et engelsk forlag hele sitt yrkesaktive liv. Det vil si frem til hun fylte 75 år. Denne boken skrev hun da hun var 89 år. Den kom ut for flere år siden, så jeg var sikker på at hun var død nå, men da jeg sjekket nettet oppdaget jeg at hun snart fyller 101 år. Boken er interessant, men det står ikke så mye om forlagsvirksomheten som altså er det som jeg gjerne ville visst mer om. Det har hun imidlertid skrevet om i en annen bok som jeg håper å få lest også. En god del av det hun skriver er jeg nokså uenig i, men likevel er språket lett, og livserfaringene underholdende med en blanding av humor og tragedie. Hun tar også opp sine tanker omkring det å være eldre, døden, og det å se tilbake på livet.
God helg til dere alle!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er nok helt riktig - det er temmelig vanlig i forbindelse med akademikeres 60-, 65-, 70-, 75-, 80-årsdager at kolleger skriver artikler som samles i et festskrift. I tillegg hender det at det lages festskrift ved andre anledninger, for eksempel når institusjoner (eksempelvis Handelsgym i Oslo, gymnaser/videregående skoler andre steder i landet, universiteter og høyskoler...) og organisasjoner jubilerer. I Nasjonalbibliotekets digitalarkiv får jeg opp 20 086 bøker når jeg søker på "festskrift" - og da kan man ha i tankene at digitalarkivet ikke inneholder bøker nyere enn år 2000...

Og så kom jeg over et intervju med forfatteren Einar Økland om festskrift-sjangeren; intervjuet står i Dagsavisen 16. januar 2001 og bærer tittelen Festskriftets forbannelse - følg lenken, den som vil lese intervjuet i Nasjonalbibliotekets nettsider... (foranledningen for intervjuet var at Øklands 70-årsdag ble markert med et festskrift redigert av Kjartan Fløgstad - så altså: ikke bare akademikere og institusjoner/organisasjoner...).

(og som tilleggsopplysning: om man følger lenken, og leser intervjuet med Økland, og deretter blar om til neste side - kan man lese Agnes Ravatns bidrag til festskriftet til Økland i anledning 70-årsdagen. Anbefales!)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har lest ut boka om Zorbas i dag, det var en god bok. Nå har jeg begynt på Stillitsen av Donna Tartt, har nok lesestoff lenge der da den er på 840 sider. Hvis jeg ikke går lei da, den skal være ganske så bra for at jeg gidder å bruke tid på den. Er litt sær på den måten.
Ellers er det bra vær til en forandring så det blir vel litt tur også. Passer ei lita bikkje i helga så den må jo ut uansett vær.
God lesehelg til alle bokelskere.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Kreative cupcakes hørtes veldig bra ut :) Ja Halloween er jo gøy og spennende som regel tenker jeg :). Denne helgen hører jeg lydbok The underground Railroad av Colson Whitehead som er ganske gripende. I tillegg lånte jeg meg Hippe av Paulo Coelho som har tryllet bundet meg allerede en god del og så gøy å lese en del mer om en av mine favoritt forfattere.

God helg til alle sammen :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hovedboka som jeg leser denne helga er Phantom islands of the Atlantic - the legends of seven lands that never were, i tillegg har jeg tenk å lese på 3 kokebøker, Apocalypse Cakes - Recipes for the End, Ghoulish Goodies - Creature Feature Cupcakes, Monster Eyeballs, Bat Wings, Funny Bones, Witches' Knuckles, and Much More! og Tricky Treats - 20 Ghoulish Goodies to Serve Up on Halloween i anledning Halloween. Ikke det at jeg kommer til å lage noe derifra, ihvertfall ikke nå, men alle 3 bøkene går inn i samlingen min av kake/kokebøker.

Søndag - Ble ferdig med alle fire bøkene i løpet av Fredag/Lørdag, derfor leser jeg videre på en bok som jeg til nå har hatt som utebok, men forfaller til uka på biblioteket; Hva er film av Anne Gjelsvik.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du og Moira og Jostein har fått meg til å ikkje vere så bastant...Eg skal prøve å få lest den. Men, den som ligg framfor meg her no er ei utgåve frå 1953, og kven som har omsett teksten er ikkje opplyst.
Ein ting kan eg iallfall garantere: Dette blir ikkje sengelektyre! Så eg er avhengig av å ha tid og lesero på dagtid! :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Julie StensethSolBjørg L.Hilde H HelsethAvaAgnesrubbelPiippokattaToveMarianne AugustaDemeterHeidi BBMarit HåverstadAud Merete RambølKirsten LundG LNorahRagnar TømmerstøSiri S.Astrid Terese Bjorland SkjeggerudMonica CarlsenTorill RevheimVidar RingstrømMonaBLEli HagelundAnne Berit GrønbechDaffy EnglundHilde MjelvaJane Foss HaugenSigrid Blytt TøsdalEivind  VaksvikTanteMamieLilleviMathildeTurid KjendlieAnniken RøilTor-Arne JensenTone HRonnyPär J Thorsson