Hei bokelskere!
Det er fredag, håper jeg, men ingen helgetråd.
Hakan Günday har skrevet romanen "Mer" om Gazâ og "hans vei fra smart skolegutt til monster, en mørk og uforsonlig reise til nattens ende". Den har jeg lest denne uka og holder fortsatt på. Forfatteren er født på Rhodos og bor i Tyrkia (oi, hva skjer med ham under det nåværende regimet?) Han er original og morsom. Historien er tragisk, og alle vet det fra første side, men allikevel må man altså le. Kanskje det er en svart dannelsesroman, om å vokse opp i den minst begunstigede klasse og helt uten makt, om migrasjon og folkeforflytninger, om fanger og fangevoktere og hva det gjør med deg. Denne leseren er begeistret, også fordi jeg ofte savner et samfunnsperspektiv, at det ikke bare er en grundig gjennomgang av hovedpersonens indre liv, men også et lite skråblikk mot konsekvensene av det vi gjør. For andre.
Jeg håper at dere også får en god lesehelg, og kanskje en tur ut i det fine været.
jeg leter etter en firebindsserie om oppdagere som kom ut på 80-tallet. Den ene boka omhandler polare oppdagere, og de tre andre har andre emner. Disse er det stort format på. Noen som vet om disse?
Haugen bok har den til nedsatt pris og gratis porto :-)
Aha - takk (også til Jostein Røyset); moro å vite. Jeg spurte etter boken i en bokhandel i ettermiddag, men den hadde de ikke, gitt. Jeg ble henvist til kjedens filial i sentrum, så vi får se i løpet av uken...
Tja - jeg syntes jo det var gøy å få motivert så mange til å få lyst til å lese Bringsværd; ellers så tenker jeg jo at spesielt om det er tett mellom "førsteplass" og "annenplass", kan bøker som ikke nådde helt opp være verdt å reflektere over i nye runder. Så om du orker å lage resultatlister igjen, gir i alle fall jeg tommelen opp for det!
Jeg har begynt å lese Jesusmysterier som omhandler likheten mellom Jesus og en del andre såkalte guder fra hedensk tid. Det er mye som tyder på at Jesus bare er oppdiktet, og laget fo rå passe inn i de krsitnes tro osv--
Ser faktisk at jeg for 2 år siden spådde en TV-serie - lenger ned på siden her. Morsomt :-)
Hei,
Boklista blir tatt bort ved fristens utløp for at det ikke skal være mulig å avgi flere stemmer eller forandre på stemmegivningen. Ellers blir det for vanskelig å ha en viss kontroll.
Av og til har jeg laget en resultatliste. Får kanskje fortsette med det.
Bringsværd og du fikk 10 stemmer; på andreplassen kom flere med 5 stemmer.
Næmmen - da må jeg vel få tak i den selv med det første, da jo! ;D Hva var overvekten, da - når du skriver "rein utklassing"? Jeg blir jo nysgjerrig på hvor mange som fikk lyst til å bli med på å lese Bringsværd - men av en eller annen grunn blir resultatene tatt bort når avstemningen er over?
Gratulerer, Annelingua - rein utklassing! Boka er på veg til postkassa mi, har jeg fått melding om.
Jeg lukter skinke og bensin
og hoggorm og matavfall
og brakkvann og vår bikkje og tørre jorder
og gammel frukt og sånne våte klær
som har ligget for lenge,
og det er bare under arma.
Jeg har hudormer i en krans rundt nesa
og kviser du kan stille klokka etter.
17.45 hver fredag, som Vesuv eller Etna med gugg i,
på haka.
har utbrudd klokka 18 presis lørdag
for da skal jeg møte venner.
Jeg har sinnssykt lange føtter.
Ikke bare lange, men brede og klaskete føtter som
ankommer steder lenge før resten av kroppen. Nå kommer
det sikkert noe stort og lekkert, tenker folk, men så er det
bare meg ... med tynne legger og lange sko.
En klovn, da, omtrent, en klovn som ikke er morsom.
Jeg har en krevende personlighet.
Mildt sagt. Jeg er bråkete når du vi ha det stille, og jeg er
stille når du vi ha kommunikasjon.
Hvis du vil ha svar av meg, er det lavt og kort og utydelig,
og når du vil ha ro, er jeg bråkete, høylytt og forbanna.
Jeg er uforutsigbar, usjarmerende og trøtt.
Jeg har fett hår, slapt håndtrykk, himlende øyne, glefsende
Kjeft, og hele meg renner over av forakt, sinne,
frustrasjon og spørsmål.
I kveld skal jeg kle meg ut som konfirmant
og ønske dere velkommen.
Velkommen – og håper dere går snart. Jeg er litt opptatt.
Jeg holder på med en ungdomsfødsel her.
(Fra boka "Til ungdommen" av Linn Skåber)
Valget av Nn8 er avsluttet, og vinneren ble
Når du minst venter det av Tor Åge Bringsværd.
Gratulerer!
Felleslesingen starter om en uke. Ny diskusjonstråd kommer.
«Jeg har spurt noen lærde menn om de synes [Homer] er like kjedelig som jeg, og alle ærlige mennesker tilstår at boken faller ut av hendene på dem etter ti minutter, men at man er nødt til å ha den i biblioteket som et oltidsminne, eller en rusten medalje som ikke er en skilling verd i handel og vandel.»
Lever vi i den beste av alle verdener? Antakelig ikke, svarer Voltaire i denne pikareske fortellingen. Den optimistiske helten, Candide, utsettes på sine reiser for alle mulige dramatiske hendelser. Selv om hans trang til å møte igjen sin store kjærlighet driver handlingen framover, er det langt fra en moderne roman, snarere en ramme for å diskutere ulike filosofiske spørsmål.
Oversettelsen av Paul René Gauguin fra 1946 virker gammelmodig, men har med nyttige kommentarer. Voltaires ordbruk kan virke saftig, men ved et enkelt tilfelle er Gauguin for prippen til å sørge for en direkte forklaring: O che sciagira d'essere senza coglioni! utbryter en evnukk på italiensk. Google sørger for en grei oversettelse der oversetteren selv svikter.
Candide er grunnlaget for en operette/musikal av Leonard Bernstein som komponist.
Jeg må bekjenne at denne boka ble et problem for meg. Ikke fordi den var vanskelig eller direkte dårlig, men fordi den ikke klarte å viske ut de snart seksti år gamle bildene som fremdeles lever i hodet mitt: Den yndefulle Audrey Hepburn som stolprer rundt i regnet og leter etter katten sin. Og den trofaste George Peppard som omfavner både henne og katten, til smektende toner av Moon River.
Mens filmen var en komedie med mørke undertoner, er boka er en tragedie med muntre overtoner. I denne novellaen har Audrey Hepburn ingen plass. Jeg har lest meg til at Truman Capote var misfornøyd med filmversjonen, dels på grunn av den avvikende slutten, men også fordi han helst ville hatt Marilyn Monroe i hovedrollen.
De andre rollene i filmen husker jeg bare vagt, men det er jo litt morsomt at Holly Golightlys "venninne" i boka, Mag, annonserer sitt nylig inngåtte ekteskap under fullt navn: Miss Margaret Thatcher Fitzhue Wildwood! Capote skreiv denne novellaen i 1958, da "jernkvinnen" allerede var på full fart inn i parlamentet. Pussig sammentreff eller bevisst navnevalg? Capote har ikke framstilt Miss Wildwood særlig sympatisk.
Jeg får tenke meg gjennom handling og personbeskrivelse en gang til, men foreløpig synes jeg det er generøst av meg å gi terningkast fire. Og det skyldes verken forfatteren eller oversetteren, som begge har levert godt og flytende språk. Her må jeg kanskje heller skylde på regissøren Blake Edwards, som gav meg bilder jeg ikke får ut av hodet..
Det kom heldigvis nok snø til at jeg kunne være ute og måke i et par omganger :) Jeg leser Anna Karenina, og ligger en smule etter skjemaet for å lese den i januar og februar. Det ser ut som helgen går med til hus-prosjekter.
Heisann. Tilbake etter nesten 2 år pause. Travle dager har gjort at eg ikkje har fått lest så mykje, men no har eg store planer.
Lite snø her, berre eit par cm. Til gjengjeld er været nydelig i helga, strålande sol og vindstille.
På lekseplanen her står A storm of swords av George R. R. Martin på lydbok, og Gratis og uforpliktende verdivurdering av Marit Eikemo.
Eg las nyleg ut "Lille Linerle"
Som dei fleste meiner at er ei perle
Ei meining eg, dessverre, ikkje deler
Men no skal eg lese om nokon som stjeler ...
Og sidan helga byr ikkje på fester
Blir det nok av tid til å lese
Per Pettersons "ut å stjæle hester"
Her burde jeg svettet ute med måking av snø. Da vil jeg heller lese Morgenbladet, og etterpå bestille "Den danske borgerkrig 2018-24" som skal bidra til å vise meg hvordan vi kom dit hvor vi er i dag. Forfatteren Kasper Colling Nielsen har kommet med en ny bok, der en hund er en av hovedpersonene. Boka er "Den europeiske våren". Enn så lenge leser jeg en Lee Child-aktig historie, også fra Danmark. Dystopier kveler oss ihvertfall ikke med "par som har et dårlig sexliv", som KCN sier i intervjuet, og hvis jeg vil ha poesi ut av elendigheten, velger jeg heller James Lee Burke sin siste bok, "The New Iberia Blues", lastet ned via Audible. Der har jeg noen timer igjen av en biografi om Paul Simon. "The Life" av Robert Hilburn. Nøkternt egentlig, men ikke så mye distanse til det musikalske geniet Simon. Han får egentlig kommentere selv, og har en del erfaringsbasert selvinnsikt. Så klart, jeg er mer fan av Paul Simon alene, enn av Simon & Garfunkel, så Hilburn snakker til menigheten nå, for denne lytteren.