Jeg avstår fra å komme med forslag denne runden også. Hodet mitt er i Shakespearemodus og det som ville passet best er et stykke av Ibsen, men det har jo "alle" lest før. Allis sønn, Fuglane, Landstrykere og Multelandet står klare i bokhyllene, men det er bare Multelandet jeg ikke har lest tidligere og som dermed frister mest. Det er også fint å få opp kvinneandelen litt. Tror stillingen er 6 - 25 og jeg er på taperlaget!
Den ligger også til låns på Nasjonalbiblioteket - det er altså mulig å lese denne online for de som klarer det :)
Boka ligger også til låns på Nasjonalbiblioteket - det er altså mulig å lese denne online for de som klarer det :)
Lenke til Multelandet
Og det er mer enn førti år siden Multelandet kom inn i mitt hjem (med gemalen). Noe av begrunnelsen finner dere her. Merk følgende: "Det fantes ingen bøker i hennes hjem, ingen bibliotek innen rekkevidde. Energiske Sara tok artium pr. korrespondanse."
Dette er en bok jeg skal lese, skulle ha gjort det lenge, og jeg leser den mer enn gjerne sammen med dere.
Det nærmer seg 40 år siden jeg leste Multelandet av Sara Lidman, men jeg husker at det var ei glitrende god bok. Derfor er det på tide å lese den om igjen, har jeg tenkt. Hyggelig om flere vil lese den samtidig!
Boka ble gitt ut i 1955 - og da Bokklubben ga den ut på norsk i 1979, ble den presentert i Bindestreken av Ivar Öhman. Han skrev blant annet dette:
Jeg vil tro at man til og med i Missenträsk i dag leser
Multelandet med større forståelse enn i 50-årene. At man ser hvor ømt hun omfavner dem som livet ikke elsker, såvel statens husmenn som
andre av tilværelsens proletarer. Og - at de akkurat som de norske
leserne som nå møter Multelandets folk, ser hvor mye barsk humor og
overmodig sannhetslidenskap som finnes i romanen.
Mitt forslag er altså Multelandet av Sara Lidman
Mitt forslag til En8:
Landstrykere av Knut Hamsun
Mitt forslag denne gongen blir Fuglande av Tarjei Vesaas
Fuglane (1957) er nok meisterverket til Tarjei Vesaas. Fuglane er omsett til ei rekkje språk og vart i 1967 filmatisert av den polske regissøren Witold Leszczynski.
Fuglane handlar om Mattis som er ein "outsider" i bygda. Fuglane blir gjerne omtala som ei bok om det å vera annleis. Blir omtala som ei sterk bok av dei som har lese den. Det trur eg også at eg har gjort ein gong (har den i bokhylla), men så er det no sånn at man gjerne gløymer det man har lese. Fuglane er nok ein klassikar som kan lesast fleire gongar.
Du, dette var artig! Samme bok som jeg hadde tenkt å foreslå, med omtrent samme begrunnelse. Jeg fikk tak nylig tak i "Allis sønn" på et antikvariat, og den ligger allerede langt fremme i lesekøen. Jeg kjøpte den først og fremst på grunn av gode omtaler her hos oss.
Eg sat her og funderte på kva eg kunne foreslå til neste leserunde- då eg las i ei Oslo-avis at Magnhild Haalke er undervurdert her hos oss, og at det nettopp er utgitt ein biografi om henne: Der livet brenn. Dermed bestemte eg meg for at mitt forslag må bli Allis sønn av Magnhild Haalke.
Eg har lese boka for lenge sidan, men toler sikkert eit "gjensyn"
Kategori:
Eldre nordisk litteratur (utgitt før 1976)
Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.
Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge (ny tråd etter forslagsfristens utløp) bok, men alle kan delta i diskusjonen under felleslesingen.
Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.
Forslagsfrist for En8:
Søndag 7. april, kl. 18.00
Har kommet til side 110 i boka om Germanerne som er en historisk oversikt over folkevandringer
og en del andre tinfg i Romerriket fra 100 f kr til ca 500 ekr,
Nærmer meg slutten på «Til Jacobs Forsvar» av William Landay. Blei positivt overrasket over denne boka.
Har bestilt «En Høyere Rettferdighet» av Hjort og Rosenfeldt som eg skal kaste meg over så fort den kommer i hus.
I dag er det et strålende vær her i Nord-vest, så må prøve å komme meg ut i sola en tur. På lesefronten har jeg mye å velge i nå, men landet på Hestekrefter an Lars Mytting i helga. Har lyst til å lese det han kom ut med først, så langt er det bra. Vårofferet står for tur etter hvert.
Ønsker alle en strålende bok-helg.
Jeg har brukt et par dager på å sortere bøker i lister og har nå, så sant det ikke dukker opp en uventet bok innimellom, spikret i rekkefølge de neste 125 bøkene jeg vil lese. Min kjære virker ikke helt imponert men jeg har storkost meg.
I helga leser jeg krim, en sjelden sjanger for min del. Har tatt fatt på Agatha Christies Mord på Orientekspressen. Det tar litt tid når hvert ord Poirot sier må leses på samme måte som i filmatiseringene. Tror aldri jeg har sett en spilt person så tydelig for meg i en bok før.
Ønsker dere en finfin helg.
I disse ulike skimesterskapstider, fins det fortsatt tid til å lese. Å ja, jeg har vært og forsynt meg blant mammutene, imidlertid er det ei spesiell bok til full pris som har fått hjertet mitt til å revne. Anne-Britt Harsem har skrevet boka om tragediene i Tysfjord. Det er historien om "Liv" som hovedsaklig fortelles, men alt henger som kjent sammen med alt. Som i andre saker med til dels lignende innhold, er det unnfallenhet, ansvarsfraskrivelser, advokater på den sterke part sin side - alt som skal til for at ofrene blir den store taperen. Jeg gremmes over hvor mange som ikke blir sett eller hørt av verken betalte omsorgspersoner eller nære relasjoner. Og som jeg så intenst forbanner disse kriminelle personene som barn og unge i deres egne sfærer skal kunne stole fullt og helt på, men som viser seg snart å være monstere.
For igjen å sitere Inga Marte Torkildsen: "Du ser det ikke før du tror det!"
Nå er det tilbake til historien om skogen :-) Ei bokrik helg ønskes dere alle!
Det blir mindre tid til å lese skjønnlitteratur, siden jeg må ta helga i bruk for å gjøre unna jobb. Det har jeg unngått det siste året, og jeg bestemmer selv, og skal ikke klage. Andre bok om"Oxen" er drøy, for et pratmakeri. "Great Expectations" er fortsatt med. Så en bok jeg plukket opp 8 mars: "Desperate personar" av Paula Fox. Den er god. Ønsker dere alle en helg fylt av det dere liker best å gjøre.
Eg er straks ferdig med Say You’re Sorry av Michael Robotham, sjette boka i ein serie, og dessverre den siste boka eg har ...så då må eg nok rett og slett berre skaffe meg dei neste to for denne forfattaren kan skrive! Etter å ha fått litt nok av krim og thrillere er det kun hos denne karen eg igjen har funnet leseglede innenfor denne sjangaren.
Etter at denne er lesen ut, sannsynlegvis i løpet av laurdagen, skal eg i gang med Dickens si Vår felles venn. Elska David Copperfiel og Store forventninger, så håper å oppleve same glede no. Leser vanlegvis engelske bøker på originalspråket, men gjer unntak med desse rett og slett fordi eg trenger god flyt og enkelt språk når boka er så tjukk. Moderne engelske bøker fungerer fint, men merke at klassikarne ofte kan bli litt tunge.
Og i lydbokverda er eg fullstendig forelska i ei feel-god serie av Robyn Cass - Sullivans Crossing. Er i gang med den tredje boka i serien: The Family Gathering. Småstadsdrama, psykisk helse, relasjonar, kjærleik osv. Ikkje noko litterært meisterverk, men veldig koselig, enkelt å henge med i, og ikkje minst gjer opplesaren, Therese Plummer, ein såpass god jobb at det er ein fryd å lytte. Blir imidlertid neppe noko lydbok i helga ettersom det ikkje er så sosialt akseptert å sitte med lydbok på når det er andre til stades ... :-p
Hørtes herlig ut å lese en bok om noe så spennende. Jeg har tenkt å fortsette på Heidi Linde Talte dager fra forrige uke. Ønsker alle en flott helg med mye herlige bøker , ønsker alle en god helg :)
Mammutsalget kom og forstyrra lesingen min av Mansfield Park, så denne helga skal jeg lese ferdig Harehjerte (Nydelig bok! Innsiktsfull og gjenkjennelig om institusjonslivet,), og så blir det enten Fanny og mysteriet i den sørgende skogen (Rune Christiansen) eller Skinnet bedrar (Agnes Lovise Matre), før jeg fortsetter på Jane Austen.
God helg!