Tekst som har fått en stjerne av Kirsten Lund:

Viser 1021 til 1040 av 10734:

Det er kanskje et stort spørsmål, men her ser det ut til at du har kommet med flere interessante tips som etter hvert skal sjekkes ut. Jeg ble ferdig med Tsjekovs fortellinger i dag, og det var veldig gode noveller. Fortellinger som omhandler livet på godt og vondt, med et særskilt fokus på herskapet og de fattige i Russland.
Jeg takker for tipsene dine, og tar turen på biblioteket i løpet av helga, for kanskje å låne noe av forslagene dine.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Varsom får du være uansett hvilket språk nettsiden du skal besøke er på.

https://snl.no/HTTPS

Her kan du lese litt på Store Norske Leksikon om hvorfor du bør passe på å legge merke til den ekstra S-en etter HTTP i en nettadresse.

Godt filmskue! Fikk lyst til å sjekke ut denne filmen selv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gode noveller.
Det var et stort spørsmål, Stig T! Men det hjelper jo at du nevner to berømte forfattere, Tsjekhov og Krämer, bedre kjent som Remarque, som favoritter. Den siste er nok mest kjent for sine romaner som Intet nytt fra vestfronten, mens Tsjekhov ved siden av skuespill skrev mange hundre noveller, mange av dem perler. Solum forlag har utgitt flere samlinger i moderne norske oversettelser. Blant dem har jeg lest:

  • Fiender
  • Fire noveller
  • Kvinneskjebner og andre fortellinger

Samlerens bokklubb ga ut i sin tid samlingen Noveller som omfatter Tsjekhovs tidligste, ofte enkle historier. Andre gode russiskspråklige forfattere av noveller er:

Ellers er nok amerikanske novelleforfattere nærmest uovertrufne.

  • Isac B. Singer: Kjærlighet og eksil
  • Carson McCullers: Balladen om den bedrøvelige kafé
  • Raymond Carver: No Heroics, Please og Cathedral
  • Joyce Carol Oates: Hateship m.v og Black Dahlia & White Rose
  • David Sedaris: Calypso
  • Elisabeth Strout: Olive Kitteridge
  • Tobias Wolf: Our Story Begins

Av norske forfattere er Frode Grytten antakelig den beste novelleforfatteren vi har for tiden. Her nevner jeg bare:

  • Rom ved havet, rom i byen

To litt spesielle forfattere og deres bøker er:

  • Ragnar Hovland: Åleine i Alpane
  • Arild Nyquist: Skalden Oddvar og andre svingslag

Jeg har ikke kapasitet til å lage direkte lenker til hver bok, men du kan finne mine og andres omtaler her på Bokelskere ved å bruke søkefunksjonen. Håper du finner noe du liker.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hei. Skjønner at du sikkert ønsker å eie en fysisk versjon, men tenkte å komme med 'funker-som-oftest'-løsningen min for å se filmer og serier på nettet.

Tyrkerne er veldig glad i film og det kryr av nettsider som viser gratis strømming av både gamle og moderne filmer/serier.

https://ugurfilm7.com/kafka/

Her har du Kafka-filmen tilgjengelig. Den eneste "ulempen" med å se på tyrkiske nettsider er da at underteksten er på tyrkisk, så det hjelper jo godt med at man forstår det engelske språket tilstrekkelig nok til å få med seg handlingen via talen :-)

Det er veldig lett å finne gratis strømming på tyrkiske sider ved å skrive i Google: 'filmens navn' + årstall + izle

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Serien er ikke på NRK den sendes på ARD i Tyskland. Den handler om hans liv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei dere. Jeg har begynt å lese noveller nå for tiden. Det er sikkert noen her på bokelskere som har lest mye mer av det enn meg selv. Jeg har et par favoritter som jeg likte svært godt, og det er Fienden av Erich Paul Kramer som tar for seg ettervirkningene for mennesker som havner i krig. Veldig godt beskrevet i den samlingen noveller. Har selv tjenestegjort i utlandet noen ganger, så de novellene er gjenkjennbar.
De andre er av Anton P. Tsjekhov i en serie kalt Tsjekovs fortellinger. Er ikke ferdig med alle der, men "Veddemålet" bør noen og enhver få med seg. Mesterlig om moral og grådighet.
Det jeg er ute etter er samlinger som kanskje ligner på de jeg har nevnt. Håper noen kan hjelpe meg med det. På forhånd takk.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har ingen nedre grense, en bok er en bok, og noen har mest bilder.
Jeg registrerer ikke bøkene med tanke på antall leste bøker i året, men for å holde oversikt over hva som er lest og gjerne hva som slo an, eller hva som kan brukes igjen eller til videre fordypning i undervisningen.
Jeg har ikke registrert alt, fordi jeg ikke har gjort det kontinuerlig underveis, men det jeg har lagt inn her, er i hylla for barn/ungdom eller tegneserie/billedbok.
Du kan jo lage deg en bokhylle som heter «I lærergjerningen» som du ikke tar med i beregningen når det kommer til den litterære selvangivelsen :)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Dette var interessant og noe jeg ikke har tenkt over. Nå leser jeg ikke så mange barnebøker men det hender jo at jeg leser en del diktbøker som kanskje ikke tar så veldig lang tid å lese (disse leses flere ganger og reflekteres over underveis, så helt eksakt tid tilsammen har jeg ikke her) men alt jeg leser av bøker legger jeg inn her, det fordi jeg syntes det er fint å ha oversikt. I tillegg har jeg arkiv i et excelark og på bokbloggen.

Ser den at det kanskje ikke er ønskelig fra din side å legge alt du leser i forbindelse med jobben i skolen inn her. Jeg håper du får svar fra andre som jobber i skolen, det kunne vært artig og visst hva andre gjør.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg jobber i skolen og leser mange kortere barnebøker. Er det noen her som har en personlig grense for hvor kort en bok skal være før man legger den inn her og tar hensyn til den når man oppgir hvor mange bøker man leser i året?

Selv registrerer jeg ikke bøker som har tatt meg mindre enn 40-45 minutter å lese. Det definerer jeg som "noe lengre barnebøker", f.eks. de korteste til Roald Dahl.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Retroaktiv science fiction.
McEwans roman om den intelligente roboten Adam synes enda mer aktuell idag enn da den kom ut i 2019. Det er først nå vi har fått klart for oss hvor radikalt kunstig intelligens kan påvirke dagliglivet vårt. Dette får McEwan klokt og vittig fram i hvordan Adam forandrer livene til eieren Charlie Friend og kjæresten Miranda.

Samtidig driver forfatteren gjøn med vår forståelse av den nære fortid. Var 1982 et år da vi hadde bærbare PCer og SMS? Var Tony Benn noensinne statsminister i Storbritannia?

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Før helgen startet jeg på Når kongen dør, av Elina Backman. Det er en debut av en finsk krimforfatter. Den leste jeg raskt ut! Likte den veldig godt, og har satt bok nr. 2 på ønskelista allerede.

Av Kafka har jeg kun lest Prosessen. Den var ikke lettlest, og jeg husker den som noe kjedelig.

Ønsker alle en god helg videre :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nei dessverre tror jeg ikke den er på nrk skulle ønske det. Kanskje NRK kjøper den inn? Krim hørtes bra ut. Håper du får en god lesning og ha en god tur i hagen :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Akkurat avsluttet Hr Penumbras døgnåpne bokhandel.
Små-trivelig og små-spennende og en artig liten sak av en bok.
Jeg har aldri lest Kafka, men jeg tipper Hr Penumbra kunne vært et herlig pause innslag hvis jeg altså strevde med en Kafka
(Jeg må da lese en Kafka en gang? Får mote meg opp en stund til)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg holder på å lese «Den himmelske makrell» av Tor Åge Bringsværd og morer meg kostelig. Science fiction leser jeg ytterst lite av men når det er skrevet av denne mannen fryder jeg meg…spenning er det og!
Denne uken var temaet Johan Borgen og hans forhold til Fredrikstad på biblioteket så da lånte jeg med meg «Natt og dag» noveller som jeg så vidt har fått startet, den første novellen er skrevet fra Akerøya på Hvaler…å, jeg kjenner det så godt!
En annen novellesamling jeg leser i er «Weekend i Guatemala» av nobelprisvinneren Miguel Angel Asturias, gode de og men her er det krig og overtramp på sivilbefolkningen som er tema.
Av Kafka har jeg bare lest «Prosessen».
God lesehelg!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Nok en flott og beroligende leseopplevelse om et ubehagelig og aktuelt tema i disse krigerske tider. Anbefales på det sterkeste, ikke minst for folk som føler uro over hva en egentlig får ut av å ta inn alt mulig på skjermer av ulike slag. Bok ruler, og Harald Høibacks introduksjonsbok til Clausewitz (han med boka "Om krigen") er intet unntak. Og Clausewitz var også så heldig at han hadde en fantastisk kone... God lesning!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Veldig greit å ha flere bøker tilgjengelig, men nå når våren kommer, og hagen «gauler», blir det færre timer til lesing.
Siden du spør, kom jeg på at jeg en gang for lenge siden begynte på «Brev til Milena». Strengt tatt bare delvis skrevet av Kafka. Den leste jeg aldri ferdig, uvisst av hvilken grunn. Kanskje jeg var for ung, har en erindring om at jeg kjedet meg. Gjerne jeg hadde sett annerledes på innholdet nå.

God bokhelg alla ihop!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Markant kvinneportrett.

Allerede første kapittel har preg av en novelle, fint fortalt, fra en tid hvor en kunne drive et småbyapotek med én eller to ansatte. Det gjelder iallfall i den fiktive kystbyen Crosby i delstaten Maine, hvor handlingen utspiller seg i så godt som hele boka.

I to første novellene er det unge mennesker som går gjennom livskriser; bipersonen Olive Kitteridge derimot virker (så langt) som å ha levd et godt, stabilt liv. Er det empati som er Olives sterkeste egenskap i disse to første historiene?

Først i et «Et lite piff» møter vi Olive som protagonisten, slik at vi kommer inn i hennes tankesett. Hennes «practical jokes» er ment å være urovekkende, men om de faktisk påvirker svigerdatterens skråsikkerhet får vi ikke vite noe om. Ellers får vi inntrykk av at hun har vanskelig for å gi slipp på en sønn som alt har nådd en alder på 38.

I en senere historie velger Olive en omvei for å slippe å se sønnens og svigerdatterens nylig fraflyttede hus. Heller tar hun en annen vei for å betrakte legevakten der hun og ektefellen Henry ble tatt som gisler en tid tilbake. Jeg ser disse siste turene som Olives måte å håndtere et traume som ekteparet aldri snakker om. Typisk for denne og andre noveller er at de gjerne omfatter mer enn én historie.

Tap, sorg og forsoning
Så følger to gode, intense historier om tap og sorg. Olive opplever selv at både mann og sønn nå er utenfor rekkevidde. Olive oppsøker to situasjoner - bevisst eller ubevisst - der andre kvinner nylig har opplevd tap i nær familie. Deres sorgreaksjoner viser seg annerledes enn Olive hadde forestilt seg på forhånd.

Et forsøk på å gjenforenes med sønnen i storbyen New York blir en skakende nedtur for Olive. Godt fortalt. Vil hun være i stand til å reparere skaden? I den siste historien ser vi tegn til en ny opptur.

Strout viser seg som en klok menneskekjenner i sine historier om Olive. Hun er en karakter som framstår som den mest komplekse og interessante i novellesyklusen. Samtidig er nok småbylivet i Maine mer gjennomsiktig og homogent med folk som er tettere på hverandre enn i storbyene lenger sør.

Olive Kitteridge inngikk I samlesingen i Lesesirkelen 2024. Der kan du finne andre gode kommentarer til boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne helgen har jeg flere bøker jeg kunne tenke meg å lese. Men jeg skal fortsette på boken jeg begynte på i kveld nemlig Frank Kafka Slottet. Det har nemlig kommet en tysk ny tvserie som jeg ønsker å se. Dermed tenkte jeg kunne starte med Kafka aldri lest noe av før. Har du lest Kafka før?

Hva leser du denne helgen?

Ønsker alle en god helg :)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Her har du lenken til intervjuet: https://amalieskraminfo.wordpress.com/anniken-greve-intervjuer-merete-morken-andersen/
Og når jeg skrev " sykkelklemmer" var det fordi jeg må ha lest en oversatt versjon av diktet, og det var det sentrale ordet jeg husket!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Marianne MSolAlice NordliLena Risvik PaulsenIngeborg GEivind  VaksvikMarit AamdalSigrid Blytt TøsdalBente NogvaLailaReidun SvensliBertyTor Arne DahlBjørn SturødHilde H HelsethStine AskeAnniken RøilIna Elisabeth Bøgh VigreLinda RastenRoger MartinsenHarald KTonje-Elisabeth StørkersenElisabeth SveeStig TTovesveinKorianderTone SundlandSigrid NygaardTonje SivertsenTorTone Maria Jonassenanniken sandvikLars MæhlumTanteMamiePiippokattaReidun VærnesSilje HvalstadFrisk NordvestMorten Müller