Varsjøen

av (forfatter).

Kolon 2016 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 4.48 (23 terningkast.)

68 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Sommeren 1991. Morten Bodrum og hans tre år eldre bror, Markus, er en del av en vennegjeng som drar til Varsjøen for å bade. Ved en fjellskrent faller Markus, slår hodet og drukner. Over 20 år senere får Morten en telefon fra barndomsvennen Tommy Lystad, som hevder han vet hva som egentlig skjedde den sommerdagen ved Varsjøen. Morten Bodrum rykkes ut av en allerede vanskelig livssituasjon, og han begir seg ut på en reise som skal vise seg å bli skjellsettende.

«Varsjøen» er en roman om de mørke sidene av å vokse opp i Norge - en elegant, lavmælt og til tider komisk skildring av en mann som får både fortiden og nåtiden snudd på hodet.

Bokdetaljer

Forlag Kolon

Utgivelsesår 2016

Format E-bok

ISBN13 9788205492219

EAN 9788205492219

Omtalt sted Oslo Akershus

Språk Bokmål

Sider 181

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 10 8 3 0 0

Bokomtaler

En artig liten bok, av en for meg, ny forfatter.
Det artigste var at han beskriver og beveger seg rundt i flere områder i Norge hvor jeg er veldig godt kjent.
Men rent bortsett fra det, så er dette ei bok om gamle traumer og skyldfølelse. Og at fortida plutselig innhenter hovedpersonen, slik at han føler at han blir nødt til å møte det han trodde var hans store og vonde hemmelighet.
Jeg sier ikke mer. Bare at boka er fullt ut lesbar og at jeg gjerne leser mer fra Thomas Marco Blatt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Varsjøen er dyster og lavmælt. Den er elegant og mørk, og skildrer den mørke siden ved norsk oppvekst og hvordan barndomstraumer påvirker voksenlivet. Dette er ingen lettlest roman, leseren må tyde mange små hint og bemerkninger for å få med helheten. Boken har godt driv og en fin rød tråd. Jeg er veldig delt når det gjelder denne romanen.

Jeg ser hvorfor denne boken har fått så mye god kritikk. Jeg ser den gode historien, det dystre og elegante. Dessverre taklet jeg ikke hovedpersonen, noe som trakk ned leseopplevelsen min for mye.

For full anmeldelse, se edgeofaword: Varsjøen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Broren min hadde vært død i over tjue år da Tommy Lystad ringte meg den kvelden.
Guttene var lagt, og Ragnhild og jeg sto på kjøkkenet og snakket om «situasjonen vår», rettere sagt, Ragnhild snakket om «situasjonen vår». Kort oppsummert levde vi på en inntekt, hennes inntekt, siden jeg hadde gått hjemme i over et år, etter at jeg fikk sparken fra Møller Bil. Det siste likte ingen av oss å snakke om, så Ragnhild konsentrerte seg om det vi kunne gjøre noe med, nemlig å skaffe meg en jobb igjen. Det var aldri meninga at hun alene skulle forsørge en familie på fire, i alle fall ikke over så lang tid, var det ikke bare rett og rimelig at jeg også bidro til husholdningen? Eller var jeg kanskje blitt lat, var det derfor jeg ikke engang klarte å komme meg til NAV Bjerke og melde meg arbeidsledig?»

Fortellerstemmen i romanen Varsjøen av Thomas Marco Blatt er Morten Bodrum, tobarnsfar og gift med Ragnhild. Romanen ble utgitt i 2016 på Kolon Forlag, og eksemplaret jeg har lest har jeg lånt av biblioteket.

Sitatet over er fra begynnelsen av romanen og sitatet under er fra slutten av første kapittel:

«I farten kunne jeg ikke huske når jeg sist så Tommy Lystad, men jeg hadde i hvert fall ikke sett ham siden jeg flyttet hjemmefra, og nå ringte han altså meg, om den fatale sommerdagen ved Varsjøen. Det var klart jeg visste hva som skjedde den dagen for over tjue år siden, sa Tommy; Markus falt fra en fjellskrent, slo hodet og druknet i Varsjøen. Det visste vi alle, men han, Tommy Lystad, visste hva som virkelig skjedde den sommerdagen. Vi burde møtes, sa Tommy Lystad og hostet hult, som om hosten satt dypt i lungene. Kunne jeg ringe ham tilbake?...
...Utenfor var det mørkt, med unntak av lysene fra rekkehusene i Selvbyggerveien og månen som glødet som et hvitt stempelmerke på den svarte himmelen.
«Morten, hva er det?» sa Ragnhild, og jeg frøys og jeg svettet, og jeg klarte ikke å slutte å skjelve. Det eneste jeg tenkte på var broren min, der han la med bakhodet stikkende opp av det mørke vannet. Bare det. Bare krusningene som skvulper mot hodeskallen, og det våte håret, spredt utover som solstråler, i ett med vannflaten.»

Forfatteren klarer allerede i første kapittel å skape stor nysgjerrighet om hva som skjedde den sommerdagen da broren druknet. Hva er det Tommy Lystad har å fortelle. Men også; hva har skjedd i livet til Morten etterpå og hva vil skje fremover. Litt etter litt får vi vite om barndommen til Morten og livet han lever i dag. Uten å drukne historien i detaljer. Uten at det blir en tristesse. Elegant veksling mellom nåtid og fortid. Romanen på 182 sider var rett og slett en innholdsrik sluke-roman. Den gjorde inntrykk å lese.

Romanen har fått gode anmeldelser; det er sitert fra disse her på Kolon Forlag. Det fortjener den synes jeg. Og bokomslaget; det beskriver innholdet så bra. Jeg ser virkelig frem til å lese flere bøker av Thomas Marco Blatt som forlaget presenterer slik:

«Thomas Marco Blatt, født 1980 i Pusan, Sør-Korea, oppvokst i Oslo og på Sørumsand. Han har gått Skrivekunstakademiet i Bergen og forfatterstudiet Litterär gestaltning ved Göteborgs universitet. For diktsamlingen Slik vil jeg måle opp verden (2006) mottok han Tarjei Vesaas’ debutantpris, og har siden utgitt to diktsamlinger og en ungdomsbok. Varsjøen er hans første roman.

Omtalen er kopi av et innlegg på bloggen min her

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Stemmer det at gamle mennesker enten blir altfor tynne eller altfor tjukke? Hvis det stemmer, hva kommer det av? Forteller det noe om livet de har levd?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

(...) den eneste kafeen i landet som serverte hjemmebakte kanelboller på størrelse med rumpeballer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Målet er 40 bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Ho sykla bort - og andre noveller" av Solfrid Sivertsen
 • "Tiden er ilden vi brenner i - roman" av Thomas Marco Blatt
 • "Mellom dem" av Richard Ford
 • "Doris Lessing - en litterær forfølgelse" av Elisabeth Beanca Halvorsen
 • "Syng meg vekk" av Bror Hagemann
 • "Stupet - Leif Grungs krig" av Nicholas Møllerhaug
 • "Leo" av Bror Hagemann
 • "Nå solen med en finger - dikt" av Alexander Bertin Øyhovden
 • "Hogst" av Rikard Ingdal
 • "Jeg skal beskytte deg - roman" av Birger Emanuelsen
 • "Og slik er det også med deres barn - roman" av Nicolas Mathieu
 • "Naturhistorie - roman" av Marte Huke
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver