Uperfekt

våg å vise hvem du er

av (forfatter) og Benedicta Windt-Val (oversetter).

Cappelen Damm 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.75 (24 terningkast.)

81 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788202427535

EAN 9788202427535

Språk Bokmål

Sider 257

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 11 5 3 0 0

Bokomtaler

Bokens budskap er kort og godt; hvordan våge å være seg selv. Herlig å lese en slik bok som i tillegg er basert på 10 års forskning.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Uperfekt er en interessant bok basert på Browns forskning. Det at boka er basert på forskning gjør at den blir noe mer og annet enn en vanlig selvutviklingsbok fra "over there".

Brown har intervjuet 1280 informanter, både kvinner og menn, og brukt en kvalitativ metode kalt Grounding Theory , noe hun forklarer i eget kapittel for interesserte bakerst i boka. Selv synes jeg det er interressant med tanke på mitt kommende masterstudie i sosialt arbeid. Men poenget mitt er egentlig å si noe om at det er en omfattende studie hun har bak boka og teoriene sine.

Uperfekt tar opp temaer som sårbarhet og skam. Skam snakker vi vanligvis ikke om, men det styrer veldig mye av våre handlinger. Mange blir oppdratt med skam, mange familier, skoler og arbeidsplasser lider under det. Det er interessant å se at skam innebærer så mange ting, og forskjellige ting for kvinner og menn. Skam er knyttet til de fleste områder, spesielt utseende, penger, partner, arbeidsliv, om å ikke være god nok, pen nok, tynn nok, rik nok etc etc.. Samfunnet vårt er preget av en .."aldri nok"-kultur, mener Brown. Menns skam er knyttet til maskulinitet, det å ikke være svak. At dette fortsatt henger så sterkt i var en overraskelse for meg, men hennes forskning viser at noe av det værste for menn, er å være svake.

-"-når vi ikke erkjenner på hvilken måte og hvor vi er ømfindtlige, løper vi en større risiko for å bli såret." (s.51)

Brown skriver også mye om sårbarhet, om sårbarhetens våpenlager (forsvarsmekanismer), og at hvis vi skal bli hele mennesker må vi tørre å vise sårbarhet før vi kan utvise stort vågemot. Motsatsen er likegyldighet og mangel på engasjement. Hun mener det er skammen som ligger under for mangel på engasjement, og det er den vi må tørre å oppdage og gjøre oss motstandsdyktige overfor. Motstandsdyktighet mot skam er et sentralt begrep som en vei videre i hennes bok. Brown tar til orde for en rehumansiering av utdannelse og arbeid. Ledelse og organisasjoner vies et eget kapittel i boka, likedan et for område familie og omsorg for barn.

" Ja, det er tøfft å snakke om skam. Men den samtalen er ikke på langt nær så farlig som det vi skaper med tausheten vår! Alle opplever skam. Alle er redde for å snakke om den. Og jo mindre vi snakker om den , desto mer opplever vi den."
Vi må være sårbare hvis vi vil ha mer mot, hvis vi ønsker å utvise stort vågemot. Men som jeg sa til Harry Potter-vennen min - hvordan kan vi gjøre oss synlige hvis skammen har gjort oss livredde for hva folk kan komme til å mene om oss? " ( s. 70)

Brown viser til mange interessante sider i boka si. Blant annet trekker hun frem krigsveteranene som USA har mange av. Hun skriver at soldater er opplært til å stenge av for sin sårbarhet for kunne gå ut i krig. Derfor sliter svært mange etter krigen også, spesielt fordi det ikke har vært noe apparat som har tatt deres følelser og traumer på alvor i ettertid. Det er høy selvmordsfrekvens hos krigsveteraner, noe man også kan finne hos andre harde yrker, som advokater, innen finans og politi.

Hun skriver også om flere områder i Sårbarhetens våpenlager, og kaller dem skjold som : frykten for glede, perfeksjonisme, neddoping, viking eller veiking, overdrevent åpenhet og flombelysning, sjokkbrekk, sno deg, kynisme, kritikk, kulhet og grusomhet. Disse områdene beskrives nøye og alternativer vises for å bryte med disse mønstrene. Innledningsvis skriver hun dette:

"Som barn lærte vi å beskytte oss selv mot å bli såret, forkleinet og skuffet. Vi tok på oss en rustning . Vi brukte tankene, følelsene og adferden vår som våpen; og vi lærte hvordan vi skulle fordufte, ja til og med forsvinne. Nå, som voksne, innser vi at hvis vi skal leve med mot, hensikt og tilknytning - hvis vi skal være den personen vi lengter etter å være- må vi bli sårbare igjen. Vi må ta av oss rrustningen, legge ned våpnene, stå frem og gjøre oss synlige. " (s. 110)

Uperfekt er skrevet av en professor i sosialt arbeid. Jeg er selv sosialarbeider og kjenner igjen en del tematikk i boka som temaer jeg arbeider med innenfor tilknytning og sårbarhet. Samt det å fokusere på styrker og muligheter, istedet for å tenke mangler og ikke-god-nok. Jeg jobber spesielt med disse temaene når jeg holder kurs for og utreder potensielle fosterforeldre. Denne boka går imidlertid mye mer generelt til verks og er allmengyldige, da den berører livet til hver enkelt av oss. Som enkeltperson, en del av en familie, venneflokk, klasse, arbeidsplass, samfunnsmedlem----

Jeg kunne sitert og referert mye mer, men det er så mye å ta av her, at jeg anbefaler deg selv å lese boka. Om den virker tung så ta et kapittel nå og da. Boka er dessverre tildels skjemmet av dårlig oversettelse og tidvis tungt språk, men innholdsmessig er den verdt det. Leser du godt engelsk, kan antageligvis originalen være å foretrekke. ( Daring greatly)

Kapitlene om å rehumanisere arbeid og utdanning , samt helhjertet foreldreinnsats og det å våge å være de voksne vi ønsker at barna våre skal bli var spesielt interressant og befriende lesing.

" Hvem vi er og hvordan vi samhandler med verden, har mye større betydning for hvordan barna våre kommer til å klare seg, enn alt det vi vet om oppdragelse." (s. 215)

Mer om boka i blogginlegget mitt HER

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Befri deg fra perfeksjonisme og skam. Utvis stort vågemot ved å vise sårbarhet. Sammen gjør vi verden til et bedre sted!

Jeg lånte denne boka etter å ha sett en TED-video av Brené Brown på YouTube. Boken er lettlest, engasjerende og full av levende eksempler fra hennes eget liv og fra intervjuer fra forskningen hennes. Det handler om "aldri nok kulturen", om ekte tilknytning og tilhørighet. Vi kommer inn på en mengde kategorier vi kan kjenne på skam. Utseende, penger, morsrollen, helse osv. Utover i boken kommer det også egene kapitler om skam i utdanningssystemet, arbeidsplassen og i foreldrerollen. Det krever mot å være sårbar. En tankevekkende og inspirerende bok. Anbefales!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

La ikke det bedre være det godes fiende (Voltaire). En tyve minutters spasertur som jeg faktisk går, er bedre enn den seks kilometers løpeturen som jeg ikke løper. [...] Et middagsselskap med hjemkjørt kinamat er bedre enn den elegante middagen jeg aldri inviterer noen til.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Å sørge for at vi tar ansvar for det vi sier, er en måte å gå frem på for å sjekke intensjonene våre. Utvis stort vågemot og sett navnet ditt under den kommentaren du nettop la ut på Internett. Hvis du ikke føler deg komfortabel med å vedkjenne deg det, så ikke si det.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det jeg har funnet gjennom forskning, er at tillit bygges opp i løpet av svært korte øyeblikk som jeg kaller Sliding Door-øyeblikk etter filmen Sliding Doors. I enhver samhandling ligger det en mulighet for å etablere kontakt med eller snu deg vekk fra partneren din. [...] Ett slikt øyeblikk er ikke så veldig viktig, men hvis du alltid velger å snu deg bort, vil tilliten i forholdet ruste - meget gradvis, meget langsomt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker lest.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2018


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Nytt blikk på autoimmun sykdom" av Sofie Hexeberg
  • "Energityvene - utmattelse i sykdom og hverdag" av Torkil Berge
  • "Berøring" av Peder Kjøs
  • "Snu deg til meg! - det du gjør i løpet av ett mikrosekund, avgjør hvor relasjonene dine ender opp" av John Gottman
  • "Hemmeligheten - slik lever du godt - lenge" av Wasim Zahid
  • "Mens du hviler" av Tomas Sjödin
  • "Du kan f√• det bedre - forst√• mer av deg selv og relasjonene dine" av Peder Kj√∏s
  • "Mamma er en gåte - når kroppen angriper seg selv" av Anita Kåss
  • "Gå glipp - om begrensningens kunst i en grenseløs tid" av Svend Brinkmann
  • "Når kroppen sier nei - prisen vi betaler for skjult stress" av Gabor Maté
  • "Jeg vet at man kan bli helt glad igjen - min historie" av Eli Rygg
  • "Dødsryddig - en oppløftende bok om å rydde i et helt liv av ting" av Margareta Magnusson
Alle bokanbefalinger for dette verket