Stå imot

si nei til selvutviklingen

av (forfatter) og John Erik Frydenlund (oversetter).

Forlaget Press 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.57 (7 terningkast.)

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Overalt i dagens samfunn møtes vi av kravet om forandring. På jobben skal vi rasjonaliseres, omorganiseres og effektiviseres. Hjemme skal vi alle være sunnere, friskere, gladere og mer positive. I bunnen for alt ligger kravet om selvutvikling. Det holder ikke bare å være den samme gamle lenger. Alle må vi utvikle oss. Alle må vi hele tiden ustanselig arbeide for å bli bedre versjoner av oss selv.

I sin skarpe og frigjørende lille bok Stå imot tar den danske psykologiprofessoren Svend Brinkmann et bitende oppgjør med denne tenkemåten. Hva om vi ikke bør utvikle oss - men heller lære oss å stå stille? Hva om livet ikke handler om å finne seg selv - men i stedet om å avfinne seg med seg selv? Hva om det er klokere å tenke negativt enn positivt? Og hva om plikt, dyd og verdighet er mer fruktbare begreper enn entusiasme, ambisjoner og omstillingsevne? Stå imot er et befriende, overbevisende og vittig forsvar for en alternativ måte å se livet på - og samtidig en krass kritikk av noen av de viktigste samfunnstendensene i dag.

Forlag Forlaget Press

Utgivelsesår 2015

Språk Norsk bokmål

Bokelskeres terningkastfordeling

0 4 3 0 0 0

Når jeg gir en filosofisk anlagt bok mellom tre og fire på terningen, så vil det si at boken er en god filosofisk bok. For det meste er filosofiske bøker uforståelig svada for meg for å sette det litt på spissen. Men det er ikke det direkte tilfellet med Svend Brinkmanns bok. Han baserer mye av det han skriver på stoikerne som var tilhengere av stoismen, en filosofisk retning fra antikkens Hellas og Roma som vektla dyd, rasjonalitet og sinnsro gjennom aksept av naturens orden og kontroll over egne reaksjoner.

Boken er også en motsetning til dagens selvhjelps- og selvutviklingsfilosofi. Hva om selvhjelpsbøker er mye mer unødvendig og mindre til hjelp enn vi som samfunn tror? De selvhjelpsbøkene jeg har lest opp igjennom har stor sett hatt et veldig overfladisk og typisk innhold: Tenk positivt, hør på din indre stemme, kjenn nøye etter, bli ett med universet, lev i nået osv. Brinkmann tar et lite oppgjør med denne tankegangen i boken sin. Han gjør det også på en ganske morsom og underholdende måte, og med et glimt i øyet.

Selvom noe av boken blir litt høytsvevende til tider så tar jeg essensen i budskapet hans noe som gir pannebrasken litt eksta arbeid neste gang jeg leser eller møter på den medisin selvhjelpsforfatterne hevder deres filosofi bringer med seg. Jeg tror allikevel at Brinkmann setter ting litt på spissen med overskrifter som "slutt å kjenne etter" og "fokuser på det negative i livet ditt", men på en god måte gir han disse overskriftene en begrunnelse som kan ha noe ved seg, selvom han har en tendens til å bevege seg mot den andre grøften. Jeg synes det allikevel er godt å lese noen motstemmer mot den rådende livsfilosofien som dagens selvhjelpskonsepter kommer med.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det å lese denne boken etter at jeg akkurat hadde irritert meg over den amerikanske sjargonen i forrige bok var en lise for sjelen! Det er også en interessant og morsom bok, den omhandler egentlig kritikk mot mye av selvhjelp, positiv psykologi og er skrevet etter samme mal som selvhjelpsbøker.

Det er selvfølgelig mye substans i en slik bok - på samme måten som en relasjon mellom to mennesker, består av historiene og handlingene til begge menneskene + det unike som oppstår i kombinasjonen, er det slik vi mennesker også forholder oss til samfunnet. Når noe går feil, kan det da være feil hos begge parter eller det kan rett og slett hende at kombinasjonen ikke "treffer". Et typisk eksempel er pappapermisjon - uansett hvordan man legger det opp fra statlig side er det noen som har uvanlige yrker eller er i en midlertidig tilstand som gjør at dette ikke "treffer". Det er alikevel ikke nødvendigvis noe galt med hverken personene eller reguleringene for pappapermisjonen, bare at i dette ene tilfelle var det ikke klaff.

Ulempen med selvhjelpslitteratur er at den hele tiden setter fokus på hva du (som enkeltmenneske og individ) kan gjøre bedre, anderledes eller rett og slett bare mestre (eller "holde ut" Som jeg tror Svend Brinkmann heller ville ha sagt ...) Da er det lett at man skyver vekk strukturene som er det egentlige problemenet. Blir som feminisme - selv har jeg som kvinne opplevd et enkelt og positivt arbeidsliv, betyr det at feministene og deres snakk om glasstaket bare er pjatt? Eller har jeg vært heldig? Eller burde feminismen ha byttet slagmark? Eller er det noe spesielt med meg? Er jeg som en av de selvstendige næringslivslederene som rett og slett ikke kan ta pappapermisjon fordi han risikerer at hele bedriften går ad undas? En liten særing rett og slett. Jeg vet ikke, men jeg vet at det å individualisere alle utfordringer og problemer er oppskriften på psykiske problemer. Ikke bare har du det jævlig, det er til og med din egen feil ...

Jeg synes dette som omhandler at dette med relasjonskompetanske blir en "handelsvare" var spesielt interessant. Og også dette som jeg nevner lengre opp, med at positiv psykologi utnyttes til å lage en skjev skyldfordeling på hvem som reellt sett har ansvaret.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lister som inneholder dette verket

Alt jeg leser disse måndenen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

• Til naturen
  • Det høyeste vesen - roman
  • Oljelandet - fortellinger fra innsiden
  • Selvmordsaksjonen - beretningen om forsøket på å innføre demokratiet i Irak året 2004
  • Invasjonen - en fremmed i flyktningstrømmen : dannelsesroman
  • Bevissthet - forstå hjernen og få et bedre liv
  • Sannhet til salgs - et forsvar for den frie forskningen
  • Fremtidsmennesket - hva den bioteknologiske revolusjonen betyr for deg
  • Selvbedraget - Norge og klimakrisen
  • Det store skolesviket - en diagnose og 18 forslag til forbedringer
  • Homo solidaricus - et oppgjør med myten om det egoistiske mennesket
  • Svømme med haier - en reise i finansverdenens innerste sirkler
Alle bokanbefalinger for dette verket