Ruth Maiers dagbok

en jødisk flyktning i Norge

av (forfatter), Ruth Maier (medforfatter) og Jan Erik Vold (gjendikter).

Gyldendal 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.45 (20 terningkast.)

120 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Ruth Maier var en jødisk flyktning fra Wien som kom til Norge i 1939. Her ble hun en god venn av Gunvor Hofmo. I 1942 ble hun drept i Auschwitz, bare 22 år gammel. Ruth Maier skrev dagbøker hele sitt liv, og ut fra åtte dagbøker og mange brev forteller Jan Erik Vold hennes historie.

Omtale fra forlaget

Den gripende dagboken til en ung jødinne i Norge .; før og under siste verdenskrig Ruth Maier var en bråbegavet jødisk flyktning fra Wien som kom til Norge før krigen, tok norsk artium i 1940, ble kjent med lyrikeren Gunvor Hofmo og kamperte sammen med henne i to år. 26. november 1942 ble hun tatt i den store massearrestasjonen av jøder i Norge og fraktet til Auschwitz og gasskammeret der. Ruth Maiers dagbok inneholder hennes opptegnelser livet ut, fra hun var en skolepike på tolv. Dagbøkene fra Norge var det vår store dikterinne Gunvor Hofmo som tok vare på. Hun fant i Ruth Maier en "tvillingsjel", og sorgen over Ruth skaper grunntonen i hennes diktning. Jan Erik Vold har arbeidet et tiår med denne boken og blant annet oppsøkt Ruths søster i England. Den gir et bilde av et dramatisk og innholdsrikt liv. Da Ruth Maier myrdes 22 år gammel, er det et levd liv som tar slutt.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788205340381

EAN 9788205340381

Omtalt tid 1900-1945

Omtalt sted Norge Østerrike

Omtalt person Ruth Maier

Språk Bokmål

Sider 411

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 12 2 2 1 1

Bokomtaler

Den som åpner denne boka i den tro at den handler om Holocaust, vil mest sannsynlig bli skuffet. Derimot handler boka om den jødiske jenta Ruth Maier i årene før hun ble deportert til Auschwitz.

Jan Erik Vold har gjennomgått Ruths åtte dagbøker, som i tiden etter deportasjonen ble oppbevart av venninnen og lyrikeren Gunvor Hofmo. Samlingen er svært unik i norsk sammenheng.

Gjennom dagboknotatene blir vi kjent med Ruth. Hun var en svært begavet ung kvinne på mange områder. Ikke bare utmerket hun seg med en akademisk legning, men hennes evne til å formulere seg skriftlig viser at hun hadde talenter utenom det vanlige. Dessuten hadde hun talenter innen malekunst og tegning.

Ruths følelsesliv var svært sterkt. I tiden etter at hun kom som flyktning til Norge, holdt hun nesten på å forgå av en tyngende ensomhet. Etter et nervøst sammenbrudd hadde hun et opphold på en psykiatrisk avdeling. Med tiden kom hun til å erkjenne at hun var lesbisk og hun og Gunvor Hofmo hadde i en periode et kjærlighetsforhold.

Boka er - både takket være Ruth selv og ikke minst Jan Erik Vold som har sydd sammen alle dagboknotatene - nydelig og tidvis nesten poetisk. Det er en tragedie at hun på grunn av krigen og nazismen endte sitt liv i så ung alder, uten å få leve et fullverdig liv. Mest sannsynlig har verden gått glipp av en stor kunstner.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Denne klarte jeg virkelig ikke høre ferdig. Jan Erik Vold har en helt egen måte å lese på - og jeg fikk den IKKE til å passe på denne boken. Holdt ut - og holdt ut, men ga opp. Tenkte at det finnes mange andre bra bøker jeg kan lytte til - eller lese - selv om Ruth Maiers liv er interessant

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Skjønnlitteratur og sakprosa.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Jeg glemmer ingen" av Gunvor Hofmo
 • "Mørkets sangerske - en bok om Gunvor Hofmo" av Jan Erik Vold
 • "Tidsvitner - fortellinger fra Auschwitz og Sachsenhausen" av Jakob Lothe
 • "I slik en natt - historien om deportasjonen av jøder fra Norge" av Kristian Ottosen
 • "For Leas skyld - roman" av Marianne Terjesen
 • "Et lykkebarn - gutten som overlevde Holocaust og ble dommer i Haag" av Thomas Buergenthal
 • "Natt og tåke - historien om Natzweiler-fangene" av Kristian Ottosen
 • "Samlede dikt - kommentert nyutgave" av Gunvor Hofmo
 • "Falskmyntner i Sachsenhausen - hvordan en norsk jøde overlevde Holocaust" av Moritz Nachtstern
 • "En uskyldig tid - den eneste sanne beretningen om Jan Jakobsen, Rein Skåde, den store Herder og den skjønne Marketa Holdt" av Jonny Halberg
 • "Kathe, alltid vært i Norge - biografi" av Espen Søbye
 • "Våkner om natten og vil noe annet - roman" av Geir Gulliksen
Alle bokanbefalinger for dette verket