Presidentens mann

oppdrag Sør-Sudan

av (forfatter) og Tomm Kristiansen (oppleser).

Cappelen Damm 2009 CD

Gjennomsnittlig terningkast: 4.82 (11 terningkast.)

42 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

I 2005 tok Afrikas lengste krig slutt. Sør-Sudan fikk indre selvstyre etter 22 års borgerkrig med nord. Freden skulle sikres, økonomien etableres og en stat bygges. De nye lederne hadde en visjon om demokrati, men hadde ingen erfaring med folkestyre. De skulle skape en statsadministrasjon, men ingen hadde gjort det før. Geriljasoldater skulle bli byråkrater og politikere. Folket skulle opplyses, men her var ingen massemedier. Den nye regjeringen sendte bud på Afrika-kjenneren Tomm Kristiansen og gjorde NRKs tidligere korrespondent til rådgiver for president Salva Kiir.Han skulle spre presidentens budskap både lokalt og internasjonalt, og gjøre ham til et samlende symbol. Og mens de bygger landet må regjeringen håndtere både etniske motsetninger, Herrens motstandshær, den internasjonale straffedomstolen, Darfur og de enorme oljeinntektene. Tomm Kristiansen gir et fascinerende portrett av et land i støpeskjeen.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2009

Format CD

ISBN13 9788202311094

EAN 9788202311094

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 9 2 0 0 0

Bokomtaler

Om et meget spesielt oppdrag!

Etter mer enn 20 år med borgerkrig mellom det muslimske Nord-Sudan og det kristne Sør-Sudan, ble det omsider inngått en fredsavtale i 2005. Sør-Sudan fikk indre selvstyre, og uten å ha noen demokratisk tradisjon, skulle landet styres som et demokrati. Med president Salva Kiir i spissen, en mann som virkelig ønsket at alt skulle gå riktig for seg, begynte man forsøksvis å etablere en statsadministrasjon. Salva Kiir slo hardt ned på alle forsøk på korrupsjon. Og som om ikke det var nok, ønsket han også at kvinnenes stilling skulle bli mer frigjort. Å bygge en statsadministrasjon med en egen økonomi, utgjorde en formidabel utfordring i et land hvis ledere i grunnen kun hadde geriljasoldat-bakgrunn. Massemedia fantes ikke.

I forbindelse med etableringen av den selvstendige republikken, sendte den nye regjeringen bud på Tomm Kristiansen, tidligere NRK-korrespondent og Afrika-kjenner. De ønsket at han skulle hjelpe den nye regjeringen med å spre budskapet om fred både internt i Sudan og i verden for øvrig. Kristiansen var kommunikasjonstådgiver for presidenten i årene 2006 - 2008, og det er dette oppdraget denne boka handler om.

Noen av de største utfordringene den nye regjeringen i Sør-Sudan sto overfor var etniske motsetninger - ikke bare mellom det muslimske nord og det kristne sør, men også blant deres egne, hvor muslimer utgjorde et mindretall. President Salva Kiir skulle være president også for det muslimske mindretallet - ikke bare for de kristne. Det var dessuten sterke krefter i sving som ikke ønsket fred, og som gjorde alt for at fredsprosessen skulle mislykkes. Bl.a. ble det satt ut rykter om at president Salva Kiir var død. Forfatteren forteller om at det ikke var gjort i en håndvending å få avkreftet slike rykter, fordi infrastrukturen i landet var ødelagt etter den mangeårige borgerkrigen. En av de største utfordringene var for øvrig at det er i sør Sudans oljeforekomster ligger. Eller rettere: i området på midten av det tidligere Sudan - området de fremdeles ikke kunne enes om hvem som skulle ha rettighetene til. Noe som kompliserte det hele var at oljen måtte fraktes i rør gjennom Nord-Sudan for å nå ut til Rødehavet - der den eksporteres videre. Var det kanskje mest rettferdig at oljeforekomstene ble delt mellom nord og sør?

Å være stasjonert i Sør-Sudans hovedstad Juba, uten tilgang til egen bil, var og ble en utfordring for Kristiansen. Underveis forteller han også om bistandsarbeid, og om hvordan dette virket på befolkningen og de styrende myndigheter i Sudan. Spørsmålet om "kunne kanskje Norge betale ditt og datt" dukket stadig opp. Sør-Sudan hører for øvrig med til det land i Afrika som visstnok har mottatt flest bistandskroner fra Norge.

Kristiansen forteller om Norges-besøk og om en bistandsfinansiert folketelling som holdt på å gå i vasken, men hvor han brukte sine kunnskaper til å påvirke presidenten til å ta hensiktsmessige beslutninger. Presidenten trengte også råd om når det sømmet seg å ta av seg hatten under ulike representasjoner.

På Wikipedia kan jeg for øvrig lese at den omdiskuterte folketellingen ga som resultatet at Sør-Sudan hadde en befolkning på 8,2 millioner mennesker. I januar 2011 stemte et overveldende flertall for løsrivelse av staten Sør-Sudan, og dette landet ble erklært som selvstendig 9. juli 2011.

Nok en gang har jeg lest en besettende spennende og interessant bok av Tomm Kristiansen, lest av forfatteren selv - slik jeg foretrekker det. Denne gangen var det nesten den reneste thriller - selv om jeg visste utfallet på forhånd - fordi forfatteren får oss til å forstå hvor mye som faktisk kunne ha gått galt underveis i prosessen. Med stor respekt omtaler han de grep president Salva Kiir tok, og som førte til at det likevel gikk den rette veien. Balansert og engasjert er forfatteren når han snakker om temaet som opptar ham aller mest: Afrika! Her blir det terningkast fem!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Forsøk på holde oversikt over leseåret 2011


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Ett skritt fra døden - kriminalroman" av Tor Edvin Dahl
  • "Høyt spill om Afghanistan" av Kai Eide
  • "Før flommen - en reise i Talibans skygge" av Sigurd Falkenberg Mikkelsen
  • "Cape Town - i regnbuens tid" av Tomm Kristiansen
  • "Kvinnen bak fredsprisen - historien om Bertha von Suttner og Alfred Nobel" av Anne Synnøve Simensen
  • "Yalo" av Elias Khoury
  • "Fra Mandelas land - en fortelling om frihet" av Tomm Kristiansen
  • "Rapport fra det indre" av Paul Auster
  • "Solens port" av Ilyas Khuri
  • "Krig og diplomati - Oslo - Jerusalem 1978-96" av Odd Karsten Tveit
  • "På parfymefloden og andre reiser" av Tomm Kristiansen
  • "Marya - et liv" av Joyce Carol Oates
Alle bokanbefalinger for dette verket