Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Etter å ha vært borte i to år vender Kristian tilbake til barndomshjemmet for å ta seg av søstera Kaj. I løpet av et par sommeruker utspilles et familiedrama i huset ved havet. Romanen skildrer en familie som går i stykker, ikke av hat, men av kjærlighet.
Omtale fra forlaget
En dag finner familien en baby på trappa. Det er Kaj. Hun er datteren til familiefaren Jack - en notorisk ustabil fyr. Jack og kona Ingrid tar Kaj inn som sin. Men det skal ikke bli enkelt. Særlig ikke mellom Kaj og storebror Kristian. Her går søskenkjærligheten helt på skeive. På skeive går det også mellom Kristian og broren Jens. For Lisette forstyrrer. Hun er kona til Jens. "Polarsommer" handler om en familie som går i stykker, ikke av hat, men av kjærlighet. "Polarsommer" er en oppvekst- og familieroman fra Sør-Sveriges kystlandskap. Den skildrer de sterkeste og vanskeligste følelsene oss mennesker imellom. Det er en umiskjennelig intensitet i Swärds romanunivers. Og i den poetisk ladde prosaen.
Forlag Lydbokforlaget
Utgivelsesår 2012
Format CD
ISBN13 9788242152978
EAN 9788242152978
Omtalt sted Sverige
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Den svenske forfatteren Anne Swärd debuterte med romanen "Polarsommer" i 2003. Totalt har hun utgitt tre bøker, blant annet "Til siste åndedrag" som utkom i 2010. Både "Polarsommer" og "Til siste åndedrag" kan betegnes som oppvekstromaner. "Polarsommer" utkom på norsk i 2012, i første omgang i papirutgave fra Dinamo forlag og i neste omgang som lydbok fra Lydbokforlaget. Jeg har "lest" den som lydbok.
I bokas åpningsscene er Kristian på vei hjem for første gang på et par års tid for å passe på familiens problembarn nr. 1, Kaj, mens moren og broren Jens er på vei til USA for å feriere. Kaj er 22 år, og hun ankom i sin tid familien som baby - et resultatet av et sidesprang faren hadde foretatt i sin tid. Faren, en notorisk utro og ustabil mann, har for lengst forlatt familien.
Allerede da Kaj var liten bidro hun til splittelse i den lille familien. Om det var det faktum at faren hennes aldri klarte å elske henne som gjorde hennes behov for anerkjennelse helt umettelig, eller om det er hennes status nærmest som "hittebarn", et barn som ble forstøtt av hennes egen mor, eller en kombinasjon av alt dette, skal være usagt. Hun spiller i alle fall alle ut mot hverandre - en gang og bestandig.
Vi følger familiemedlemmene gjennom en sommer, og de veksler alle på å være jeg-personer. På den måten kommer vi svært tett på dem alle, og det som fremstår som sant og ekte for en, er alt annet for en annen. Vi beveger oss frem og tilbake i tid. Plutselig er vi tilbake til den gangen faren kom hjem med lille Kaj, i en annen scene er vi vitne til moren Ingrid og faren Jacks eksplosive start på sitt forhold. En start som grunnet en het elskovsscene i et dusjkabinett på det hotellet der de begge jobbet, som resulterte i unnfangelsen av Kristian, også fikk som konsekvens at de begge fikk sparken fordi de ble oppdaget ... Etter dette var de nærmest skjebnebestemt for hverandre, uansett hvor lite forholdet hadde livets rett.
Under overflaten denne selsomme sommeren er det meste alt annet enn rolig. Mye gammelt agg påvirker forholdet mellom de tre søsknene, og at det til slutt går riktig galt ligger liksom i korten ...
Jeg likte "Til siste åndedrag" svært godt, og var derfor meget spent på "Polarsommer". Først i ettertid ble jeg oppmerksom på at dette var hennes debutbok, og at den slett ikke - slik jeg trodde - var skrevet etter "Til siste åndedrag". Det er mulig at det hadde med lydbokformatet å gjøre, men tidvis opplevde jeg hoppingen i tid og de ulike stemmene som noe forvirrende. Sånn sett tror jeg det ville vært lettere å følge tråden dersom jeg hadde lest papirutgaven. Jeg opplevde for øvrig "Polarsommer" som bitte litt svakere enn "Til siste åndedrag", hvor forfatteren graver mye dypere i persongalleriet. Når det er sagt fant jeg også mye av det samme i begge romanene, særlig beskrivelsen av dette såre som de fleste på et eller annet vis bærer med seg fra barndommen, men som noen likevel har mer av enn andre.
Barna i Anne Svärds bøker er annerledes enn de fleste, uten å være veldig outrerte. Her blir vi vitne til både overgrep, utroskap, søskensjalusi, rivalisering og svik, og alt er fremstilt på en måte som gjør at det meste glir nesten umerkelig forbi dersom man ikke er 100 % til stede i teksten. Nettopp av den grunn ble jeg ofte sittende og høre lange avsnitt om igjen for å være sikker på at jeg ikke hadde gått glipp av noen detaljer, uten at så var tilfelle når det kom til stykket. Alt i alt en roman jeg vil gi et svakt terningkast fem, og som jeg altså vil anbefale varmt! Og helt til slutt: hvorfor i all verden er det ingen som har anmeldt denne boka? Jeg har i alle fall ikke klart å finne noen anmeldelse på nettet ...
En god bok! Det som gjør at jeg likte boken er måten den er skrevet på. Måten den enkelte person i boka beskriver de forskjellige situasjoner gjør at hver og en fremstår tydligere som menneske. Veldig bra!
Jack og Ingrid er gift, og har to gutter sammen, Kristian og Jens. En dag kommer Kaj inn i livet deres. Hun blir levert på døren som baby. Kaj er Jacks datter, men Ingrid tar henne inn i varmen.
Det hele skal vise seg å bli svært vanskelig for dem alle, for Kaj er annerledes. Hun legger sin elsk på Kristian, mens Jens helst vil ha henne ut av huset. Tilstanden blir ikke bedre opp gjennom årene, og familien faller fra hverandre.
Igjen - god idé, men det blir for ullent og ujevnt dessverre.
31 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket