Pengeland

hvordan finanseliten og de superrike stjeler fra folket og truer demokratiet

av (forfatter) og Rune R. Moen (oversetter).

Res publica 2020 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

19 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Bli med på en reise inn i Pengeland - et sted der de rike skjuler sin formue for å slippe skatt og de mektige utnytter systemet til å stjele. Det er et land hvor gigantiske summer flyttes rundt, utenfor all kontroll. De superrike lever globalt og pengene strømmer over grensene, der eventuelle kontrollinstanser ikke kan følge etter. Gjennom alle historiene i boken fletter forfatter Oliver Bullough inn en rød tråd: Når finansinstitusjoner i Europa og USA har blitt sentre for hvitvasking, er noe fundamentalt galt med hvordan økonomien fungerer. Skatteparadiser, maltesiske pass, korrupsjon, amerikansk hemmelighold, skallselskaper i Panama, truster i Jersey, stiftelser i Liechtenstein . når de superrike på denne måten kan betale seg fri fra gjeldende lover og regler, undergraves demokratiet. Pengeland er en rystende fortelling fra 2000-tallet om rikdom, makt og hemmelighold.

Omtale fra forlaget

Bli med på en reise inn i Pengeland - et sted der de rike skjuler sin
formue for å slippe skatt og de mektige utnytter systemet til å stjele. Det er et land hvor gigantiske summer flyttes rundt, utenfor all kontroll. De superrike lever globalt og pengene strømmer over grensene, der eventuelle kontrollinstanser ikke kan følge etter.

Gjennom alle historiene i boken fletter forfatter Oliver Bullough inn en rød tråd: Når finansinstitusjoner i Europa og USA har blitt sentre for hvitvasking, er noe fundamentalt galt med hvordan økonomien fungerer. Skatteparadiser, maltesiske pass, korrupsjon, amerikansk hemmelighold, skallselskaper i Panama, truster i Jersey, stiftelser i Liechtenstein . når de superrike på denne måten kan betale seg fri fra gjeldende lover og regler, undergraves demokratiet.

Pengeland er en rystende fortelling fra 2000-tallet om rikdom, makt og hemmelighold.

«Hvem skulle tro at en ode til kemneren også kan være en lesefest?» - Aage Borchgrevink, Dagbladet

«Oliver Bullough har gjort eit modig og imponerande arbeid [...] eit både fascinerande og skremmande innsyn i denne mørke sida av globaliseringa. [...] «Pengeland» er ein imponerande journalistisk prestasjon.» - Tom Hetland, Stavanger Aftenblad, terningkast 5

«Boken «Pengeland» kan både fungere som en oppskrift for skurkeaktige superrike og som en øyeåpner for folk flest.» - Linn Marie Hammernes, Finansavisen

«Du kan ikke forstå makt, rikdom og fattigdom uten å kjenne til Pengeland.» - Simon Kuper, New Statesman

«En konsis, selvsikker bok ... engasjerende, smart og underholdende ... hvis du fortsatt har illusjoner om den frie kapitalismens mirakler, vil denne boken antakelig kurere deg.»
- Andy Beckett, The Guardian

«Hvis du vil vite hvorfor internasjonale kjeltringer og deres høyst respekterte økonomiske rådgivere går med hevet hode og bare vanlige folk betaler skatt, er dette den ideelle boken for deg.» - John le

Bokdetaljer

Forlag Res publica

Utgivelsesår 2020

Format Heftet

ISBN13 9788282262095

EAN 9788282262095

Språk Bokmål

Sider 384

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

«Jeg kaller denne nye verdenen for Pengeland - maltesiske pass, engelsk injurielovgivning, amerikansk hemmelighold, skallselskaper fra Panama, truster i Jersey, stiftelser i Liechtenstein. Til sammen skaper dette et virtuelt rom som er mye større enn summen av de enkelte delene. Lovene i Pengeland er de lovene hvor som helst i verden som passer best for dem som er rike nok til å ha råd til dem når de trengs. Hvis et land endrer lovene slik at det skaper begrensninger for pengelendinger på en eller annen måte, flytter de på seg selv eller verdiene sine slik at de må følge en annen lov som er mer storsinnet. Hvis et land vedtar en storsinnet lov som gir nye muligheter til berikelse, blir verdier flyttet på samme måte. Det er som om de aller rikeste menneskene i land som Kina, Nigeria, Ukraina og Russland har gravd seg inn i dette nye landet som ligger under alle nasjonalstatene, der grensene er borte. De flytter pengene sine, barna sine, verdiene sine og seg selv akkurat dit de måtte ønske, og velger og vraker hvilke lands lover de vil følge. Resultatet er at strenge regler og restriksjoner ikke gjelder dem, men fortsatt legger bånd på resten av oss.»

Sitatet over er fra boken til Oliver Bullough Pengeland, Hvordan finanseliten og de superrike stjeler fra folket og truer demokratiet ble utgitt i 2018 og på norsk i 2019. En veldig god bok, som også har en verdi for fagfeltet jeg jobber med. Samtidig er det et skremmende tema. Opprydding kan bare skje ved internasjonalt samarbeid. Men at Pengeland forsvinner helt, det har jeg ikke noe tro på. Det vil man forstå ved å lese denne boken.

Mer om boken her i et innlegg på bloggen

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Arbeiderpartiets maktspill - veien, sannheten og partiet" av Aage Georg Sivertsen
  • "Markedsmennesker - kritikk av tidsånden" av Oscar Dybedahl
  • "Tilbakeslaget - om den reaksjonære bølgen og hvordan Andrew Tate vant internett" av Carline Tromp
  • "Kronprinsessens krig - den sanne historien om kronprinsesse Märtha og Franklin D. Roosevelt" av Trond Norén Isaksen
  • "Skjult rikdom - hvordan de superrike skjuler formuene i skatteparadiser" av Gabriel Zucman
  • "Det trengs en landsby - hvordan familie, skole og nabolag påvirker våre barns fremtid" av Sigrun Gjerløw Aasland
  • "Om velferdsordningene våre og mytene som truer dem" av Lotta Elstad
  • "Det norske hjem - fra velferdsgode til spekulasjonsobjekt" av Hannah Gitmark
  • "Raseriets tidsalder - en historie om nåtiden" av Pankaj Mishra
  • "Hysj, vi regner - hvorfor økonomer ikke forstår virkeligheten" av Roman Linneberg Eliassen
  • "Rosa Luxemburg - en biografi" av Ellen Engelstad
  • "1917 Petrograd - fanget i den russiske revolusjonen" av Helen Rappaport
Alle bokanbefalinger for dette verket