Oppbrudd fra bygda

av (forfatter) og Hans Braarvig (oversetter).

Cappelen Damm 2022 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.92 (37 terningkast.)

170 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Oppbrudd fra bygda er første bok i Vilhelm Mobergs storslåtte serie om utvandringen til Amerika på 1840-tallet.

På hjemstedet er deres navn glemt, og deres utvandringseventyr tilhører snart sagaen og legenden.

Sverige på 1840-tallet. Livet er vanskelig for mange. De fattige bøndene i Småland prøver å få mest mulig ut av sin magre jord, men når det blir dårlige avlinger etter en hard vinter, kommer sulten tett på. Karl Oskar, Kristina, Robert, Arvid, Ulrika og mange andre drømmer om et bedre liv, uten sult og undertrykkelse fra øvrigheten. Karl Oskar og hans bror Robert viser seg å ha samme idé: å emigrere til Amerika. Den lange og strabasiøse reisen over Atlanterhavet begynner, mot en lysere fremtid.

Utvandrerne-serien er en tidløs kjærlighetshistorie omsluttet av hungersnød, drømmer og lengsel.

«Hele serien kommer sikkert til å bli stående i lange tider som et av de mektigste fortellende diktverk i nordisk litteratur.»

Ragnvald Skrede, Dagbladet

Vilhelm Moberg (1898-1973) var forfatter, dramatiker og samfunnsdebattant. Med sin Utvandrerne-serie skrev han seg rett inn i den skandinaviske folkesjelen. Utvandrende ble første gang utgitt i 1949 og ikke noe annet verk har som Vilhelm Mobergs kunnet fortelle om utvandringene til Amerika. Det gripende oppbruddet fra hjem, tilhørighet, tradisjon - den strabasiøse overfarten - de tunge, første årene i det fremmede, om hjemlengsel, savn og forsiktig framgang.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2022

Format Heftet

ISBN13 9788202770402

EAN 9788202770402

Serie Utvandrerne-serien (1)

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1850-1899

Språk Bokmål

Sider 225

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 23 7 1 0 0

Bokomtaler

Jeg må omtale serien under ett, noe annet er umulig.
Jeg leste endelig disse bøkene som jeg var blitt anbefalt i en årrekke av min mor. Jeg var redd de kanskje var blitt noe utdatert, de var jo virkelig poppis bøker når de kom, men mine bekymringer var bortkastet.
Jeg ble helt oppslukt.
Når jeg ikke leste om Karl Oskar og Christina, så tenkte jeg på dem.
Det ble som en forelskelse, jeg var helt "vekk" i dem.
Det er vel unødvendig å fortelle at når siste bok var ferdiglest var jeg trist i flere dager. (at jeg aldri lærer)
Ofte må karakterene vike plassen i historiske romaner, til fordel for formidlingen av de historiske fakta. De blir noe endimensjonale brikker som kun er der for å formidle en annen historie enn sin egen.
Slik er det ikke her! Styrken her er jo nettopp det flotte persongalleriet.
Disse bøkene må ikke bli glemt. Les dem!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Flott bok om fattige svenske bønder som finn ut at dei vil reise til Amerika og freiste lukka der. Forteljinga startar nærmast dokumentarisk, men så kjem ein gradvis inn i livet til bonden Karl Oskar Nilsson på Korpamoen, til kona hans Kristina og til resten av familien. Ein blir også kjend med bakgrunnen til eit lite knippe andre komande Amerika-fararar.

Handlinga gjeng føre seg i soknet Ljuder, i Småland, på 1840-talet. Grunna veksten i folketalet har gardane blitt oppstykka i mindre einingar, og no er det mange som har så lite jord at det er vanskeleg å livberge seg. Mange må ta opp lån for å greie seg, og i dårlege år er det uråd å skrape saman midlar til å betale renter og avdrag, tvert om må ein heller ta opp meir lån for å ikkje svelte ihel. Når enkelte får nyss om at det er enkelt å få seg jord i Nord-Amerika er det ikkje rart at det blir freistande å reise.

Det heile er fortalt i eit enkelt og likefram språk. Likevel klarar forfattaren å skape fin variasjon i teksta. Dels ved at fokuset vekslat mellom ulike personar, dels ved innslag av nær dokumentariske opplysningar, og dels ved eit par andre litterære grep. Dette er første bind i ei bokklubben-serie på åtte bind (Moberg gav den ut som ein tetralogi). Historia ser ut for å vere fengande og lettlest nok til at eg kjem til å lese heile.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Videre fantes det i sognet 274 tjenestefolk, 23 legdfolk, 104 "ordinære fattiglemmer", 18 halte og gebrekkelige, 11 døve og stumme, 8 blinde, 6 svaksynte, 13 helt vanføre, 4 lamme, 5 undermålere, 3 idioter, 1 "halvidiot", 3 horer og 2 tyver.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Det er bare de dristige og de foretaksomme som vet nok. Det er de som får det til å ulme, det er de som rokker ved uforanderlighetens lov. De gjør seg fri fra mengden og fyller noen små skip. Spredte dråper samler seg til en bekk som vider seg ut og vokser til en mektig elv.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ryktet har raske føtter, nye beretninger når frem, bud går fra granne til granne, fra grend til grend, fra bygd til bygd. Lik frøene som flyr med vinden, er disse uroens bud - et frø faller ned og gror i en menneskesjel og driver sitt verk i det skjulte. De er sådd i dølgsmål: Alle undrer seg når det spirer og gror.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Om Arvid ga seg i vei til fots (fra Norge til Amerika), ville det ta ham åtti år å kome frem, akkurat passe til at han kunne gå å legge seg i graven. Og så trengte han å ha med seg skomakeren, så han kunne lage nye støvler til ham noen ganger om året, istedenfor dem han slet ut.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Brusander hadde ike vært noe heldig med sine kirkeverger: En stjal seg inn i sakristiet en soknedag og drakk av altervinen, så prosten om søndagen måtte innstille det tillyste skriftemål. En annen viste seg drukken i kirken og snudde salmenumrene opp ned på tavlene. En tredje hadde en hellig juledags morgen gått bort i en krok på galleriet og latt vannet mens flere kvinner så på.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

170 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

Då mor mi skulle flytte over i eit mindre husvære, fekk ho brått ikkje plass til så mange av bøkene sine lenger. Snill som ho er så lot ho etterkomarane forsyne seg med det dei hadde lyst på. Sjølv om vi var fleire som ville ha så var det likevel eit rikhaldig skattkammer å plukke frå.

Dette er det eg sanka med meg.
Takk, kjære mor.


Godt sagt! (20) Varsle Svar

Bøker av Vilhelm Moberg


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Innvandrerne - 1 : Mot vest til nye hjem" av Vilhelm Moberg
  • "Utvandrerne - 2 : Bønder på havet" av Vilhelm Moberg
  • "Nybyggerne - 2 : Gull og vann" av Vilhelm Moberg
  • "Siste brev hjem - 2 : Nelson Settlement" av Vilhelm Moberg
  • "Siste brev hjem - 1 : Velsignet kvinne" av Vilhelm Moberg
  • "Nybyggerne - 1" av Vilhelm Moberg
  • "Innvandrerne - 2" av Vilhelm Moberg
  • "Din stund på jorden" av Vilhelm Moberg
  • "Kongen - mannen fra utskjæret" av Kåre Holt
  • "Utvandrerne" av Vilhelm Moberg
  • "Barbara - roman" av Jørgen-Frantz Jacobsen
  • "I de dager - fortelling om norske nykommere i Amerika" av O.E. Rølvaag
Alle bokanbefalinger for dette verket