Bøker av Vilhelm Moberg


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Jeg tror jeg har vegring mot å begynne på bøkene, jeg klarer det bare ikke. De står der i bokhylla, og der må de nok stå en stund til, ulest.
Hvis det ikke da kommer noen veldig entusiastiske meldinger fra andre bokelskere...
Til nå står det bl.a. fra en bokelsker : "Stor litteratur er det ikke". Så da så.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skal du virkelig la "andre bokelskere" avgjøre hvilken litteratur som er verd å lese? Vilhelm Moberg? " Din stund på jorden " burde være nok til å plasssere ham blant de leseverdige forfattere uansett; (svenske eller ikke svenske). I tillegg tør jeg anbefale "Rid i natt" av samme forfatter. men, igjen; bare min ringe mening. Om meldingen er entusiastisk nok? Vel........

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå skjønner jeg at disse bøkene bør jeg lese, og spesielt etter flere av dere har uttalt dere positivt om de. Ikke det at jeg vil at andre skal "bestemme", heller det at jeg ønsker at noen skal argumentere og overbevise meg om jeg burde lese de.
Det er rart det derre med å utsette eller vegre seg over enkelte bøker, og jeg tror kanskje jeg ikke er den eneste som har "et rart forhold" til visse bøker.
Det skulle vært interessant å høre om det er andre bokelskere som har vært i lignende situasjon.
En dag Rolf, vil du nok se at jeg har begynt på serien :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En dag, jo jeg tror deg på det. Og: det vil bli en vakker dag-i ordets egentlige og fulle betydning.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil legge inn en sterk anbefaling, selvom jeg kan være blant de som har skrevet at dette ikke er stor litteratur (med unntak av Nybyggerne del 2 om gullgravere i ørkenen som jeg synes var det). Det jeg isåfall mente med det er at Moberg ikke var en ordkunstner og at verdien for meg lå mest i hans evne til å sette seg inn i en helt annen livsform. Jeg leste hele serien fortløpende i fjor og storkoste meg med det.

Her er det jeg skrev om den

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Til dem som har interesse for dette med utvandring, glemme må vi ikke Selma Lagerløf. Romanen "Jerusalem" (som regel utgitt i 2 bind) .Ikke alle utvandrerne valgte "Uniten"! Men ut ville de, eller måtte de. Vågestykket var stort, uansett!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg slukte bøkene da dei kom i Bokklubben fyrst i 1970-åra. Så tok eg dei fram att etter å ha besøkt det norske midtvesten. Stort og stort - Moberg gav ei stemme til alle småfolk som utvandra. Jo, eg vart fengsla ...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg hadde også stor glede av disse bøkene den gangen de kom ut, muligens fordi jeg hadde sett TV-serien først - ble den sendt før bøkene kom ut, tro? Det har jeg glemt.

Men noen år etter fant Bokklubben på at de også skulle gi ut "vår egen" Ole E.Rølvaags utvandrerbøker. Etter min mening er de flere hakk bedre enn Mobergs!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sier du det, ja. Vel, da må jeg ta det opp med meg selv ved en passende anledning :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tok fatt på Rølvaag etter Moberg og har lest de to første av i alt fire i hans verk. Rølvaag var vel litt tettere på tida enn Moberg. R skrev på 1920-tallet og var selv utvandret. Jeg leste de to første på originalspråket lastet ned i fra bokselskapet og ble litt skuffet over at de ikke la ut de to siste også. De har jeg i en moderne versjon i fra bokklubben. Gøy dette og bli påminnet to store leseropplevelser i fra i fjor (eller var det 2010...tida flyr!)

Jeg skrev dette om Rølvaag

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har lest flere verk om svenske og norske utvandrere, og etter min mening hever Ole E. Rølvaags fortellerkunst seg over de jeg har lest om samme tema (Moberg, T. Brekke, . . .). Har funnet stor glede av å finne de fram flere ganger i løpet av 50 år.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

TheaSigrid NygaardMaikenIngunn ØvrebøKine Selbekk OttersenStjernekastFiolKarin  JensenElisabeth BækkenEllen E. MartolBjørg L.Tine SundalIngeborg GmgegretemorAnne-Stine Ruud HusevågWencheOleIngunn SCecilieMarita LoeHegeKitsuneMarianneNoraAnn ChristinAlice NordliHildeE .Marianne MEster SKnutMingar hDagfinn JakobsenJarmo LarsenGro-Anita RoenRufsetufsaEileen BørresenKirsten LundMaren Hjelle CurrieMonica Carlsen