Noen har endelig funnet meg er en roman om minner og tilstedeværelse, kjærlighet og visjoner; om mulighetene for å etablere et lyst liv.
UTDRAG FRA ROMANEN:
«Hva er det aller fineste jeg kunne gi deg?»
Det er alvor bak smilet hennes, ser han. «Eller,» sier hun nå, «hva er det aller fineste jeg kunne gjøre for deg?»
«Trenger du å gjøre noe, da? For meg holder det lenge at du ...»
Hun rister energisk på hodet: «Som et tankeeksperiment, i det minste. Å bare tenke på det, tenke helt fritt. Hva er det aller beste som kan skje?»
Det aller fineste du kunne gi meg, prøver han å tenke. Lisa døde, og det er så rart: Det kjennes som om alt som var - barndommen, ungdomstiden, hele fortiden - eksisterte fordi vi var to som var der sammen, to søsken som husket sammen, som så tilbake og snakket sammen. Lisa døde, nå er det bare meg, og alt er usikkert, oppløst, borte.
Sally stryker ham på kinnet: «Kom igjen, la meg høre. Man blir ikke visjonær av å si at man er det; man må faktisk slippe seg løs og skape visjoner.»
FAKTA:
Romanen er frittstående. Samtidig kan den leses som bind 2 av «Bergensduologien», hvor bind 1 er: En perfekt dag.
.Noen har endelig funnet meg ble opprinnelig utgitt i 2013 (Aschehoug forlag). Dette er en revidert nyutgivelse (Teft forlag, 2021).
Forlag Teft forlag
Utgivelsesår 2021
Serie Bergensduologien (2)
Omtalt sted Bergen
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketJeg synes ikke at du skulle grave sånn i fortiden. Det er ikke i fortiden du lever. Så det beste vil være om du konsentrerer deg om det som er nå, og lar fortiden ligge. Du kan ikke gjøre noe med den likevel.
"Det handler bare om å våge å møte folk. Det som skjer her i livet, skjer i møtene. Men da må man tore å gå inn i møter."
Hvor er du akkurat nå? Og hvor vil du? Min jobb er å hente bare det strengt nødvendige opp fra fortiden, og så pense dem over på de viktige spørsmålene. Nåtid og framtid, altså. Fortid er bare viktig som nåtid [...].
Det vi kaller identiteten vår, er ikke det bare en slags opphopning av alt vi har opplevd hittil i livet? Ting som kommer utenfra, først og fremst: Ting som folk har sagt til oss, ting som folk ha gjort med oss. Og de fleste av oss har sterke opplevelser, ofte allerede fra barndommen, av ikke å være flinke nok, sterke nok, elsket nok. Og så har vi utviklet et indre trykk etter å bli nettopp det: gode, sterke, elsket. Sånn sett innretter vi livene våre som en evig kamp for å bli noe annet og - tror vi - bedre enn det vi er.
"Hvis det viktigste for deg er at du liker kunsten på en utstilling, så er du egentlig ikke glad i kunst, bare i din egen smak."
"ja," glipper det ut av henne. Han mønstrer henne våkent: "Skjønner du hva jeg mener? De aller fleste leter utrettelig etter bekreftelser på det de allerede har definert som sannhet, og alt annet lukker de øynene for. Eller, sagt på en annen måte: De aller fleste er bare på jakt etter stadig nye bekreftelser av sine egne fordommer."
Se alle bokelskere som følger dette verketi løpet av 2014 har jeg som mål å lese 50 bøker. Likevel går kvalitet foran kvantitet, så det gjenstår å se hvordan dette går. Følg gjerne med =)
(kommer til å skrive bokomtaler her: www.spraakraadblaagg.wordpress.com)