Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Kriminalromanen er spunnet rundt et motiv hentet fra gammel overtro - forestillingen om mennesket som varulv. Men de metoder som benyttes for å løse mordgåten, er moderne nok, i det detektiven Kai Bugge gjør bruk av sine kunnskaper om psykoanalyse.
Omtale fra forlaget
Kriminalromanen er spunnet rundt et motiv hentet fra gammel overtro - forestillingen om mennesket som varulv. Men de metoder som benyttes for å løse mordgåten, er moderne nok, i det detektiven Kai Bugge gjør bruk av sine kunnskaper om psykoanalyse.
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2003
Format Heftet
ISBN13 9788203185755
EAN 9788203185755
Genre Grøssere
Språk Bokmål
Sider 180
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Den første, og kanskje mest typiske, Bernhard Borge-historia, eller snarare: Kai Bugge-historia.
Herleg skildring av velståande ungdom i mellomkrigstida, ingen spøkelse og mengder av psykoanalyse. Som Bjerke kanskje ville sagt, skrive med var kjensle for «virkemidlenes økonomi». Strukturen følgjer den typiske Christie-romanen, men løysinga utfordrar kanskje denne litt? Eller: gjorde det på 1940-talet. Eit slags debattinnlegg, eller programskrift, mot den tekniske krim-litteraturen. Følgjer mønsteret i britisk krim, men prøver å svara på kvifor eit motiv kan leia til eit drap.
Som dette: bra. Men det seier også litt at dei tre neste Borge-bøkene på kvart sitt vis utfordrar denne boka.
Tilfeldigheten er en stor sekk som vi putter alt sånt i som vi ikke forstår.
Min venn lo.
- Du kjenner ikke kvinnene. Det er like vanskelig for en kvinne å holde på en hemmelighet som for en kamel å komme gjennom et nåløye.
La meg først stille et prinsipielt spørsmål: er det mulig å forklare et sinnssykt menneskes handlinger? Vil ikke sinnssykdom nettopp si åndelig kaos? Er ikke den sinnssykes atferd fullstendig meningsløs? Kan man ikke gjøre som psykiaterne: fastslå typen av sinnssykdom og dermed sette punktum?
Nei, man kan ikke det. Den sinnssyke gjør nemlig bare tilsynelatende meningsløse ting; i virkeligheten handler han alltid ut fra en indre, en ubevisst logikk, og alle hans handlinger har en tydelig sammenheng. At en person er sinnssyk vil bare si at hans bevissthet har kapitulert; det ubevisste har gjort revolusjon og tatt makten. Men det ubevisste er på mange måter mer logisk, mer ubønnhørlig konsekvent enn bevisstheten. Alt en sinnssyk person gjør, har mening; vi kan tyde hans handlinger og påvise hvordan alt passer inn i et hemmelig system.
Sjarm er ofte et tegn på hysteri.