Moralens genealogi

et stridsskrift

av (forfatter) og Øystein Skar (oversetter).

Spartacus 2022 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.55 (11 terningkast.)

63 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

'Moralens genealogi' er boken hvor Nietzsche innfører det berømte skillet mellom herremoral og slavemoral.

Slavemoralen fremtrer som misunnelse overfor den som er kreativ og livsdyktig. Nietzsche dyrker den sterke som lever sitt liv uavhengig av den gjengse moral, uten samvittighetsnag. Den dårlige samvittigheten er en sykdom, sier han.

Hovedspørsmålet i 'Moralens genealogi' er hvorfor vi danner oss en moral overhodet, og hvordan dette setter stopper for oss når vi skal leve livet vårt. Boken er delt inn i tre avhandlinger hvor Nietzsche søker etter moralens opprinnelse: Hvem har skapt «godt» og «ondt»? Gud?

Nei, sier Nietzsche. Metafysikken hjelper oss ikke når vi skal forsøke å besvare livets store spørsmål. Moral er noe rent historisk og basert på menneskelig erfaring. Genealogien viser oss at vi aldri kan komme fram til en sann, egentlig moral fri for de begrensningene tid og sted legger på den.

'Moralens genealogi' utkom for første gang i 1887 og er regnet som et hovedverk i vestlig moralfilosofi.

Oversatt av Øystein Skar og med etterord av Ingeborg Owesen.

Bokdetaljer

Forlag Spartacus

Utgivelsesår 2022

Format Heftet

ISBN13 9788243014916

EAN 9788243014916

Språk Bokmål

Sider 184

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 6 3 0 1 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

At lammene har mot de store rovfugler, virker ikke fremmed. Det gir bare ikke noen grunn til å se det som en innvending mot disse fuglene at de henter seg små lam. Lammene sier seg imellom: "Disse rovuglene er onde, og den som er så lite rovfugl som mulig, og snarere deres motstykke, et lam - skulle den ikke være god?" Det er intet å utsette på det ideal som dermed blir fremlagt. Det måtte da være at rovfuglene vill se en smule spottende på alt dette, og kanskje si til seg selv: "vVi har slett intet imot dem, disse gode lam! Vi elsker dem endog. Intet faller bedre i vår smak enn et yndig lam." - Å forlage av styrken at den ikke skal ytre seg som styrke, at den ikke skal være en vilje til å overvelde, til å slå ned, til å bli herre, eller ikke en tørst etter fiender, er nettopp like meningsløst som å forlange av svakheten at den skal ytre seg som overmakt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Der hvor fellesskapet vokser i makt og selvfølelse, mildnes også strafferetten, mens enhver svekkelse og dypere fare på ny bringer hardere utslag opp i dagen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som alle gode ting på jorden ender rettferdigheten med å oppheve seg selv. Vi kjenner det vakre navnet som denne selvopphevelse smykker seg med. Det er nåden!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Der gies mer fornemme måter å oppdikte guder på enn denne skjendig og korsfestelse av mennesket selv, som har vært det européiske mesterstykke gjennom de siste to tusen år. Alt dette kan vi lykkeligvis lære av et eneste blikk på de greske guder, disse gjenspeilinger av fornemme og selvbevisste mennesker, hvor dyret i mennesket følte seg guddommeliggjort og ikke sønderrev seg selv, ikke raste mot seg selv! For det meste nyttet grekerne sine guder nettopp til å holde seg den "dårlige samvittighet" fra livet, for å kunne glede seg over sine frie sinn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En gift filosof hører hjemme i komedien. Dette er mitt utsagn. Og dette unntaket Sokrates - den skadefro Sokrates - synes å ha giftes seg på ironi, éne og alene for å bevise nettopp denne påstanden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

63 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

Novalis, Hoffmann, Heine, Nietzsche, Wagner, Pusjkin, Gogol, Turgenjev, Tolstoj, Dostojevskij, Tsjekhov, Emerson, Whitman, Dickinson, Hawthorne, Melville, Poe; huff, jeg blir nesten andpusten, her er utvalget nesten for stort. Om "The Democratic Age" (år 1832-1900) skriver Bloom:
- - - I have located Vico's Democratic Age in the post-Goethean nineteenth century, when the literature of Italy and Spain ebbs, yielding eminence to England with its renaissance of the Renaissance in Romanticism, and to a lesser degree to France and Germany. This is also the era where the strength of both Russian and American literature begins.

Link til boken her på Bokelskere.no.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Den muntre vitenskapen - ("la gaya scienca")" av Friedrich Nietzsche
  • "Avgudenes ragnarok - eller hvordan man filosoferer med hammeren" av Friedrich Nietzsche
  • "Morgenrøde - tanker om de moralske fordommer" av Friedrich Nietzsche
  • "Ecce homo - hvordan man blir det man er" av Friedrich Nietzsche
  • "Historiens nytte og unytte for livet" av Friedrich Nietzsche
  • "Hinsides godt og ondt - forspill til en fremtidsfilosofi" av Friedrich Nietzsche
  • "Antikrist - forbannelse over kristendommen" av Friedrich Nietzsche
  • "Om våre dannelsesinstitusjoners fremtid" av Friedrich Nietzsche
  • "Fragmenter" av Arkhilokhos
  • "Hva er idéhistorie" av Trond Berg Eriksen
  • "Kritikk av dømmekraften" av Immanuel Kant
  • "Tragediens fødsel" av Friedrich Nietzsche
Alle bokanbefalinger for dette verket