Minima moralia

refleksjoner fra det beskadigede livet

av (forfatter) og Arild Linneberg (oversetter).

Pax 2006 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.00 (1 terningkast.)

50 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka består av 153 aforismer av sosial, antropologisk og generell art om filosofi, kunst, musikk, litteratur, psykologi og populærkultur. De omhandler Hitler og Hedda Gabler, amerikanske filmhelter og kapitalismens innvirkning på enkeltmennesket, samfunnet og kulturen.

Omtale fra forlaget

"Minima moralia" er et av kulturfilosofen Theodor W. Adornos (1903-1969) mest sentrale kulturteoretiske verker. Adorno var tysk jøde, og levde elleve år i eksil i USA, der dette verket ble skrevet. "Minima moralia" er et unikt erkjennelsesteoretisk skrift om filosofi som erfaringsform, og en rapport fra "det beskadigete liv". For Adorno er filosofien en "melankolsk vitenskap". "Minima moralia" holder fram en form for "hverdagslivets fenomenologi". Boken består av mores, moralske tanker om stort og smått, i form av aforismer, fragmenter og epigrammer. "Kulturen er mislykket," skriver Adorno, og hevder at verden i økende grad blottes for "mening". Redningen fins i meningsgivende mikropraksiser, blant annet i et reflektert og sansende forhold til alminnelige ting rundt oss. Her er notater om nips og film, arbeid og ekteskap, fremmedord og fremmedgjøring. Dessuten et vakkert miniessay om gavegivningens forfall, og tanker om Henrik Ibsens betydning. Både på og mellom linjene kritiseres den brutale fascismen. "Minima moralia" ender med en slags hallusinasjon om en fremtidig og "forsont" verden. Ikke minst framheves skrivingens og tenkningens betydning: "For et menneske som ikke lenger har et hjemland, blir skrivingen et sted å bo."

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2006

Format Innbundet

ISBN13 9788253028378

EAN 9788253028378

Språk Bokmål

Sider 281

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 0 1 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Kjærlighet er evnen til å fornemme likhet i ulikheten.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hvor mange ting har ikke gester, og dermed måter å forholde seg på, innskrevet i seg. Tøfler - labber, slippers - er beregnet for at en uten håndens hjelp kan stikke foten inn i dem. De er minnesmerker over hatet mot å bøye seg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

At individet kan bli likvidert med hud og hår, er fortsatt en for optimistisk tanke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket