Iver Aslakson bur på garden Åsane i fjellet over Hardangerfjorden. Det er sommaren året 1994, og Iver les dødsannonsa til Frida Nord i avisa. Tankane om henne får han til å minnast krigsåra: Den døvstumme Frida Nord og far hennar, som er ettersøkt av nazistane, har ly i garden. Ein russisk krigsfange kjem til Åsane. Han har vore på flukt frå tyskarane i over eitt år, og folka her må ta seg av han og gøyme han. Men på Åsgarden driv dei farleg motstandsarbeid, og Aleksej sitt nærvær gjer at situasjonen blir livstruande for dei alle. Handlinga har rot i verkeleg hendingar.
I 1943 kjem ein forkomen russisk krigsfange til Åsagarden i Hardanger. Han har vore på flukt frå tyskarane i over eitt år. No må folka i Åsane ta seg av han, gøyma han for nazistane og få han frisk. I Åsagarden er sønene Iver, Magnus og Nils med i motstandsrørsla. Dei opprettheld livsfarleg radiokontakt med London og blir involverte i sabotasjegrupper frå England. Den døvstumme kvinna Frida Nord og far hennar, som er ettersøkt av nazistane, har også ly i garden. Mellom Iver og Frida oppstår det varme kjensler, og dei nærmar seg kvarandre langsamt samstundes som russaren Aleksej knyter seg sterkt til Frida. Men etter ei tid sviktar nervene hans, redsle og heimlengt jagar han, røynda blir uklar, og han misser kontrollen. Han sjølv blir farleg for dei alle. Livstid er ein svært spennande historie med solid rot i faktiske hendingar.
Utgivelsesår 2003
ISBN13 9788203187216