Kvelningsfornemmelser

av (forfatter) og Mona Lange (gjendikter).

Gyldendal 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.92 (26 terningkast.)

104 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Denne novellesamlingen handler om båndene som binder kvinner og menn, foreldre og barn, Nigeria og USA. En ung mor er redd det komfortable livet i Philadelphia står for fall når hun oppdager at mannen har flyttet elskerinnen inn i hjemmet deres i Lagos. En kvinne avslører de urovekkende omstendighetene rundt brorens død. En ung, nigeriansk pike opplever en kvelende ensomhet når hun flytter til et Amerika som viser seg å være alt annet enn det hun hadde forestilt seg.

Omtale fra forlaget

Tolv spektakulære fortellinger fra den anerkjente og flere ganger prisbelønte forfatteren av En halv gul sol -- hennes mest personlig arbeid til dags dato. I novellesamlingen Kvelningsfornemmelser retter Chimamanda Adichie et skarpt søkelys på båndene som binder kvinner og menn, foreldre og barn, Nigeria og USA. I Et privat anliggende blir en medisinerstudent vitne til voldelige opptøyer og skjuler seg sammen med en muslimsk kvinne hvis stolthet og tro tvinger henne til å konfrontere sin egen frykt. Den unge moren i Etterligning er redd det komfortable livet i Philadelphia står for fall når hun oppdager at mannen har flyttet elskerinnen inn i hjemmet deres i Lagos. I I morgen er for langt borte avslører en kvinne de urovekkende omstendighetene rundt brorens død. I tittelnovellen skildres den kvelende ensomheten en ung, nigeriansk pike opplever når hun flytter til et Amerika som viser seg å være alt annet enn det hun hadde forestilt seg.Skarpt observert og dyptloddende, innhyllet i et slør av skjønnhet, sorg og lengsel; disse novellene skildrer kollisjonen mellom to kulturer og menneskenes utrettelige kamp for forening. Kvelningsfornemmelser er fremragende novellekunst og en suveren bekreftelse på den vidunderlige stemmen til en av vår tids viktigste forfattere.OM FORFATTERENChimamanda Adichie (f. 1977 ) regnes som en av vårt tids viktigste, unge stemmer. Hun vokste opp i Nigeria, men deler i dag tiden mellom Nigeria og USA. Hun debuterte med romanen Dyprød hibiskus i 2003 (Gyldendal 2006). Boken ble tildelt The Commonwealth Writers' Prize i 2005. Hennes andre roman, den kritikerroste En halv gul sol (Gyldendal 2007), ble tildelt The Orange Broadband Prize for Fiction og nominert til National Book Critics Award. Kvelningsfornemmelser er Chimamanda Adichies første novellesamling. Hun er oversatt til over 30 språk.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788205391239

EAN 9788205391239

Omtalt sted USA Nigeria

Språk Bokmål

Sider 217

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 15 5 1 0 0

Bokomtaler

Knivskarp novellesamling sydende av samfunnskritikk

Chimamanda Ngozi Adichie (f. 1977) har tre romaner bak seg - "Dyprød hibiskus" (2003), "En halvgul sol" (2006) og "Americanah" (2013). Novellesamlingen "Kvelningsfornemmelser" kom i 2009, og inneholder en samling noveller publisert så langt tilbake i tid som 1995 (Granta 95).

Det noe spesielle med Adichie, i tillegg til at hun skriver fantastiske bøker, er at hun er vokst opp i Nigeria, men har vekslet mellom å bo i USA og i hjemlandet sitt. Denne flerkulturelle bakgrunnen hennes er et gjennomgangstema i flertallet av novellene i "Kvelningsfornemmelser", og i hennes siste roman "Americanah" er den et helt sentralt tema. Adichie vet av den grunn mye om hva det vil si å være farget afrikaner i USA, hun har kjent på hverdagsrasismen som er gjemt bak den politisk korrekte USA-kulturen, og hun presenterer i sine noveller også noen baksider ved sin egen kultur. Noe jeg synes er ekstra flott ved hennes forfatterskap, er at hun gjennom å gi en del skjebner et ansikt, synliggjør det flertydige i den afrikanske kulturarven hun bærer med seg fra Nigeria, slik at en del stereotype oppfatninger og fordommer brytes ned.

"Kvelningsfornemmelser" inneholder elleve noveller, alle med kvinnelige hovedpersoner i sentrum. Etter å ha lest hele novellesamlingen sitter jeg igjen med et inntrykk av at forfatteren på et vis har ønsket å dekke alle situasjoner som nigerianske/afrikanske kvinner kan tenkes å komme opp i.

I novellen "Jumping Monkey Hill" møter vi forfatteren Ujunwa som er så heldig å ha blitt invitert til African Writers´ Workshop, og som ser frem til å bli inspirert mens hun er der. Her møter hun Edward Campbell, som ender opp med å behandle henne på en seksuelt trakasserende måte. Parallelt skriver Ujunwa om en kvinne - Chioma - som befinner seg i en tilsvarende situasjon, og som opplever det nærmest umulig å få jobb dersom hun ikke klarer å finne seg i at arbeidsgiveren samtidig får benytte seg av henne, klå på henne ...

"Hun skulle ikke ha ledd da Edward sa: "Jeg vil heller at du skal legge deg ned for meg." Det hadde ikke vært morsomt. Det hadde ikke vært morsomt i det hele tatt. Hun hadde hatet det, hatet fliret hans og glimtet av grønnlige tenner og hvordan han alltid så på brystet hennes istedetfor ansiktet, hvordan han for over henne med blikket, og likevel hadde hun tvunget seg til å le som en sinnssyk hyene. Hun satt der med det halvtomme vinglasset og sa: "Edward ser ustanselig på kroppen min." Kenyaneren og den hvite sørafrikaneren og zimbabweren stirret på henne. Ujunwa gjentok: "Edward ser ustanselig på kroppen min." Kenyaneren sa at det hadde vært tydelig fra første dag at mannen kom til å bestige det flate vaskebrettet av en kone og ønske at det var Ujunwa; zimbabweren sa at Edward ustanselig kastet lystne blikk på Ujunwa; den hvite sørafrikaneren sa at Edward aldri ville se slik på en hvit kvinne, for det han følte for Ujunwa, var begjær uten respekt.

"Dere har merket det alle sammen?" spurte Ujunwa. "Dere har merket det alle sammen?" Hun følte seg underlig sveket ..." (side 111)

I novellen "Ekteskapsarrangørene" møter vi Chinaza som nettopp har kommet til USA sammen med mannen hun har giftet seg med. Ekteskapet er - slik novellens tittel indikerer - arrangert, og de kjenner ikke hverandre. Selv om Chinaza burde være lykkelig over at hennes nye mann er lege og gode greier, skal det snart vise seg at dette ikke er tilstrekkelig for at hun skal bli lykkelig. Ikke bare har mannen hennes skjult at prisen han har betalt for å få opphold i USA har vært å inngå et fiktivt ekteskap med en amerikansk kvinne - ja, det viser seg endog at han ikke har rukket å skille seg ordentlig fra denne kvinnen - i tillegg får Chinanza følelsen av at hun kunne vært hvem som helst. Alt mannen hennes har ønsket seg er en "nigeriansk kone" ... Etter ankomsten i USA går han umiddelbart i gang med amerikanisere henne - som om ingenting ved henne egentlig holder mål, som om ektemannen tror at han kan tømme alt hun består av ut med vaskevannet, og fylle henne opp med egenskaper han ønsker i henne. Selv navnet sitt får hun ikke beholde. Drømmer brister, og det åpner seg en avgrunn under føttene hennes ...

I en av novellene følger vi en ung gutt som får litt feil venner, og som blir tatt, og som endres for alltid. I en annen novelle får vi innblikk i en kvinnes skjebne - en kvinne som vinner i green card-lotteriet, og hvis slektninger forventer at hun umiddelbart etter ankomst kommer til å bli rik og kan sende dem alt de ønsker seg. Mens hun så vidt klarer husleien og knapt har penger til mat. Det blir naturlig nok umulig å skrive hjem.

Flertallet av novellene i samlingen holder en svært høy kvalitet, tett oppunder det beste som finnes innenfor novellekunst. Et par av novellene haltet imidlertid noe, uten at de på noen måte skjemmet helheten. Det som for øvrig skiller Adichies noveller fra noe av det jeg oppfatter som mer middelmådige innenfor novelle-genren, er at samtlige noveller handler om eksistensielle spørsmål, viktige spørsmål, helt avgjørende spørsmål. Alle historiene berører og er smertefulle å lese, uten at hun spekulerer i dette eller gjør historiene til tåreperser. Til det er stilen for nøktern og ren. Dette sammen med at hun gjennom novellene belyser ulike sider ved det afrikanske samfunnet, gjør det ekstra spennende å følge denne forfatteren. Hun skriver så godt, så poengtert - og jeg liker måten hun avslutter novellene på. Vi får ikke vite alt, noe henger i løse luften, men vi får noe mer å tenke på. Og nettopp dette gjør at historiene fortsetter å leve i en etter at man er ferdig med å lese. Dessuten er alle kvinneskikkelsene beskrevet som sterke, og dermed bryter hun ned ikke rent få fordommer vi alle har - enten vi liker å innrømme det eller ei. En sterk novellesamling er dette - med knivskarp samfunnskritikk mellom linjene! Les og lær, er min anbefaling!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Wow! Jeg har så langt lest de første seks av i alt tolv noveller og gleder meg utrolig til de seks siste. Dette er en ny forfatter for meg og jeg skal uten tvil lese mer av Adichie for dette er en forfatter som skriver godt, er en dyktig forteller og som har mye på hjertet. Hver eneste novelle har en sterk historie og rom for ettertanke.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

:)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Klagesang for Easterly" av Petina Gappah
 • "Nervous Conditions" av Tsitsi Dangarembga
 • "Dyprød hibiskus" av Chimamanda Ngozi Adichie
 • "Lenker" av Nuruddin Farah
 • "Khirbet Khizah" av S. Yizhar
 • "Purple Hibiscus" av Chimamanda Ngozi Adichie
 • "Omstreifere" av Yiyun Li
 • "Inn i skogene" av Katie Kitamura
 • "Rønneimperiet - noveller" av Hanna Dahl
 • "Blikket var vendt mot Gud" av Zora Neale Hurston
 • "Tauet - noveller" av Mikkel Bugge
 • "Aske og jord" av Atiq Rahimi
Alle bokanbefalinger for dette verket