Omtale fra forlaget
Dette er ingen bok for sarte sjeler. Den beskriver nådeløst ærlig hvordan kvinner i araberlandene brutalt undertrykkes fysisk og psykisk - hvordan de reduseres til jomfruhinner og hijaber. I november 2011 kom Mona Eltahawy i det internasjonale søkelyset da hun ble angrepet av politiet under den egyptiske revolusjonen. Hun svarte med en banebrytende artikkel med tittelen «Hvorfor hater de oss?» - 'de' var muslimske menn, 'oss' var kvinnene. Det utløste enorm debatt. ............... Eltahawy slår fast at kvinner i de arabiske landene må kjempe på to fronter: én der de kjemper sammen med menn mot undertrykkende regimer, og en annen mot et politisk og økonomisk system som behandler kvinner som annenrangs borgere. ............... Eltahawy har reist i hele Midtøsten og Nord-Afrika for å møte kvinner og høre deres historier. Denne boken er hennes appell på deres vegne. Mona Eltahawy er en egyptisk-amerikansk journalist og kommentator bosatt i New York. Eltahawy skriver for publikasjoner over hele verden om temaene islam, kvinnesak og politikk og samfunn i Midtøsten.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2015
Format E-bok
ISBN13 9788205476547
EAN 9788205476547
Språk Bokmål
Sider 232
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Kvinnehatet i den arabiske verden blir stadig fokusert og ikke minst avslørt i den ene boka etter den andre, i dokumentarfilmer og vitnesbyrd fra mennesker som har flyktet (og som prøver å flykte) derfra.
Det er bra.
Mona Eltahawy er ikke nådig i sin flengende kritikk av det arabiske kvinnehatet. Hun og flere andre er varslere og foregangsmennesker som baner vei for friheten til andre undertrykkede mennesker i islamske samfunn.
Ikke minst er tildekkingen av kvinner med hijab, niqab og burka - tegn på mer islamisme - og et tydelig tegn på underkastelse og kapitulasjon overfor islamistene, det muslimske brorskapet og deres undertrykkende konservatisme.
Mange kvinner i den arabiske verden kjemper for friheten til å leve sine egne liv. Det er en kamp resten av verden burde støtte dem helhjertet i.
En absolutt lesverdig bok. - Og kanskje en vekker for mange som ennå ikke har satt seg inn i denne problematikken.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketHoldningen til voldtekt i araberlandene er katastrofal. Stigmaet (og i mange tilfeller loven) er mye strengere mot kvinnen enn mot voldtektsmannen. Kvinnen velger ofte å ikke si noe av frykt for å få skylden selv og bli ydmyket, eller fordi hun er redd for å bli voldtatt igjen på politistasjonen. I enkelte tilfeller risikerer hun å bli drept av en slektning for å befri familien for skammen.
Teologer som insisterer på den «islamske retten» til å gifte seg med småjenter, burde si det som det er: De vil ha føyelige og maktesløse jenter som aldri protesterer. Vi må en gang for alle si nei til dette og forby slike ekteskap og ta dem for det de er: pedofili. Det må bli viktigere å beskytte jentene våre enn de skjøre egoene til teologene og mennene de gir grønt lys til å misbruke jenter seksuelt.
Når kultur tillates å påvirke ens menneskelige integritet, når den krenker integriteten - enten det gjelder kjønn eller etnisk tilhørighet - må den kulturen fordømmes, for hver gang en av oss blir såret eller utsatt for overgrep, er det et overgrep mot oss alle.
Jo mer frihet vi har, jo flere valgmuligheter. Jo mindre frihet vi har, jo raskere vil hykleriet fortære kjernen i samfunnet vårt.
Personstatuslovene er stedet der religiøse og konservative menn finner støtte for sin kontroll over kvinners liv.