Jack. Et liv i søkk og kav

protestsangeren som stengte døra til EU

av (forfatter).

Utenfor allfarvei 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

4 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Visedikteren og protestsangeren Jack Berntsen (f. 1940) var en markant lederskikkelse i den nordnorske kulturrevolusjonen på 70-tallet. Han bidro mer enn noen til at nordlendingene tok i bruk dialekten sin i full offentlighet. Jack var sjøl den første som sang på nordnorsk på plate. «Kor e hammaren, Edvard» ble symbolet på nei-folkets kamp mot norsk medlemskap i EU. Ingen steder var motstanden sterkere, enn i nord.

Denne biografien om Jack er også en fortelling om Nord-Norge, om en landsdel som retter ryggen opp - på kulturens vinger,
til gløden av visesang ved bålet.

(forlagets omtale)

«Det var nødvendig å få belyst kraftsenteret Jacks liv og virke. Han vokste fram av et Nord-Norge i endring, men også i lys av en større verden. Denne boka tar oss med på denne reisen, på engasjerende og usentimentalt vis. Billy Jacobsen tar ansvar for å plassere Jack inn en kulturell og politisk ramme. Dessuten blir vi kjent med mennesket Jack. Dette er god lesning, det lyser fortellerglede av hver side.»

- Dosent på OsloMet og musikk.aktivist på 70-tallet, Jan Storø (Oslo, 2019)

«Det var uten tvil Kor er hammaren Edvart eller Bygdevise som ble symbolet for den kunstneriske og litterære frammarsjen som fant sted i nord utover på 1970-tallet. Det litterære budskapet var som skapt for tiden: utkant-Norges politiske oppgjør med sentralmyndigheter og kapitalkrefter som toppet seg i EF-striden først på syttitallet.»

- Finn Stenstad (Fram fra de hundrede mile - Nordnorsk litteratur fra 1945 til 1992).

«Jeg mener vi har mistet vår største kulturpersonlighet. Kanskje store ord. Men jeg mener hvert bidige. En flott fyr med en utrolig scenesjarm som man knapt har sett maken til. Det lyste hjertelighet og varme av ham, både på scenen og privat. Nord-Norge har tapt en av sine største sønner.»

- Arthur Arntzen, 2010.

«Jack skrev ikke bare kampsanger. Han var både lyriker og humorist, og skrev stadig nye tekster som tok samtida på kornet.

Bokdetaljer

Forlag Utenfor allfarvei

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788293688044

EAN 9788293688044

Omtalt sted Nord-Norge

Omtalt person Jack Berntsen

Språk Bokmål

Sider 400

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

www.utenforallfarvei.no


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nordnorsk lesesirkel startet i januar 2019 (egen liste for fjorårets leste titler). Vi leser en nordnorsk forfatter i måneden, og møtes en gang i måneden for å snakke om lest bok.


Godt sagt! (0) Varsle Svar