Fra en av tidenes beste historiefortellere kommer den mest oppslukende og uforglemmelige historien om barns møte med ondskap siden It Midt på natten, i et hus i et stille boligstrøk i Minneapolis, bryter noen seg inn i Luke Ellis’ hus og tar livet av foreldrene hans. Luke blir fraktet bort i en svart SUV. Hele operasjonen tar under to minutter. Da Luke våkner, befinner han seg i et rom som ligner til forveksling på hans eget, men dette har ingen vinduer. Luke er brakt til Instituttet, og bak andre dører befinner det seg andre barn som ham. Barn som er brakt dit under samme omstendigheter, og i likhet med ham har telekinetiske og telepatiske evner. Disse evnene er en svært verdifull ressurs for Instituttets skruppelløse direktør, Mrs. Sigsby og hennes ansatte, og de skyr ingen midler for å få det som de vil. Etter hvert som tiden går, forsvinner barn etter barn rundt Luke. Han blir mer og mer desperat etter å komme seg ut og få tak i hjelp. Men ingen har noen gang klart å rømme fra Instituttet ... «… en av hans beste på lenge … Å lese King når han er i storform er en nytelse, den dystre verdenen hans blir ubehagelig realistisk, og det er få som har samme forståelse for barns perspektiv og følelser. Instituttet er ikke typisk skrekk, men byr på uhyggelig spenning og samfunnskritikk som sitter i lenge.» Göteborgs-Posten «Spenning mer eller mindre fra start til slutt.» Jyllands-Posten «… minnet meg umiddelbart på hvorfor jeg elsker Kings bøker (…) kommer tettere på den amerikanske arbeiderklassens liv og levnet enn noen nålevende forfatter.» New York Times «Gjennom sin karriere har King hatt en hardnakket tro på at historier er viktige, at de hjelper oss til å forstå både oss selv og verden vi lever i. Instituttet (…) befester denne troen (…) førsteklasses underholdning som har noe viktig å fortelle. Og vi må alle spisse ørene.» The Washington Post «Like finslipt og fengslende som [King] på sitt beste … Hvordan bevarer du verdigheten og menneskeligheten i omgivelser som er konstruert for å frarøve deg begge deler? (…) Av alle kosmiske trusler Kings helter har måttet bekjempe, er den gradvise overgangen til umenneskelighet muligens den mest skremmende, fordi den er så altfor realistisk.» New York Times Book Review «King imponerer med sin mest hjerteskjærende fortelling om barns seier over ondskapen siden It. Fra sine unge romanfigurers ståsted skaper King en stemning av fare og fortrolighet som vil fortrylle leseren … Ikke et ord er overflødig i denne velskrevne romanen, som nok en gang viser hvorfor King er kongen av skrekk.» Publishers Weekly, starred review «Du trenger ikke å være en skrekkleser for å ha glede av Instituttet (…) Historiefortellingen hans kan ikke plasseres i én sjangerbås.» Newsday
Utgivelsesår 2024
ISBN13 9788202815950
EAN 9788202815950
Genre Grøssere
King er som god vin, blir bare sjelden en halvgode bok derfra. Han bygger opp spenningen stille og rolig til du ikke lenger kan legg boka fra deg. En av hans beste dette.e
Jeg har lenge tenkt at jeg skulle lese en Stephen King bok. Han er en av de forfatterene som omtrent alle i verden har hørt om. Jeg har sett mange filmer basert på hans bøker, men hadde aldri lest noen av verkene hans. Valget falt på denne, og det var et absolutt godt valg. Det føltes litt unødvendig med kapittelet i starten, men jeg forstår hvorfor det var tatt med. Det er uansett hovedkarakteren som kommer etter starten som holder oppmerksomheten. Boka er ikke nødvendigvis skummel, men heller mer urovekkende, og det er absolutt forferdelige ting som skjer med barna i boka som ryster leseren. Jeg vil anbefale denne for alle som liker litt grøss, litt sci-fi og som vil lese noe av av Stephen King.
Ikke Kings beste, synes jeg, det ble litt vel lettvinne løsninger her og der. Men for all del, dette er spennende og medrivende så det holder, med fine karaktertegninger, det er Stephen King, og jeg er fan!
Etter mange skuffelser de siste årene er jeg veldig glad for denne boken av Stephen King. Den er i litt samme sjangeren som "The Stand" og "Storm of the Century". Ikke samme historie selvfølgelig, men samme atmosfære. Karakterene er forseggjort og overbevisende.
Skal ikke røpe noe av handlingen da denne bare MÅ leses!
Lille Luke er ikke som andre nesten tenåringsgutter. Ikke bare skal han starte på to ulike universiteter til høsten, han kan også få en tallerken til å .. vel kanskje ikke fly, men hvertfall bevege på seg, litt hvertfall.
Kult opplegg, helt til han våkner i sitt eget rom. Eller det ligner, litt hvertfall, men ikke helt. I gangen utenfor møter han andre barn som også har våknet i rom som er som sitt eget, men bare nesten.
Det viser seg at disse ungene i tillegg til egenskapen av å kunne våkne i rom som nesten er som sine egne, også kan flytte på ting uten å ta på de. Ikke så veldig tunge ting da. Noen kan også se hva andre tenker og uten at det er et tema i denne boka, men tenk en klasse med tenåringer hvor alle kan se hva hverandre tenker. Fy faen.
Uansett, det betyr jo trøbbel dette da. Av type deep state. Håper det finnes en trøblete politimann som kan få ordnet opp i dette.
Det er ikke så lett å vite hva en får av Steven King. De fire Mr. Mercedes-bøkene var virkelig en berg og dalbane. The Long Walk og The Stand ganske gode. The Regulators var umulig å komme seg igjennom og de bøkene og filmene om den klovnen vil jeg selvsagt ikke ha noe med å gjøre.
The Institute får terningkast som lander mellom The Long Walk og The Stand. Temmelig ikke så verst altså. Har du tips til andre bøker av King som ikke er så verst, del de gjerne.