Omtale fra forlaget
Lærer du Oslo å kjenne gjennom avisoverskriftene, vekker Groruddalen assosiasjoner til gettodannelser, sosial nød og ungdomskriminalitet. En grå ørken av betong, trafikk og forurensing, der ingen setter sin fot dersom de ikke er absolutt nødt.
Journalist og forfatter Øyvind Holen har sett seg lei på svartmalingen av sin egen barndoms grågrønne dal, og tar leserne med hjem på en kulturhistorisk reise via dalens to hovedpulsårer, T-banelinje 5 til Vestli og 2 til Ellingsrudåsen. Det blir en reise som tar oss med til eksotiske plasser som travbanen på Bjerke, jazzklubben på Høybråten og Stokken på Stovner, til kinarestauranter, fritidsklubber, kjøpesentre, cricketbaner, villastrøk og herregårder.
Dalen har flere innbyggere enn Stavanger, og har fostret folk som Jan Kjærstad, Trygve Lie, Warlocks, Jon Rønningen og Pål Enger. Groruddalen er langt mer enn en drabantby, den er et prisme for samfunnsutviklingen i Norge; forskjellen mellom øst og vest, klassemobilitet og ikke minst ny norsk innvandrerkultur.
Øyvind Holen (f. 1973) har jobbet som journalist siden 1989, blant annet i Aftenposten, Dagsavisen, VG, Klassekampen, Bergens Tidende og Morgenbladet. Han utga i 2004 boken Hiphop-hoder -- fra Beat Street til bygde-rap.
Les utdrag fra boken [pdf]
Les også:"Ut av skyggenes dal"
Artikkel Aftenposten
Forlag Cappelen
Utgivelsesår 2005
Format Innbundet
ISBN13 9788202244019
EAN 9788202244019
Genre Personlige beretninger
Språk Bokmål
Sider 307
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette er en interessant bok som minner meg på hvor mangfoldig Groruddalen er. Nå er det litt tilfeldig at jeg leser denne boka akkurat nå, men jeg leste Tante Ulrikkes vei tidligere i høst.
Les boka, og ta turen til dalen, dersom du ikke har vært der ennå.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketVi drukner i reisevante reiseskildringer fra alle verdenshjørner, mens vi i Oslo bare beveger oss øst for Tøyen hvis vi skal til IKEA.
Vanlig folkeskikk på T - banen:
F) Respekter skiltet "For eldre og uføre" . Hvis ikke, er gamlingene gode til å si i fra. Ungdom er ofte langt flinkere til å reise seg enn middelaldrende.
Kalbakken er dels et levende senter, og dels et museum over gamle kulturbedrifter, uten at de har fått noen minnetavler. Noen hundre meter sørover ligger bygningen som nå står under angrep, og ligger an til å bli det endelige minnesmerket over kulturens fall her på Kalbakken. Kanskje bør man henge opp en minneplakett her også?..." Til minne over Nortvedt bibliotek, det 11. biblioteket som falt i den langvarige krigen mellom drabantbyene og Oslo Kommune".