Omtale fra forlaget
Har du noen gang tenkt over hvorfor vi stopper opp ved et blomstrende kirsebærtre eller trekkes mot det varmoransje lyset i en solnedgang?
Er det en grunn til at mennesker på tvers av alder, kjønn og kultur sjarmeres av søte dyreunger eller smiler ved synet av en fargerik paraply i regnværet?
Vi blir ofte oppfordret til å søke innover i oss selv for å finne balanse og ro, men faktisk er livlige omgivelser vår mest umiddelbare og enkleste kilde til glede. I Gleden kommer utenfra utforsker Ingrid Fetell Lee hvordan gjenstander og steder vi er i kontakt med til daglig, virker overraskende sterkt inn på humøret vårt. Med innsikt fra nevrologi og psykologi forklarer hun hvorfor noen omgivelser gjør oss nervøse eller får oss til å kjede oss, mens andre vekker varme følelser eller kreativitet. Hun viser også hvordan vi alle kan utnytte våre egne omgivelser til å gjøre livet fullt av glede.
Forlag J.M. Stenersens forlag
Utgivelsesår 2019
Format Innbundet
ISBN13 9788272016684
EAN 9788272016684
Språk Bokmål
Sider 422
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Som regel tenker vi at gleden kommer innenfra, men i denne boken gir Ingrid Fetell Lee oss et annet perspektiv og viser til hvordan gleden faktisk også kan komme utenfra gjennom de små hverdagslige tingene vi omgir oss og kan stelle i stand. Boken er med på å bevisstgjøre dette fra forskjellige hold, alt fra gledelig design, stilige og sterke farger, lek og feiring, til det mer magiske og harmoniske. Boken kommer med mange gode vinklinger, men noen ganger går den unødvendig mye inn i dybden og gir eksempler som ikke alltid er like praktisk mulig for den vanlige mann i gaten. Boken gir allikevel et godt perspektiv og praktiske tips om ting rundt oss som kan gi den lille ekstra gledesfølelsen. Jeg ble også glad når jeg merket forfatterens positive innstilling til sollys og dets positive egenskaper. Det virker også at Lee er bevisst soloppgangens og solnedgangens effekt ved å ta fram kontrasten vi opplever i dag ved å la det elektriske lyset styre døgnrytmen vår fremfor sol opp og ned gangene. Hun påpeker også hvordan den flate strukturen i LED lys lett kan skape mistrivsel.
Selvom boken er informativ, lettlest og til tider underholdende så går mange av kapitlene litt i hverandre og noe blir gjentakende, og er man f.eks. ikke så interessert i blomster og klesdesign så kan fort de delene bli litt kjedelige i lengden.
Det som sjokkerte meg litt er at på Island tror over halvparten av innbyggerne, ikke at jorden er flat, men at det muligens finnes alver, og forfatteren tar også å besøker en skole der fokuset er på alver og der folk virkelig tror at de eksisterer og mener også å ha sett dem. Overtroen er såpass sterk at man til og med kan avbryte veiprosjekter fordi man er redd for å ødelegge alveterritorium.
Mye underholdende, interessant, givende og gledesfylt, men de to siste kapitlene i boken, den om fornyelse og den aller siste med å skjematisere det hele synes jeg ble litt langdrygt, men for de som gir boken terningkast seks eller mer setter seg vel ned med engang for å fylle ut disse gledesskjemaene. Terningkastet mitt når ikke helt opp dit, men ikke så veldig langt unna.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketDet motsatte av lek er ikke arbeid [...] Det er depresjon.
...jo rausere vi er med gleden, desto rikere blir vi på den selv.
"Hjemmet burde være livets skattkiste." Le Corbusier
Elektrisk lys lar oss skape rytmene selv, tilslører månefasene og tapper solens opp- og nedgang for meningsinnholdet de en gang hadde. Snarere enn å tilpasse appetitten etter avlingene tilpasser vi avlingene etter vårt begjær. Vi har digre jordbær fulle av vann året rundt, og glemmer at det fantes tider da de bare var tilgjengelige i juni og smakte søt, rød ild.
En grunn til at vi elsker symmetri, er at det er et ytre symbol på indre harmoni.