Et foranskutt lyn

Niels Henrik Abel og hans tid

av (forfatter).

Aschehoug 2000 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.33 (3 terningkast.)

19 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Niels Henrik Abel (1802-29) er et av de få absolutte genier i norsk historie. I løpet av en kort, men svært produktiv karriere, gjorde han en rekke banebrytende oppdagelser innen matematikk. Abels korte liv falt sammen med svært turbulente år i Norges og Europas historie. Boken behandler Abels biografi i sammenheng med disse sosiale og politiske omveltningene. Med kronologisk bibliografi over Abels trykte arbeider, litteraturliste, personregister og bilderegister.

Omtale fra forlaget

Matematikeren Niels Henrik Abel (1802-29) er et av de få absolutte genier i norsk historie. I løpet av en kort, men svært produktiv karriere - han ble bare 27 år gammel - gjorde han en rekke banebrytende oppdagelser. Han utvikle teorier som snudde opp ned på gamle problemstillinger og åpnet opp for det som skulle bli fremtidens arbeidsområder i matematikken. I ettertid er hans teorier blitt stående som milepæler i fagets utvikling.#11;Abels liv falt sammen med turbulente år i Europas - og Norges - historie. I denne biografien søker Arild Stubhaug å nærme seg unntaksmennesket Abel og hans intense arbeid med matematiske problemer. Men i like høy grad er dette et bilde av tiden han levde i, av perioden da Norge får sin frihet og etablerer seg som selvstendig nasjon.#11;Med et omfattende og variert bakgrunnsmateriale streifer Stubhaug på kryss og tvers i liv, fag og samtid. Vi gjør avstikkere til herregårdskultur i Agder, til politiske tumulter på vårt nyopprettede Storting, til Napoleons matematikere i Paris, til Studentersamfundets debatter om Grunnlov og ekteskapelig samliv. Dette er tiden da vi får vårt første dampskip og da teaterfeberen herjer landet. Samtidig illustrerer Abels liv de store kontrastene i tiden, spennet mellom patriotisk optimisme og europeisk storkrig, mellom økonomisk oppsving og statsbankerott.#11;Abel knyttet gode kontakter til ledende matematiske miljøer i Europa, og stor anerkjennelse var på vei, men den kom for sent. Han fikk aldri råd til å gifte seg med henne han i fem år hadde vært forlovet med, og fikk aldri noen fast stilling ved vårt nye universitet. Men i 1902, ved 100-årsjubileet for hans fødsel, ble han med den største offentlige festivitas hyllet som landets store sønn og geniale vitenskapsmann.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2000

Format Heftet

ISBN13 9788203225963

EAN 9788203225963

Omtalt person Niels Henrik Abel

Språk Bokmål

Sider 589

Utgave 2

Tildelt litteraturpris Brageprisen Sakprosa 1996

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 2 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

19 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

En samling av bøker "enhver matematikklærer bør lese" (eller i hvertfall ha i bokhylla) og skjønnlitteratur med matematikk som mer eller mindre underliggende tema.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sommeren 2017 gjennomførte NRK P2 radioserien Faktasjekken - jakten på Norges beste sakprosa, i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF). De ville undersøke hvilke sakprosabøker som har formet Norge og nordmenn etter 2. verdenskrig. Utvalgte eksperter i 10 ulike panel i 10 kategorier satte opp til sammen 250 bøker, og disse ble stemt over blant NFFs 5500 medlemmer.

Virkeligheten er fantastisk - les sakprosa!


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Fermats siste sats - historien om gåten som forfulgte verdens skarpeste hjerner i 358 år" av Simon Singh
  • "Konspirasjonen mot Amerika" av Philip Roth
  • "Leve, for å fortelle" av Gabriel García Márquez
  • "Kong Leopolds arv - en beretning om grådighet, forferdelser og heroisme i det koloniale Afrika" av Adam Hochschild
  • "Den svarte vikingen" av Bergsveinn Birgisson
  • "Forbrytelse og straff. Bd. 1" av Fjodor M. Dostojevskij
  • "Det egoistiske genet" av Richard Dawkins
  • "Vårt utrolige univers" av Stephen W. Hawking
  • "Våpen, pest og stål - menneskenes historie gjennom 13 000 år" av Jared Diamond
  • "De få utvalgte" av Peter Høeg
  • "Stalingrad" av Antony Beevor
  • "Dalen Portland" av Kjartan Fløgstad
Alle bokanbefalinger for dette verket