Estetisk leksikon er det første estetiske leksikonet utgitt i Norge og er i sin helhet skrevet av Arnfinn Bø-Rygg. Det store mangfoldet av oppslagsord er valgt ut fra oppfatningen om at estetikk er estetikk i bruk. Her fins ord som opptrer i både hverdagslige og akademiske samtaler, enten det dreier seg om en utstilling, en konsert, en film, en roman, et teaterstykke eller en bygning. Ikke minst er begreper fra samtidens estetiske tenkere sentrale. Begrepene blir behandlet både historisk, kritisk og systematisk.Leksikonet passer for alle som er interessert i estetiske spørsmål, deriblant studenter.
Forlag Pax
Utgivelsesår 2025
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketVi velger vår yndlingsforfatter på samme måte som vi velger vår venn, nemlig ut fra felles lynne og personlighet.
-Georg W. F. Hegel
Mens det er behovet som tvinger mennesket inn i samfunn og fornuften som planter sosiale grunnsetninger inn i det; er det bare skjønnheten som kan gi mennesket en sosial karakter. Det er ene og alene smaken som skaper harmoni i samfunnet, fordi den skaper harmoni i den enkelte. Alle andre forestillingsformer skiller menneskene, fordi disse former utelukkende bygger enten på den sansemessige eller den åndelige del av menneskets vesen. Bare den skjønne forestilling gjør mennesket til en helhet fordi den krever samsvar mellom de to naturer i mennesket.
-Freidrich von Schiller
Fantasien er den form for fornuft som blir ånd, derved at den gjør bevisst for seg i en sanselig form det som den bærer i seg. Fantasiens virksomhet har altså en åndelig gehalt, som den former sanselig fordi den bare på denne måten kan bli seg denne gehalt bevisst. Dette kan sammenlignes med den holdning vi finner hos en livserfaren, klok og åndfull mann. Selv om denne meget godt vet hva det kommer an på her i livet, hva som utgjør det vesentlige for menneskene, hva som beveger dem og har makt over dem, så formulerer han ikke denne sin innsikt i almene regler eller tanker, men klargjør den for seg selv og andre alltid i forbindelse med konkrete tilfeller, adekvate eksempler og lignende.
Georg W. F. Hegel