Enveiskjørt gate ; Barndom i Berlin - omkring 1900

av (forfatter), Henning Hagerup (oversetter) og Bjørn Aagenæs (oversetter).

Kolon 2014 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (2 terningkast.)

40 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

To av Walter Benjamins mest kjente verker er her samlet i ett bind: Enveiskjørt gate (1928) består av aforismer, drømmer, reiseminner, prinsipielle refleksjoner rundt litteratur og kritikk, samt betraktninger over alt fra kapitalismens historie til leketøy og frimerker. Barndom i Berlin - rundt 1900 (skrevet i løpet av 30-tallet) er satt sammen av pregnante erindringsglimt og ladede situasjonsrapporter fra forfatterens egen oppvekst i en velstående jødisk kjøpmannshjem.
Den tyske filosofen, kritikeren og forfatteren Walter Benjamin ( 1892 - 1940 ) fremstår i dag, som en av 1900 - tallets betydeligste tenkere. Hans tenkning forener elementer både fra historisk materialisme og jødisk mystikk, i gjennomtrengende og svært originale analyser og øyeblikksbilder.

Bokdetaljer

Forlag Kolon

Utgivelsesår 2014

Format Heftet

ISBN13 9788205472372

EAN 9788205472372

Serie Semikolon

Genre Personlige beretninger

Omtalt tid 1900-1945

Omtalt sted Berlin

Omtalt person Walter Benjamin

Språk Bokmål

Sider 224

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 0 0 0 0

Bokomtaler

Fra det sublime til det hverdagslige.

Boka omfatter to tekster først utgitt med ti års mellomrom, 1928 og 1938. Barndom i Berlin er skrevet i jeg-form, mens Enveiskjørt gate er skrevet uten noen klar forteller. Et felles trekk ved begge er at innholdet spenner over både abstraksjoner og hverdagsligheter. Det er heller ingen gjennomgående handling, heller ikke i memoardelen. Det er med andre ord ikke en lettlest bok. Åpenbart har den heller ikke vært enkel å oversette. Min utgave fra 2014 er oversetternes andre forsøk på å gi Benjamins tysk en norsk språkdrakt.

Barndom i Berlin er likevel den mest tilgjengelige. Selv om det er en voksen som skriver, synes jeg at Benjamin har klart å holde på barnets perspektiv. Vi kan selvfølgelig lure på om det er mulig for en voksen å huske så mye fra tidlig barndom, men forfatteren er dyktig til å holde seg unna eller skjule retrospektive fortolkninger og forklaringer.

Enveiskjørt gate er derimot nesten leksikalsk i sine knappe, finpolerte tekstbiter. Inne imellom glimter det til med sitatverdige innsikter og finurligheter. Han skriver for eksempel om hvordan valg av skriftnorm påvirker hva vi skriver. Han ville satt stor pris på det store utvalget av skrifttyper og emoijer som vi kan velge mellom i dagens tekstbehandlingsunivers.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Den som ser soloppgangen foran seg, våken, påkledd, for eksempel på en vandring, beholder dagen igjennom fremfor alle andre suvereniteten til en som er blitt usynlig kronet, og den som soloppgangen brøt inn for under arbeidet, han føler seg ved middagstid som om han selv hadde satt på seg kronen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Arbeidet med god prosa har tre trinn: et musikalsk, der den komponeres, et arkitektonisk, der den bygges, endelig et tekstilt, der den veves.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Da en høyskattet, kultivert og elegant venn sendte meg sin nye bok, overrasket jeg meg selv ved å rette på slipset idet jeg skulle åpne den.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hver morgen ligger dagen på sengen vår som en ren skjorte; denne uforlignelige fine, uforlignelige tette veven av renslig sannsigelse sitter som støpt på oss. De neste fireogtyve timenes lykke avhenger av at vi vet å gripe etter den når vi våkner.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

På en av de gatene jeg senere skulle gjennomstreife på nattlige vandringer som ikke tok slutt, ble jeg, da tiden var moden og under merkverdige omstendigheter, overrasket av kjønnsdriftens oppvåkning.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket