Epidemier

en natur- og kulturhistorie

av (forfatter).

Damm 2002 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.17 (6 terningkast.)

14 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren ser på epidemiene i et kultur- og utviklingsperspektiv. Han viser at pestsykdommer er et relativt nytt fenomen i historien, og hvordan framveksten av vår sivilisasjon gikk hånd i hånd med spredning av epidemier. Forfatteren er opptatt av å vise hvordan epidemiene har virket inn på kulturen, og hvordan prøvelsene samfunnet ble utsatt for, ble forsøkt forklart gjennom religion og vitenskap. Han beskriver hvordan menneskene hele tiden har forsøkt å bekjempe mikrobene, og hvordan ny kunnskap ga oss bedret hygiene, nye medisiner og medikamenter. Har litteraturliste og navneregister.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Damm

Utgivelsesår 2002

Format Innbundet

ISBN13 9788249600762

EAN 9788249600762

Språk Bokmål

Sider 229

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 5 0 0 0

Bokomtaler

I tilfelle diskusjonar med koronaskeptikarar og vaksinemotstandarar kan ein finna mange saklege og nyttige argument i boka Epidemier (med undertittel en natur- og kulturhistorie). Boka kom ut i 2002 og er på ein måte "utgått på dato", men på den andre sida har ho fått ny aktualitet i samband med den pågåande pandemien. Det var nok også grunnen til at forlaget ga ut boka på nytt i 2020.

Forfattaren Jan Brøgger (1936-2006) var psykolog og sosialantropolog og gjer i boka greie for kva epidemiar og pandemiar har hatt å sei for utforming og utvikling av samfunnet. Han viser også til at folk gjennom tidene alltid har jakta på alternative løysingar og syndebukkar i slike høve. Konspirasjonsteoriar er nemleg ikkje av ny dato: I den mørke mellomalderen vart gjerne sjukdom og pest forklart med syndig livsstil og hekseri, og elles har jo jødane fått skulda for det meste..

I dag ser me at konspirasjonsteoretikarar meiner at Covid 19-viruset ikkje finst og at koronaen er ein del av "ein større plan" og at det liksom skal vera "ein skjult agenda" bak pandemien. Enkelte av desse skrullingane hevdar at koronavaksina ikkje er ei vaksine, men ei giftsprøyte. Sprøyta/vaksinen inneheld aborterte foster og microchip'ar og gudane veit kva andre skrudde teoriar som er lanserte. Og slik held dei på i sine eigne ekkokammer, med andre liknande misvisande og feilaktige opplysningar.

Men eg tenkjer: Takk og lov for at det finst vaksinar! At me er blitt kvitt fryktelege sjukdommar som kopper, kolera, poliomyelitt og tuberkulose skuldast sjølvsagt at dyktige forskarar og vitenskapsmenn- og kvinner har utvikla vaksinar - og at folk flest no er vaksinerte mot desse sjukdommane.

Når det er sagt: Eg skjønnar at folk stiller spørsmål om bivirkningar og er litt usikker på om ei vaksine er trygg. Ein er ikkje konspirasjonsteoretikar om ein er skeptisk. Men då må ein søka opp vitenskapeleg faktainformasjon og ikkje støtta seg på lugubre Facebook-grupper, liksomdoktorar og "Youtube-universitetet".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Våren eller Historien om Lorenzo den storslagne" av Sissel Lange-Nielsen
  • "Den tvilende Thomas" av Atle Næss
  • "Svartedauen - en litterær-historisk beretning om massedød og overlevelse" av Yngvar Ustvedt
  • "Sangen om løpende hester" av Britt Karin Larsen
  • "Sukkerhuset - Kairo-trilogien" av Naguib Mahfouz
  • "De usynliges by" av Britt Karin Larsen
  • "Fars krig" av Bjørn Westlie
  • "Den svarte vikingen" av Bergsveinn Birgisson
  • "Alv Erlingsson - fortellingen om en adelsmanns undergang" av Tore Skeie
  • "Livet med Elizabeth og andre kongelige personer - historien om Tudor-dynastiet på den engelske tronen" av Richard Herrmann
  • "De som ser etter tegn" av Britt Karin Larsen
  • "Hett blod" av Irène Némirovsky
Alle bokanbefalinger for dette verket