Omtale fra forlaget
Datteren er Lena Anderssons oppfølger til den kritikerroste romanen Sveas sønn, om sosialdemokraten Ragnar som strever med å finne seg til rette i den moderne tiden. I Datteren møter vi Folkhemmets barnebarn. Ikke minst følger vi Ragnars datter Elsa på vei ut i livet, fra barnets undring over verden til den unge kvinnens konfrontasjon med tidens nye ideer og tenkemåter – mens Folkhemmet, slik faren så det, sakte oppløses og synet på mennesket, samfunnet og tilværelsen utfordres på alle måter. Lena Andersson (f. 1970) har skrevet flere romaner som har fått mye oppmerksomhet. Rettsstridig forføyning, som kom på norsk våren 2014, ble hennes gjennombruddsroman. Den fikk svært gode anmeldelser både i Norge og Sverige, er utkommet i en rekke land og vant Augustprisen 2013 i kategorien årets svenske skjønnlitterære bok. Samme år ble Andersson tildelt Svenska Dagbladets litteraturpris og Publicistklubbens Guldpenna for sin rolle som skribent. I 2018 utkom Sveas sønn, også den til strålende kritikker i norsk så vel som svensk presse. «Fra undrende barn til klarsynt skildrer av sosialdemokratiets slingrende vei mot undergangen. Lena Andersson ... ruver.» Jan Askelund, Stavanger Aftenblad «Vidunderlig humoristisk Sverige-portrett fra Lena Andersson.» Atle Christiansen, Aftenposten «I likhet med de populære Ester Nilsson-bøkene er både Sveas sønn og Datteren like stringente, kantete og pussige som sine hovedpersoner; bøkene er like deler idéutforskning og menneskelig komedie – og tvers igjennom en fest.» Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen «Provoserande og underhaldande om nyare svensk historie.» Marta Norheim, NRK «Solid feste og godt driv i boka om folkhemmets datter. Med nådeløs konsentrasjon hakker Lena Andersson løs på den akademiske forestillingen om at språk skaper folk, ikke omvendt, i sin tørrvittige nye langrenns- og universitetsroman Datteren.» Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen «Boka er elegant og intelligent, skrevet med humor og ironi.» Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen «Sosialdemokratiets Folkhem utfordres i denne romanen på en varm og morsom måte. Det blir aldri verken flåsete eller patetisk, men en ekte story om et levd liv fra vår egen tid.» Jan-Erik Østlie, FriFagbevegelse.no «Lena Anderssons romaner kommer til å bli klassikere.» Expressen
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2021
Format E-bok
ISBN13 9788205543577
EAN 9788205543577
Serie Folkhemmet (2)
Språk Bokmål
Sider 271
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette er et fint personportrett av Elsa Johansson, som blir voksen på slutten av 1900-tallet. Hvorfor passer hun ikke helt inn? Hun tar med seg den svenske (skandinaviske?) samfunnsmodellen ut i verden, en misjonær som ikke tror på Gud, men struktur og gjennomsiktighet.
Midtveis sender forfatteren henne til USA, og det blir et sjokk for Elsa. Romanen sparker absolutt ikke bare til nordboeres selvgodhet, men like mye til vår tids lek behandling av og redsel for ord og begreper.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketPå vei til bussen leser hun, på bussen leser hun, på vei fra bussen leser hun. Hun leser gående, sittende og liggende. I hver krok og pause leser hun, hver gang det oppstår en luke.
74 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketBli med! Les og lytt deg opp nå – og møt forfatterne på Norsk litteraturfestival
Leseliste 2021:
18 mars: Asta Olivia Nordenhof (DK)– Penger på lomma (overs.: Trude Marstein)
1 april: Lena Andersson (SE) – Datteren (overs.: Gøril Eldøen)
15 april: Iben Mondrup (GL) – Tabita (overs.: Trude Martein)
29 april: Kjell Westö (FI) – Tritonus (overs.: Erik Krogstad)
13 mai: Vidar Sundstøl – Jeg sank
Spilles inn live under festivalen, 27. mai: Jón Kalman Stefánsson (IS) – Ditt fravær er mørke
Leseliste 2022:
mars: Ali Smith (UK) – Høst (overs.: Merete Alfsen)
april: Linn Ullmann – Jente 1983
april: Niviaq Korneliussen (GL) – Blomsterdalen (overs.: Kyrre Andreassen)
mai: Natasha Brown (UK) – The Assembly
mai: Douglas Stuart (UK) – Young Mungo
Live under festivalen 31. mai: Abdulrazak Gurnah – Etterliv (overs.: Tone Formo)