Alt som ble borte

av (forfatter) og Hege Mehren (forfatter).

Pax 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.88 (8 terningkast.)

26 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

En ettermiddag i august forsvinner to søstre, Sophia på åtte og Alyona på elleve, fra en strand på Kamtsjatka-halvøya helt nordøst i Russland. De er tilsynelatende blitt kidnappet av en mann i en sort bil. Romanen bygges deretter opp som en serie sammenvevde fortellinger formidlet av kvinner som direkte eller indirekte kan knyttes til forsvinningen.

Alt som ble borte tar leseren med gjennom det første året etter at de to forsvant. Den går tett på livet til kvinner og jenter i et samfunn preget av motsetninger og etniske spenninger mellom russere og urbefolkning, et samfunn hvor kvinner fremdeles er mindre verdt enn menn, og anklagene først rammer de som står utenfor.

Julia Phillips fører leserne rett inn i nervesentraene til kvinnene som forteller. Denne kaleidoskopiske romanen gir oss ny forståelse for intrikate familiebånd og tilhørighet i det russiske samfunnet.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788253041919

EAN 9788253041919

Genre Psykologiske thrillere

Omtalt sted Russland

Språk Bokmål

Sider 324

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 7 1 0 0 0

Bokomtaler

To jenter forsvinner en sensommerdag i Petropavlovsk, hovedstaden på Kamtsjatkahalvøya i nordøstlige Russland. I månedene som følger får vi innblikk i dagliglivet til forskjellige kvinner som mer eller mindre er berørte av hendelsen. Kvinnene som forteller er sterke, men håpløshet og desperasjon truer konstant. Kvinners posisjon i samfunnet, i familien og i relasjon til mannen er gjennomgående tema. Også forholdet mellom urfolkene og de slaviske russerne som bebor Kamtsjatka blir tematisert. Språket er nært og nøkternt. Bokas styrke ligger i svært gode beskrivelser av enkeltmenneskers liv og leven.

Julia Philips bodde på Kamtsjatka i to år for å gjøre research til boka. Disappearing Earth er hennes debutroman, og har fått god kritikk. Den stod blant annet på The New York Times' liste over beste fiksjon i 2019. Anbefales varmt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alt som ble borte er stemplet som en thriller, men den kan også fint leses som en roman. Grunnen er at den har ikke den samme intensiteten som thrillere pleier å ha, men likevel var den svært så engasjerende. Selv om det ikke føltes som noen thriller, hadde boka et godt driv som holder leseren fanget. Det gjorde ikke noe at det ikke føltes som å lese en thriller, for andre gode faktorer spilte inn som gjorde denne boka til en sjelden vare.
Julia Phillips har hittil vært en ukjent forfatter for min del. Jeg liker å lese bøker av både kjente og ukjente forfattere for å få litt variasjon, og det fikk jeg med denne.

Fenglsende fra begynnelse til slutt
Bakgrunnsteppe i denne korte boka er om to søstre som forsvinner mens de er på vandringstur. De går ofte meningsløst rundt omkring, og de befinner seg på Kamtsjatkahalvøya. De er ofte alene sammen om dagene mens moren deres er på jobb. Det siste noen ser til dem er at de blir med en mann i en svart SUV. Grunnen til at øyevitnet husker de,t er for at bilen hans var skinnende ren. Etter mye leting, har ikke politiet mye å hjelpe seg med. I mellomtiden leser vi skildringen til forskjellige kvinners dagligdagse liv som observerer det hele gjennom media, eller som nevner det til hverandre. De fleste kapitlene er oppdelt etter måned eller begivenheter og det skiftes perspektiv. Perspektivene er fra kvinner.

Svært gode karakterskildringer
Det Phillips er god på, er karakterbeskrivelser, både når det gjelder de gamle og de unge, og omgivelsene deres. Selv om boka ikke akkurat oppfattes som en thriller, hadde den en annen type driv. Grunnen var nok at det var fengslende å lese om et sted man kjenner så lite til, og at karakterene var svært forskjellige. Det var spennende å få et innlibkk i deres dagligdagse liv både midt i leteaksjonen og når det hele begynner å trappe ned. Har politiet gitt opp håpet om å finne jentene i live?

Dette ble kanskje en kort anmeldelse fra meg enn det som er "normalt", men dette er en bok man bør oppleve i stedet for å lese om. Det er derfor jeg ikke vil gå nærmere inn i handlingen, fordi jeg ikke vil si for mye. Alt som ble borte var en fengslende bok på mange måter, og da er det ekstra kjekt å komme over ukjente bøker som denne.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Mannen fra Tiger Bay" av Nadifa Mohamed
 • "Brenn meg en sol - en roman om en forbrytelse" av Christoffer Carlsson
 • "I syndens tid" av Deepti Kapoor
 • "Guds beste barn" av Morten Pape
 • "Håpet - 1787-1825" av Mich Vraa
 • "Pakk - roman" av Monika Helfer
 • "Løftet" av Damon Galgut
 • "Til dancing boy - roman" av Sara Johnsen
 • "Skinnende døde - roman" av Mazdak Shafieian
 • "Lempi" av Minna Rytisalo
 • "En kule i hjertet" av Ŏn-su Kim
 • "De der" av Joyce Carol Oates
Alle bokanbefalinger for dette verket