25 konspirasjoner å snakke om i lunsjen

av (forfatter) og Fredrik Sjaastad Næss (forfatter).

Vigmostad Bjørke 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (8 terningkast.)

23 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget


Gutta bak den populære Konspirasjonspodden har samlet de mest oppsiktsvekkende, sprø og interessante konspirasjoner i denne boken. Gjennom 25 underholdende kapitler får du en innføring i de underligste konspirasjonsteorier, bl.a. disse: månelandingen, Elvis lever, Paul McCartney er død, Hitler flyktet til Argentina, jorden er egentlig flat, hvem drepte Kennedy, reptiler styrer verden, Men in Black, UFO-er og aliens - og selvfølgelig er det et kapittel om alle konspirasjoners mor: Illuminati.

Hver konspirasjon beskrives fra A til Å, bevis drøftes, og hvert kapittel avsluttes med forfatternes egen konklusjon. Alt formidles med glimt i øyet, akkurat slik vi kjenner det fra podcasten.
Bjørn-Henning Ødegaard (f. 1983) fra Bærum og Fredrik Sjaastad Næss (f. 1990) fra Oslo lager podcasten Konspirasjonspodden sammen. Ødegaard er tekstforfatter og komiker, mens Sjaastad Næss er barneskolelærer.


Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788241950025

EAN 9788241950025

Språk Bokmål

Sider 276

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 4 2 0 1 0

Bokomtaler

Jeg er fascinert av konspirasjonsteorier, har lest en god del bøker for nysgjerrighetens skyld, og har lyttet til flere av episodene til podkasten bak denne boken. Ødegaard og Næss, jeg liker dere, men denne boken har grunnleggende språkfeil:

Dere klarer ikke å bruke ordet "konspirasjon" og "konspiratør" riktig. Her har man en gylden mulighet til å renvaske litt av ordene slik at mer nøkterne, ikke-fullt-ut-på-viddene teorier ikke blir ignorert av massene så fort en politiker, kommentator eller journalist velger å stemple det med det tilskitnede ordet "konspirasjonsteori". Den muligheten ble ikke brukt.

Ordet konspirasjon betyr en sammensvergelse, når én eller flere personer, eventuelt organisasjon(er), utfører en handling for egen vinning. Altså er konspirasjon en offisiell, bekreftet sammensvergelse. Ifølge offisiell forklaring konspirerte Lee Harvey Oswald mot JFK for personlig og/eller ideologisk (kommunistisk) vinning. At Lyndon B. Johnson eller mafiaen heller sto bak, er (konspirasjons)teorien.
Det finnes ufattelig mange eksempler i boken hvor forfatterne bruker ordet "konspirasjon" om "konspirasjonsteori" - til og med tittelen tilsier at boken inneholder tjuefem offisielt anerkjente sammensvergelser!

Ordet "konspiratør" dukker opp en håndfull ganger, kun i kapittelet om chemtrails, og blir konsekvent brukt feil: "Konspiratørene mener at de kan bevise at vi blir sprayet fordi det finnes bilder fra innsiden av et rutefly der alle stolrader er byttet ut med store tanker".
En konspiratør er ikke en konspirasjonsteoretiker, en konspiratør er en som konspirerer mot noen; eksempel igjen er Lee Harvey Oswald mot JFK.

Jeg er naturligvis klar over at ryktet til ordet "konspirasjonsteori" ikke kun har blitt skitnet til av feilbruk i litteratur og media - det har de mest spinnville og søkte konspirasjonsteoretikerne greid fint selv - men denne boken er dessverre atter et steg i feil retning.

Boken er grei underholdning som skraper overflaten på de mest kjente konspirasjonsteoriene (IKKE konspirasjonene), men med skuffende håndverk bak. Terningkast 3.

PS! Mens jeg skriver dette, ser jeg at bok nummer to har kommet ut, hvor tittelen fortsatt bruker "konspirasjon" framfor "konspirasjonsteori". Den eneste trøsten igjen er forhåpentligvis en språkvask innenfor permene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Maktens historie - mytene skaper verden" av Truls Øhra
 • "Stjerneklart - siste nytt fra verdensrommet" av Jostein Riiser Kristiansen
 • "Hvordan språkene ble til" av Tore Janson
 • "Minneboken - norsk nostalgi" av Mona Stenseth Larsen
 • "Norske standarder - en endelig avslutning på meningsløse diskusjoner" av Martin Aas
 • "Spor etter Jesus - funn, fakta, falsknerier" av Nils Petter Thuesen
 • "Catfulness - kattens oppskrift på et lykkelig liv" av Paolo Valentino
 • "Korte svar på store spørsmål" av Stephen Hawking
 • "I tilfelle dommedag - enkel beredskap for vanlige folk" av Egil Aslak Aursand Hagerup
 • "Hva hvis? - seriøse vitenskapelige svar på absurde hypotetiske spørsmål" av Randall Munroe
 • "101 ord du trodde du kunne" av Atle Antonsen
 • "Livets utvikling" av Lotte Juul Nielsen
Alle bokanbefalinger for dette verket