2022
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis! Hvordan starte en umulig samtale? Cornelius går på videregående, spiller fotball og fester med venner. Han er snart atten, livet har egentlig gått fint til nå. Men en dag blir han kvalm, og det går ikke over. Han aner ikke hva det kommer av, men skjønner at han ikke er syk. Etter litt går det opp for ham: Han er redd. Men hva skal han gjøre når han er «for frisk» til å få hjelp, og for syk til å finne ut av alt på egen hånd? Litt redd, bare er Alexander Kielland Krags andre roman. Han har skrevet en personlig og nær historie om å oppleve angst for første gang. Det er en bok om å være redd, om frykten for å miste seg selv, og om hvor vanskelig det er å åpne seg om de viktigste tingene. Vinner av Uprisen! Nominert til litteraturprisen i Kulturdepartementets barne- og ungdomsbokpris. Fra nominasjonsjuryens begrunnelse: «Dette er en mesterlig oppbygd punktroman der leseren blir dratt inn i historien fra første øyeblikk … Det oppleves både vakkert og grusomt, men mest av alt er dette en roman som kan gi håp til alle som kjenner seg igjen i det hovedpersonen gjennomgår.» «Sterkt og varmt om angst og vennskap» Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2021
Format Lydfil
ISBN13 9788205558595
EAN 9788205558595
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Beste boka jeg har lest om psykisk helse. For en velskrevet bok fra en ung mann. Boka er troverdig skildret og jeg kjenner igjen perongalleriet fra det virkelige liv. Her får vi gode skildringer av vennskap og familieliv, ungdommelig kåthet og redsel for å fortelle om psykisk helse.
Beskrivelsene av hvordan kroppen reagerer under angstanfall er virkelig veldig gode. Utdrag fra denne boka bør bli "pensum" på ungdomsskole /VGS. Her får leser ta del i hvordan det kan oppleves å miste kontrollen over egen kropp uten å helt vite hvorfor det skjer. Og det beste, leseren får en opplevelse av at dette kan gå bra, bare at det vil ta litt tid.
Beste boka jeg har lest på veldig lenge!!
Cornelius er snart 18, går på vgs og alt er kult. En lørdag er han på fest og plutselig blir han kvalm og hele kroppen rister og han skjønner ikke hva som skjer. Men like fort er alt som vanlig igjen. Dette skjer igjen og igjen og Cornelius skjønner ganske fort at dette må være angst.
Sårt, åpent og fint om hvordan det kan være å være ung og oppleve at det skjer ting man ikke har kontroll over. En viktig bok synes jeg.
Litt redd, bare (2021) av Alexander Kielland Krag
Cornelius er en helt vanlig gutt på snart 18 år som spiller fotball og henger med vennene sine. Plutselig opplever han det han kaller «storm i brystet», og han kjenner på følelsen for å miste seg selv og å være redd for første gang. Han har angst.
Cornelius beskriver følelsene og redselen sin for å snakke med vennene sine på en veldig fin måte. Vi som lesere oppfatter vennene som mennesker som bare vil Cornelius godt og som ser at det er noe som plager han, men Cornelius klarer ikke å være ærlig med dem.
Etter en fest som ender med at Cornelius ikke klarer å være intim med ei jente, og deretter havner i en konflikt med kompisen Aksel tar vennene Aksel og Oliver affære og oppsøker Cornelius hjemme. Dette ender i et følelsesladd øyeblikk mellom de tre guttene, og ender med at Cornelius finner en slags trygghet i vennskapet som hjelper han videre.
• Det er ikke så lett å forklare, men kanskje er et eller annet endret. Jeg har storm inne i meg, ja, men rundt meg er landskapet forandret: Det finnes le – store trær med lange greiner som gir beskyttelse mot elementene (s.?).
Det er mye humor og kjærlighet i boken mellom guttene både i samtalene og felleschatten. De tre guttene kan prate om tilsynelatende alt og forteller hverandre alt enten det er flaut, trist eller hyggelig, men allikevel var det så vanskelig for Cornelius å fortelle om angsten.
Boken handler om angst og vennskap, men mest av alt om det å tørre å stole på vennene sine (og det kan være vanskelig!).
Dikt fra boken: Det er langt mellom venner av Kolbein Falkeid
Forfatteren forklarer: Venner ligger som små lysende stuer langt borte i fjellmørket. Du kan ikke ta feil av dem.
Gripende og engasjerende. Lettlest og samtidig et meget godt utgangspunkt for dialog i klasserommet. En ungdomsroman jeg har ventet på!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketDen eneste veien ut, er gjennom.
Det eneste i hele verden jeg lengtet etter: før.